Dit artikel is origineel gepubliceerd op LinkedIn. Waar je ‘hier’ leest, wordt LinkedIn bedoeld.
Verspreid jouw expertise en word onweerstaanbaar voor jouw doelgroepen
Je bent ondernemer; geen schrijver, geen marketeer, geen social media expert. Dat wil niet zeggen, dat je niet een beetje van alles in je hebt. En dan heb ik het niet over talent om boeken uit te geven. Ik bezit het talent om mij te laten inspireren door wat ik meemaak, door wat ik ervaar en zie om mij heen. Zo kom ik tot artikelen op LinkedIn, die jou aanspreken. Want jij valt binnen mijn doelgroepen. Dat kun jij toch ook? Ik geef je tips voor het schrijven van artikelen voor LinkedIn.
Vandaag gaf ik een LinkedIn workshop aan het management en (sales-)team van WowDeal. Een dagaanbieder, die meer is dan het aanbieden van kortingsacties. Zij staan voor een complete marketingformule. Voor oplossingen waarmee je meer klanten krijgt. Niet 1 keertje, maar terugkerend.
Het was mooi om te zien, hoe je mensen die totaal niet met schrijven bezig zijn (nee: waren), toch aan het schrijven gezet kunnen worden (hier op LinkedIn!). Maar hoe doe je dat?
Waarom schrijven?
Het is natuurlijk belangrijk om te weten waarom je het doet. Wat heb je eraan? Je hebt het al druk. In dit geval met nieuwe relaties vinden, de bestaande relaties behouden en voor consumenten zo goed mogelijke aanbiedingen te zoeken. Schrijven kost al gauw een uur of meer van jouw tijd. In die tijd kun je ook telefoontjes plegen, naar klanten toe, genoeg op te noemen.
Je deelt jouw kennis en ervaringen met waardevolle en relevante artikelen, zodat men jou gaat waarderen als specialist. Want dat ben jij. Maak dat ook duidelijk in jouw Tagline (onder jouw naam). Niet: EMEA Officer Transports & Billing at BLABLA BV, maar bijvoorbeeld: Mijn maatwerk oplossingen zorgen dat jij klanten bindt.
Het belangrijkste voordeel is dat dit artikel jou op lange termijn ondersteunt. Het is niet zoals 1 telefoontje, dat jou slechts kortdurend succes geeft.
Waar ga je dan over schrijven?
Inspiratie! Dat heb je nodig. Hoe krijg je dat? Elke dag maak je wat mee. Is het waardevol genoeg om te delen? Leg het vast. Op beeld (foto/ video) en maak een aantekening, bijvoorbeeld als notitie in jouw smartphone. Ik heb zelf een hele lijst met mogelijke blog-ideetjes. Niet alles komt ook echt online. Maar veel wel.
Behalve jouw dagelijks leven, is het ook nuttig om eens even een moment te gaan zitten. Alleen, of met jouw team. Brainstormen over:
- Welke onderwerpen zijn interessant voor onze doelgroepen? Denk aan ‘pijn’, problemen, vragen, dilemma’s.
- Zet er ook bij, voor welke doelgroep dit interessant is
- Zet er een mogelijke doelstelling bij, die je wilt bereiken met die doelgroep
- Wie kun je in het artikel betrekken? Is er een speciaal seizoensitem? Wat is nog meer van belang?
Als je dit verwerkt, heb je een flinke lijst met inspiratie. En dan ga je schrijven!
Waar ga je dan schrijven?
Je publiceert jouw artikel hier op LinkedIn, maar ook op jouw website. Er zijn teveel redenen op te noemen die de voordelen hiervan aangeven. Neem van mij aan: het is goed voor jou, jouw aanzien als expert, jouw resultaten online.
Hoe schrijf je hier dan? Nou, laten we starten bij het begin. Voor de meeste mensen is het nodig om de taal van de LinkedIn account op ‘English’ te zetten. Klik op profile en dan zie je een aantal gekleurde blokjes verschijnen. Scroll naar beneden tot je ‘Posts’ ziet. Dit moet je hebben! Klik en de schrijverswereld gaat voor jou open. Binnenkort sta je gewoon onder of boven een artikel van Richard Branson of Bill Gates. Best cool!
8 Tips voor het schrijven van jouw artikel op LinkedIn:
- Kies een pakkende foto, een foto die jouw verhaal echt versterkt. Liefst een eigen foto, met mensen in beeld. Maar dat is niet altijd te realiseren. Je kunt de foto ook bewerken en tekst toevoegen. Hoeft niet, mag wel.
- De titel: superbelangrijk! Leg je niet direct neer bij jouw eerste ingeving. Pakkend, passend, rakend. Speel Cupido! Pak jouw pijl en schiet met jouw titel recht in het hart van de lezer! Je mag ook best iets beloven in de titel. Maak die belofte dan wel waar …
- De ondertitel dan. Die versterkt de net genoemde titel van het artikel. Ga hier dus ook niet te licht mee om. Je selecteert die ondertitel en zet die in ‘h1’. Dan valt die lekker op.
- De tekst. Je begint met een alinea die de aandacht van de lezer trekt. Een anekdote, een succes, je snapt het wel. Daarna onderbouw je de reden van jouw artikel. Tussenkopjes voeg je ook in, dat maakt het lezen makkelijker (je zet die tussenkop als ‘h2’). Als je de informatie hebt vermeld die je mee wilt geven, kun je nog behoefte creëren. Je pakt tenslotte de pijn aan. Jij toont hoe je die pijn wegneemt. En je eindigt met een aanzet tot actie. Dat hoeft geen verkoopactie te zijn. Uitnodigen tot kop koffie kan, maar een uitnodiging tot interactie (“wat is jouw mening over de stelling in dit artikel?”) is misschien nog wel beter (denk aan de Content Wolk: waardevol, relevant en bij voorkeur interactief!).
- Hoeveel woorden heeft die tekst dan? Tja, lastig te zeggen. Zoveel woorden als nodig is om het punt te maken. Minimaal 300? Ik vind het belangrijker dat je jouw punt maakt. En als dat in 186 woorden is, prima!
- Lappen tekst? Nee! Je kunt video toevoegen, of foto’s. En opsommingstekens. Mensen scannen graag teksten, dus dat is echt goed om te doen.
- Kies op LinkedIn 3 tags die passen bij het artikel. In het Engels.
- Het artikel kun je 1-op-1 overnemen op jouw website trouwens. En natuurlijk delen via de sociale media waarmee je jouw doelgroepen kunt bereiken.
Ga jij nu ook schrijven?
Hopelijk wel! Ik weet zeker dat je er succesvol mee gaat zijn. Het is ook leuk om te doen.
Resten mij nog twee vragen:
- Voor wie het leuk vindt en in de virtuele pen klimt: wat wordt jouw eerstvolgende artikel? (titel en ondertitel)
- Voor wie het niet zijn of haar ding is, maar wel de voordelen ervan inziet: hoe mag ik jou hierbij helpen?
Ik lees en hoor graag van jou!