Verwacht jij content marketing succes zonder voorbereiding?

Succes behalen met social media, website, blog, uit het niets? Olympisch kampioen content marketing worden zonder te trainen? Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: jouw verwachtingen zijn niet realistisch!

Ongeduld, wanhoop, faalangst, druk, drukte, de noodzaak om commercieel te scoren. Allemaal redenen die het fundament onder succes met social media in laten storten. Vaak heel begrijpelijk. Maar tegelijkertijd ook dood- en doodzonde. Wanneer je echt NU resultaat verwacht, op dit moment, dan is dat alleen mogelijk wanneer je ook het juiste voorwerk doet.

Alles in het teken van jouw doel

Jouw marketing mag je bekijken als een topsporter. Neem een wielrenner, Tom Dumoulin, als voorbeeld. Hij heeft diverse doelen gesteld voor 2016. Het belangrijkste doel is Olympisch Kampioen worden op het onderdeel ‘Tijdrijden – individueel’. Hij wil dus de gouden medaille behalen in het verre Rio de Janeiro. Zijn winter en ook het seizoen 2016 staat grotendeels in het teken van het behalen van dit doel. Hij traint, rust, let op voeding en rijdt ook wedstrijden. En stelt tussendoelen, zoals de Giro d’Italia die in Nederland start. Alleen zo kan hij optimaal voorbereid aan de start komen op dinsdag 10 augustus 2016. En jij, wat maakt jou marketing kampioen?

“Als sporter heb je 3 olympiades waarin je op je best kunt presteren. Volgend jaar zijn mijn eerste Spelen en het parkoers in Rio lijkt voor mij op maat gemaakt. Dat is toch fantastisch!” – Tom Dumoulin, in een interview met De Telegraaf.

Zou Tom kans maken op goud zonder een gedegen voorbereiding?

Nee! Waarom denken veel ondernemers dan nog steeds, dat ze resultaten kunnen verwachten, zo uit het niets? Zo van: we plaatsen ‘even’  een advertentie op Facebook en dan krijgen we vanzelf nieuwe klanten. Helaas moet ik je dan toch wakker schudden. Stop met dromen. Adverteren op Facebook is effectief. Maar, het is niet zaligmakend. Je mag niet verwachten dat een advertentie die uit de lucht komt vallen, genereert wat jij zou wensen. Was dat maar zo!

4 Redenen die zorgen dat jij het Goud niet behaalt

  1. Verkeerde verwachtingen – Dit is de belangrijkste. Stel realistische verwachtingen, die horen bij realistische harde en zachte doelstellingen. Heb je geen uitgewerkte strategie? Doe je eigenlijk maar wat? Zonder een interactieve content marketing strategie mag jij niet verwachten dat je succesvol bent met social media, jouw website, jouw blog…!
  2. Je hebt een korte termijn focus – Als je je niet realiseert dat de voorbereiding nodig is om de gouden medaille te behalen, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen. Heb geduld! Doe de juiste dingen. Vanuit een doelgroepgerichte strategie. Heb je de doelgroep niet voor ogen en ben je uitsluitend commercieel in je uitingen, want jij wilt NU succes? Helaas, zo werkt het niet! Hoe wel: relevant zijn, waardevol voor jouw doelgroepen en interactief zijn. Werk vanuit een strategie en houdt hier aan vast.
  3. Gebrek aan structuur – Natuurlijk, je moet wel inspiratie hebben om elke dag content te kunnen publiceren. Laat staan,  content die jouw doelgroepen aansprekend vinden. Vanuit een strategie ga je de inspiratie ook bereiken. Je weet waarom je het doet, wat je moet doen om het te bereiken… en vanuit een structuur doe je het ook. Verzuim jij om dagelijks de juiste online activiteiten te doen? Verwacht dan ook geen resultaat! Wil je het wel goed doen? Zet dan een structuur op waarmee jij altijd zichtbaar bent bij jouw doelgroepen. En dan niet door alleen maar te roepen. Nee, door interactief te zijn: ga voor een content kalender die niet gericht is op het plaatsen van content, maar gericht is op het bereiken van interactie en betrokkenheid. En naast die kalender zoek je natuurlijk interactie op met jouw doelgroepen en ‘influencers’. Spontaan. Met berichten die leuk zijn…
  4. Je kijkt niet verder dan het bericht– Eigenlijk ben je al blij dat je weer wat content gepubliceerd hebt. Maar zo werkt het niet. Plaats je jouw Facebook bericht als beeldvulling? Of wil je er iets mee bereiken? Kijk dus verder, eigenlijk achter het bericht. Ik geef je 3 tips:
    – gebruik relevante hashtags op Twitter en Instagram, zodat je ook gevonden wordt…
    – kies voor interactie en doe dat dan ook: ga in gesprek, reageer…
    – zoek creatieve manieren op die zorgen dat jouw bericht verder komt dan jouw pagina…

Wil jij echt Olympisch marketing kampioen in jouw vakgebied worden?

Ik hoop toch dat dit zo is. Je hebt jezelf misschien wel herkend in het bovenstaande. Nou, nu is dan het moment om een andere koers in te slaan. Een koers die gericht is op interactie met jouw doelgroepen. Daar heb je vast ondersteuning bij nodig. Om de strategie op te zetten, om de inspiratie te vinden. Om een structuur aan te brengen. En focus te houden. Die ondersteuning geef ik jou. We zorgen dat jij de juiste voorbereiding hebt en klaar bent voor jouw Olympische Spelen. Zullen we eens een afspraak maken?