Bereik de mensen die je wilt bereiken met een goede Facebook post

Vaak krijgen we bij de Social Marketing Doctors de vraag: wat is nou een goede Facebook post? Hoe zorg ik er voor dat er veel reacties zijn, dat het bericht wordt gedeeld of dat het viral gaat.  Zo kreeg ik jaren geleden van een klant al eens het verzoek om eens iets leuks te bedenken wat een “virus” zou worden.

Ik begreep natuurlijk wat er bedoeld werd en moest er toch ook heel erg om lachen toen het gesprek was afgelopen. De vraag was duidelijk! En deze vraag krijgen we vaak: hoe maken we nou een goede Facebook update? We leggen het hier uit.

 

8 Regels voor een goede Facebook post

1. Een onderwerp dat aansluit van je doelgroep

Je weet wat  je doelgroep bezig houdt en daarover maak je een bericht. Dat heeft natuurlijk regelmatig te maken met het product wat je verkoop en het mag juist ook heel iets anders zijn. Als het jouw doelgroep maar aanspreekt en het de mensen blij maakt, aan het denken zet, ontroert of in actie brengt.

2.  Een @tag

Een tag betekent: :  haak een derde partij aan. Liefst een partner met een Facebookpagina. Dat kan een bedrijf zijn met wie je samenwerkt, een opdrachtgever of een bron van het bericht waarover je een mening plaatst. Doe dit wel altijd in een positieve context. Mensen vinden dat leuk, gaan reageren en dat is hoe je je bereik vergroot

3. Soms een # – of een soort thema

Gaat het om een bepaalde branche of probleem waarvoor jij een oplossing biedt, dan kun je dat woord van een # voorzien. Zo kan in de zoekopties op dat woord ook jouw bericht of jouw bedrijf worden gevonden. Gebruik de # wel in een woord in een zin. Niet zoals op Instagram want daarvoor gelden weer hele andere regels.

4. Maximaal 4 regels tekst

Dit is ook voor ons een uitdaging. Als je meer dan 4 regels gebruikt, krijg je een ‘lees meer’ optie die moet worden aangeklikt om het hele bericht te lezen. Dat is jammer want de kans dat je boodschap wordt gelezen, wordt verkleind. Dus probeer het maar: niet meer dan 4 regels tekst! Het is hartstikke lastig, ook voor ons. En je kunt het ook proberen want uiteindelijk bepaalt de doelgroep de lengte. Dus zo lang als zij lezen, is het goed.

5. Altijd een foto of video

Dat maakt je bericht aantrekkelijker om te lezen en met een goede afbeelding creëer je een emotie. Zeker video vindt Facebook erg fijn. Facebook gebruikt Edgerank waarmee bepaald wordt welke berichten worden gepresenteerd. En Edgerank beoordeelt video erg goed. Dus maak dat filmpje en plaats het! Plaats het ook direct in een bericht en niet via YouTube als dat enigszins mogelijk is.

6. Een vraag of aanzet tot actie

Roep in je bericht op tot actie: Wat vind jij? Wat is jouw favoriete kleur? Wanneer ga jij met vakantie? Hoe los jij dit probleem op? Wat zou jij kiezen, A of B – do of don’t? Kom ook naar ons event! Meld je hier aan!

7. Speel in op de actualiteit en, indien mogelijk, gebruik humor

Dit is soms eng en spannend. Blijf als bedrijf enigszins uit de buurt van te uitgesproken politiek-gekleurde berichten. Inspelen op iets wat nu gebeurt zoals bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd, een internet meme of iets anders wat je doelgroep bezig houdt. Het levert je reacties op. Evenals een leuke grap of een grappige foto of visual. Dat kan een toepassing zijn van je product of dienst, een collega in een gekke bui… je speelt in op een speciale dag zoals Valentijnsdag…. 

8. Een verkorte link

Een lange url staat erg lelijk en gebruikt te veel van de tekst ruimte die je kunt gebruiken voor andere doeleinden (zie hieronder). De link verwijst naar een pagina op je website, een inschrijfformulier of over een nieuwsartikel waarover je schrijft. Ook zet het gebruik van een verkorte link aan tot actie. Dat doe je door www.bitly.com te gebruiken. Met bitly meet je ook de doorkliks van Facebook naar je landingspagina.

Een gouden tip voor Facebook posts? Die bestaat niet!

En weet je, tegelijkertijd is er geen gouden tip. Dit zijn gewoon de belangrijkste handvatten. Wij hanteren ‘een pleidooi voor geklooi’. Het is ook zoeken en proberen naar wat je doelgroep aantrekkelijk vindt, en daar kom je achter door gewoon te proberen.

Het gaat er om of je die mensen bereikt die je graag wilt bereiken

Nu heb je geen virus natuurlijk maar hopelijk wel genoeg input om een bericht te bedenken wat hopelijk viraal gaat. En eigenlijk nog veel belangrijker: het gaat niet om de hoeveel mensen die je bereikt. Het gaat er om of je die mensen bereikt die je graag wilt bereiken. Dat je die groep kunt overhalen om in actie te komen door bijvoorbeeld je product te kopen, naar je event te gaan of bekend te maken met jouw bedrijf.

Nog meer vragen of opmerkingen? Vraag het ons!