Content marketing serie: blogs schrijven!

Hoe je van dagen ploeteren naar snel, leesbaar en effectief bloggen gaat

De titel en subtitel zetten de toon. Zorg dat je daarmee de aandacht van je doelgroepen grijpt wanneer je begint met het schrijven van je blog. Nu je de aandacht van de lezer te pakken hebt, ga je de subtitel toelichten. Je vertelt hoe je begon met het schrijven van je blog, het ploeteren. Je toont hoe dit kwam. De achtergrond, een anekdote. Je maakt het artikel persoonlijk. Aansprekend. Deze blog handleiding schrijf ik bijvoorbeeld op aanvraag van een klant: “Het is handig als we een soort routeplan hebben naar het schrijven van een goed blog, kun je dat maken?”.

Ik ontving ook de wekelijkse mail van Eric van Hall, daar link ik nu naar. Hij sprak over de tussenkoppen. Inspiratie genoeg voor mij! Jouw vraagstuk(ken) benoem je en je licht een tipje van de sluier op. Want nu ploeter je toch niet meer?!

Tussenkop 1: Benoem het directe voordeel voor je lezer

Hier kun je goed de valkuilen benoemen, zodat er net als in de eerste alinea een mate van herkenning of herkenbaarheid is. De lezer moet zich met jou identificeren. Of beter: jij moet jouw verhaal aan laten sluiten bij de leef- en belevingswereld van de doelgroepen. Houd zinnen kort. En krachtig. Waar nodig zet je opsommingen. Maak jouw tekst leesbaar en snel scanbaar. Link ook door naar andere ‘gerelateerde’ artikelen, waar het past.

Tussenkop 2: Je wijst de lezer de weg naar het doel van jouw artikel

Hier kun je goed de valkuilen benoemen, zodat er net als in de eerste alinea een mate van herkenning of herkenbaarheid is. De lezer moet zich met jou identificeren. Of beter: jij moet jouw verhaal aan laten sluiten bij de leef- en belevingswereld van de doelgroepen. Houd zinnen kort. En krachtig. Waar nodig zet je opsommingen: – Maak jouw tekst leesbaar – Zorg dat de lezer de tekst kan scannen – Alle tussenkoppen samen vormen een samenvatting

Tussenkop 3: Het belangrijkste voordeel/resultaat

In de titel heb je duidelijk gemaakt wat je wilt bereiken. Hoe de lezer dat ook bereikt, vertel je nu. Of de resultaten die je mag verwachten. Je wekt hier dus de behoefte(n) op bij de lezer. Bijvoorbeeld om met jouw bedrijf in zee te gaan. Dat doe je ook hier weer het beste met ‘bullet points’. Uiteraard na een korte toelichting, zoals in de vorige alinea. Dit bereik je met deze handleiding: 1. Je hoeft niet meer te ploeteren op jouw blogs 2. Wanneer jij de titel helder hebt, komt de inspiratie voor de tekst vanzelf 3. Je schrijft over jouw ervaring(en) 4. Je deelt kennis 5. In de taal van de doelgroepen, de lezer 6. Je schrijft artikelen die niet te lang zijn, noch te kort

Tussenkop 4: De aanzet tot (inter)actie

Heb ik jouw interesse voor het schrijven van blogs in minder dan twee uurtjes gewekt? Heb je nog vragen? Ik nodig je uit om mij te benaderen. Dat kan via 06-21130890 of via mail. Mijn mailadres is rudy @ socialmarketingdoctors.com. Ik kijk uit naar jouw reactie!