Hoe je als vent in de tent – of vrouw in het gebouw – jouw lokale marketing succes bepaalt

Dokter Rudy is niet alleen een bekwaam marketeer met een passie voor social media en content marketing. Zoals je wellicht al eens eerder las in het blog over de geboorte van de Social Marketing Doctors, stroomt er ondernemersbloed door zijn aderen. Samen met zijn vrouw Nathalie is hij tweevoudig franchisenemer bij Ladyline. Lokale marketing gaat hem aan het hart.

Hij adviseert ondernemers en bedrijven vanuit de theorie en kan putten uit persoonlijke praktijkervaring. Hij noemt het altijd zijn ‘proeftuin’. Hier leerde hij ook de kracht van adverteren op Facebook kennen. Een kracht waar onze klanten van profiteren.

Krachten bundelen binnen een franchise formule

Ondernemen binnen een franchiseformule bundelt ook krachten. De kracht van franchise ligt – behalve in de nationale of internationale samenwerking – vooral in de ondernemer die stevig in de lokale markt staat.

Journalist Pras Weijers interviewde Rudy over de kracht van lokale marketing voor het magazine Franchise+. Dit werd gedaan vanuit zijn betrokkenheid op de marketing afdeling van Hoofdkantoor Anytime Fitness Benelux. In deze Youtube video van Anytime Fitness Benelux wordt meer over het concept verteld.

Het verhaal van Dokter Rudy lees je hier:

Wat betekent lokale marketing binnen een franchise formule?

“Juist doordat je als franchisenemer deelneemt in een groter geheel – vaak een sterk merk waardoor je meelift op een naam – kun je erop focussen. De vent in de tent bepaalt het succes. Die vent kan natuurlijk zeker ook een vrouw zijn. Binnen de Ladyline formule zien wij veelal dames, stuk voor stuk ondernemers met drive en passie. Je moet zorgen dat je lokaal aanhaakt bij de juiste partijen en dat mensen jou echt weten te vinden.” Rudy vult nog aan: “Dit geldt natuurlijk voor elke ondernemer, al dan niet franchisenemer.”

Hoe doe je dat?

Rudy: “Door aanwezig te zijn waar jouw doelgroepen zijn, zowel online als offline. Verbind je met andere partijen die voor jou relevant en waardevol zijn, in hetzelfde segment of waar jouw type klant ook komt. Je kunt samen een actie opzetten – dat is leuk voor de korte termijn – en je kunt ook op langere termijn gezamenlijk de doelgroepen aanspreken. Haal elkaar aan op de Facebookpagina en andere social media platforms. Als je bijvoorbeeld een broodje gaat eten in het dorp, maak dan een filmpje of een foto en vertel waarom het er zo goed is. Als je dat over en weer doet, versterk je elkaar.”

“Als ondernemer ben je klantverwenner, administrateur,  schoonmaker én marketeer”

“Neem er de tijd voor. Je moet voor je marketing net zo goed tijd vrij maken als voor je administratie. Denk niet ‘daar heb ik geen kaas van gegeten’, want je kunt het wél. Als ondernemer ben je klantverwenner, administrateur, schoonmaker én marketeer.”

Rudy vervolgt: “Bepaal wat je wilt bereiken, waar je dat wilt bereiken en plan dat in. Je moet weten waar je met je bedrijf voor staat. In feite laat je online zien hoe je bedrijf er offline uitziet.”

“Daarnaast is structuur belangrijk: mensen hebben zo’n overvolle tijdlijn op bijvoorbeeld Facebook, je moet regelmatig iets plaatsen om op te vallen, in de juiste tone of voice. En het moet toegevoegde waarde hebben, iets extra’s opleveren. Breng mensen en activiteiten in beeld, entertain je volgers.”

Deze video deed het erg goed: de kerstgroet van de Social Marketing Doctors …  entertainend, toch?

Hoe kan een franchisegever ondersteunen?

Rudy: “De franchisegever kan dat faciliteren, maar uiteindelijk ben je wel zelfstandig ondernemer, je moet zelf het heft in handen nemen. Zorg dat je als lokale ondernemer op de hoogte bent van wat er speelt in jouw omgeving en zeker ook van de mogelijkheden die nieuwe media bieden voor zichtbaarheid en vindbaarheid. Volg workshops en trainingen. Laat je ondersteunen.”

“Kijkend naar een franchisegever, kan deze workshops organiseren en de aangesloten ondernemers en hun teamleden voeden: informatie geven, inspireren, ze iets leren. Vanuit het merk is het noodzaak zelf een goede content strategie te hebben en zelf de voor de doelgroepen aansprekende content plaatsen op centrale platforms. En intern kun je natuurlijk de best practises laten zien, vanuit de groep. Laat zien wat werkt!”

Een uitgebreide versie van dit interview werd geplaatst in het magazine Franchise+

Wil je meer tips om als ondernemer (lokaal) te scoren? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij de volgende blogs:

Bron van dit artikel:
Freelance-journalist Pras Weijers interviewde Rudy en zijn Anytime Fitness Benelux collega Marc Bossers over de kracht van lokale marketing in opdracht van het magazine Franchise+. Dit werd gepubliceerd in de eerste editie van 2017.