Nieuwe omzet in de zomervakantie met top Facebook advertentie

Heb je het idee dat zomer en vakantie gelijk staan aan minder klandizie? Je doet jezelf onnodig pijn! Tijdens de vakantiepiek is nog geen 7 procent van de Nederlanders tegelijk in het buitenland op vakantie. Het merendeel is gewoon aan het werk of in ieder geval bereikbaar. De smartphones en tablets zijn immers mee.

Dan kun jij ze ook bereiken. Hoe? Blijf aanwezig op social media. Dokter Nathaly geeft hierover tips in haar blog: “5 tips voor zakelijk social media tijdens je vakantie.” Je blijft ook in beeld met een Facebook advertentie die je vooraf al hebt ingesteld. Die doet zijn werkt, zonder dat je er nog naar hoeft om te kijken.

Hoe zet je een goede Facebook advertentie op?

Je hebt, naast een bedrijfspagina, een Facebook advertentie account nodig.  Uploaden prepaid tegoed (via Ideal) of voeg een credit card of PayPal account aan je Facebook advertentie account toe. Het is mogelijk om van te voren limieten stellen aan je uitgaven, dus je komt niet voor verrassingen te staan.

Er zijn meerdere tools om Facebook advertenties te maken en beheren:

Mijn voorkeur gaat bij Facebook adverteren uit naar een externe tool. Ik gebruik zelf  The Next Ad. Waarom? Omdat dit me meer controle en opties biedt om advertenties op de juiste manier te tonen aan de doelgroepen. Het zorgt dat het budget beter besteed wordt en optimaliseert de inzet van de vele variaties die je kunt presenteren. Echt ideaal! Het vergt wel tijd en ervaring. Met Advertentiebeheer en Power Editor kom jij overigens ook heel ver. Het kost wel iets meer tijd en moeite. Positief: zo leer je wel hoe het werkt. Ik beloof je nog een blog te schrijven over hoe het precies werkt.

Facebook Business Manager

Bij het gebruik van externe tools is het (zoals bij The Next Ad) nodig om Facebook Business Manager ingeschakeld te hebben. Je leest hier bij Frankwatching hoe je dat doet, in 6 handige stappen. Een prepaid tegoed werkt bij The Next Ad overigens niet. Het is dan nodig een (zakelijke) creditcard in jouw advertentie account in te stellen.

Zijn er voorwaarden voor een effectieve advertentiecampagne?

Zomaar wat berichten boosten en 1 enkele advertentie opzetten naar een brede doelgroep, is niet zinvol. Zet je advertenties op  vanuit een doordachte strategie!

Vier voorwaarden voor een succesvolle Facebook advertentie strategie:

  1. Doelen stellen: wat wil je bereiken? Kies meerdere doelen voor jouw campagne. Ik heb de beste ervaringen met een campagne gericht op bereik enerzijds en website kliks anderzijds.
  2. Doelgroepen kiezen. Wie wil je bereiken? Kijk naar de omschreven persona’s (Wil je hier meer over weten? Bij Stan & Stacy vond ik pakkende voorbeelden).Kies je 1 doelgroep? Splits die dan toch op in 3 segmenten.
  3. Bepaal een budget. Ik kan niet in jouw zakelijke portemonnee kijken, maar wees niet te zuinig. Je wilt resultaten! het budget hangt af van veel factoren. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan komen de Social Marketing Doctors graag bij je op huisbezoek.
  4. Kies welke foto’s en/of video’s je wilt gebruiken. Maak het opvallend. Maar ook non-branded, wat wil zeggen: je logo hoeft er niet op en 100% huisstijl is ook niet wat doeltreffend is. Het gaat om een authentieke foto of video, gebruik een opvallende tekstkleur en duidelijk groot lettertype. De 20% tekstregel blijft van kracht.

En dan nu de Facebook advertentie strategie in 3 stappen

Stap 1 >> Awareness Ad sets met een looptijd van zeker 30 dagen (langer mag!)

Je wilt ook tijdens je vakantie zichtbaar blijven. Zorg daarom dat je onder hun aandacht blijft, dat kan met een advertentie. Even tussendoor: daarom geloof ik ook niet in kortstondig adverteren. Zo van: deze week wil ik meer verkopen, gas erop… en daarna wordt de advertentiekraan weer dichtgedraaid. Om de mensen te bereiken die met jou willen werken,  en die passen binnen jouw doelgroepprofiel, is het noodzakelijk te starten met 3 ad sets (*1).

Elke ad set bestaat uit minimaal 3 verschillende advertenties. Met een externe tool realiseer je dit sneller. Zo heb ik voor klanten ads lopen met wel 35 variaties. Die worden met een bepaalde frequentie en afwisseling getoond, waardoor je maximaal resultaat haalt. Maar overdaad schaadt. Zorg ervoor dat je de doelgroep niet met jouw advertentie vermoeit. Geen betaalde tool? Kies dan voor minimaal 3 advertenties per set.

Stap 2 >> Ga voor maximaal bereik binnen jouw eigen ‘community’: (her-)activeer jouw volgers

Dit doe je door een laagdrempelig, interactief, aantrekkelijk bericht – passend bij het moment of het seizoen – te promoten vanaf jouw pagina. Drie dagen is meer dan voldoende. Interactie en betrokkenheid zijn belangrijk, dus monitor dit en reageer op commentaar van jouw volgers. Het budget? Dat is per campagne, doelgroep en locatie anders en wordt ook door het noodzakelijke bereik bepaald. Tip: let op de indicatie van het bereik rechtsboven. Denk aan tussen de 5 en 20 euro per dag.

Stap 3 >> De campagne advertenties, liefst wekelijks wisselend

Voor je in de stress schiet: je kunt advertenties inplannen. Je hoeft dit niet te doen tijdens je welverdiende vakantie. Om echt op te vallen met jouw campagne zet je 3 tot 5 ad sets op, om deze afwisselend te tonen. Looptijd per campagne, drie dagen tot een week, dan wissel je. Terug van vakantie? Dan evalueer je je ad sets en kun je goed zien waar jouw doelgroep het beste op reageerde.

Waar richt je deze ad sets op?

Elke ad set richt je op verschillende persona’s – of een deel van de doelgroep – en targets. De ene richt je op bereik, de andere op clicks of conversie en weer een andere advertentie op de zogenaamde ‘page lookalikes’. John Loomer (wij zijn fan!) heeft het erover in deze video. Je biedt meerdere varianten van tekst en beeld aan en serveert jouw doelgroepen zo voldoende variatie om vermoeidheid te voorkomen.
Als je dit effectief en op de makkelijkste manier wilt doen, raad ik je een externe tool aan. Of je vraagt hulp en advies aan mij (dokter Rudy). Oh ja, het budget? Zuinig zijn als je kennis en ervaring mist zorgt vaak niet voor het gewenste resultaat. Wel ervaring? Bepaal je budget op basis van eerdere resultaten. Loopt een advertentie lekker? Ga dan opschalen. Je staat versteld van het resultaat!

Nog een tip: kies waar (geografische locatie) je mensen wilt bereiken. Misschien wil je Nederlandse vakantiegangers in Spanje bereiken? Ook dat kan!

Wil je meer weten over adverteren op Facebook?

In dit artikel ben ik nog niet ingegaan op de advertentietypes (blog volgt). Er zijn ook zoveel mogelijkheden! Afbeelding, video,  Facebook Audience Network… de ontwikkelingen gaan snel. Wil je meer van een bepaald type advertentie weten? Of heb je andere vragen? Neem dan met mij contact op. Dat kan tijdens ons spreekuur op Facebook, of neem hier contact op.

 

En voor nu: geniet van de zomer, de vakantie en jouw resultaten!

 

(*1): Een ad set is een groep advertenties die bij elkaar horen en gezamenlijk een doel, doelgroep, budget, looptijd, schema, frequentie en advertentiekenmerken delen.