Hoe je ontevreden wordt over de inzet van social media en website, omdat je de 5 basisstappen niet zet!

Wekelijks komt ik dit tegen. “Ik doe vanalles met mijn content marketing en op social media. En ik heb net een dure mooie website laten maken. Maar, er gebeurt weinig. Het werkt niet…het lijkt wel of ik onzichtbaar ben voor mijn doelgroepen”. Voor mij inmiddels een inkopper. Het werkt niet, omdat de ondernemer die mij benadert niet de juiste activiteiten doet. Maar daar heb jij nu niets aan. Daarom deel ik de 5 missers met jou en geef ik aan hoe het wel moet. Ik kan me voorstellen dat je hier nog hulp bij nodig hebt. Laat mij dit dan weten.

En dan nu de 5 fouten…

Fout 1: Je doet eigenlijk maar wat met je content marketing

Niet helemaal waar. Je doet best veel. Althans, dat gevoel heb je. Je doet het alleen zonder strategie en structuur. Zonder doel. En het is vaak ook veel te weinig leerzaam, inspirerend of entertainend voor jouw volgers, kijkers en lezers. Eigenlijk plaats je vooral wervende berichten, dus het lijkt voor jou doelgericht te zijn. Maar het resultaat valt tegen… nog steeds ben je onzichtbaar voor je doelgroepen. Als je niet de juiste dingen doet, op de juiste manier, mag je eigenlijk niet ontevreden zijn over het resultaat. Wel over je eigen inspanningen :-).

Je voorkomt dat je doelloos met hagel schiet, door heel even pas op de plaats te maken. Bepaal harde en zachte doelen (Meer info vind je hier) en werk deze uit in je content marketing strategie. Maak ze specifiek en maak de harde doelen meetbaar. Realistisch is belangrijk. En verbind er een tijd aan. De SMART-methode werkt heel verhelderend.

Fout 2: iedereen kan mijn klant zijn

In stap 1 van mijn coachingtraject komt positionering aan bod. Daar is doelgroepomschrijving een essentieel onderdeel van. Dan vraag ik: wie zijn jouw ideale klanten? “Nou, eigenlijk kan iedereen met een rijbewijs mijn klant zijn.” Zo’n antwoord krijg ik dan. Als je dit als uitgangspunt houdt in jouw content marketing, dan heb je geen andere keus  dan met hagel te schieten. En maar hopen dat er resultaat uit komt. Het is alleen enorm lastig om nou net de juiste personen aan te spreken. Om mensen zich aangesproken te laten voelen moet het herkenbaar voor ze zijn. Alleen als je weet wie je doelgroepen zijn word je zichtbaar.

In deze artikelen heb ik het al eerder gehad over de ideale klant:

stel je voor: jouw ideale klant

Hoe bereik je jouw doelgroep?

Hoe voorkom je deze fout? Maak een uitgebreide omschrijving van jouw ideale klanten en leg deze vast in een compleet uitgewerkte content strategie. Daar richt jij je op. In al jouw uitingen en publicaties. Je trekt op deze manier als vanzelf meer van deze klanten aan.

Fout 3: met jouw content marketing vertel je wat jij wilt zeggen

Nog steeds onzichtbaar voor je doelgroepen? Dan maak je deze fout misschien: ben je wel interessant voor je doelgroepen? Blijkbaar niet! Het is veel beter om met jouw content marketing aan te sluiten bij de interesses van jouw volgers, klanten. En met wie doen ze zaken, of zouden ze zaken willen doen? Juist: met jou. Met een mens. Facebook als voorbeeld is natuurlijk een sociaal medium. Sociaal… Ga dus niet roeptoeteren wat jij kwijt wilt, maar bied wat jouw volgers willen. Inspireer ze, entertain ze, deel jouw kennis en ervaringen. En laat zien waar je mee bezig bent. Zet jezelf en wat je doet in beeld. Laat zien waarom je doet wat je doet. Ga daadwerkelijk in gesprek, kies voor interactie.

Wat je deelt op (social) media, jouw website, maar ook offline – eigenlijk alles wat je communiceert, je hele content marketing benadering – moet relevant zijn voor de doelgroepen, waardevol en waar mogelijk ook interactief. Niemand staat te wachten op verkoopachtige boodschappen. Communicatie gaat heen en terug. Dus praten met en niet praten tegen of roepen naar. Luisteren en deskundig reageren. Toon jouw expertise en doe je best om met jouw doelgroepen in gesprek te gaan. Dit werkt!

Maak het leuk om jou te volgen! Dan blijft men jou ook volgen en behaal je er resultaat mee.

Je zet per doelgroep de interesses op een rij en verwerkt dit in een structuur. Zo krijgt elke doelgroep aandacht, wat ze verdient.

Verdeel je content marketing in vier hoofdthema’s, die je vaak ook mixt:

  • Inspireer jouw lezer (“dat heeft me geraakt”)
  • Deel kennis, vertel iets leerzaams (“oh, zit dat zo”)
  • Maak het ‘fun’, onderhoudend, gebruik humor (“LOL”)
  • Zorg dat de lezer in actie komt (“ja, ik doe mee!”)

Conversie moet je niet teveel toepassen. Het moet zeker niet uit het niks komen, niet uit de lucht vallen. Conversie is eigenlijk een logisch gevolg van jouw activiteiten.

Fout 4: Je neemt jouw doelgroepen niet aan de hand

Je weet wat jouw kernactiviteit is. Je weet dus heel goed wat je wilt verkopen. Er is echter meer nodig om mensen online zover te krijgen dat ze dit ook doen. Dat merk je ook wel. Je hebt wel website bezoekers, maar aankopen? Je hebt wat volgers op Facebook, maar dat je er nu echt omzet uit haalt? LinkedIn dan… wat moet je ermee? Als je jouw doelgroepen niet aan de hand neemt, raken ze van jouw pad af. En gaan ze naar een ander.

Dit voorkom je door de reis die je wilt dat men maakt richting jouw kernproduct of -dienst in kaart te brengen. Ik doe dat met een driehoek, zoals je hier ziet. Per doelgroep kun je het beste een aparte maken. Ook al zal er vast en zeker overlap zijn. Het zorgt wel voor duidelijkheid.

Fout 5: Je doet de marketing er even bij

Zichtbaar zijn vraagt van jou toewijding en tijd. Als je geen tijd vrijmaakt om aan jouw bedrijf te werken (dus niet ‘op de vloer’), realiseer je geen Content Wolk die kan regenen. Mag ik aannemen dat je het belangrijk vindt dat jouw online inspanningen rendement hebben? En dat je op de meest effectieve manier met zo laag mogelijke kosten jouw bedrijf wilt laten groeien?

Dan is het onmogelijk en onrealistisch om resultaat te verwachten, terwijl je de marketing er maar even bij doet!

Werken aan jouw bedrijf is een voorwaarde om jouw onderneming te laten groeien. Wanneer je alleen maar ‘op de vloer’  actief bent, ontbreekt je de tijd om aan jouw marketing te werken. Die tijd is wel nodig! Een uurtje of 4 per week zou ik als minimum stellen.

Wat je in de tijd die ja aan je bedrijf werkt doet, heb ik je in het artikel over de 5 stappen om zichtbaar te zijn al gedeeld.

Wil jij tevreden zijn?

Doe de juiste dingen, op de juiste momenten, richting de juiste doelgroepen. Dan komt het resultaat vanzelf. En dat mag je dan ook verwachten. Hoe snel? Dat weet ik niet. Bereid je wel voor op het moment dat het begint te regenen. Dat wordt een constante stroom. Houd vol, houd inspiratie, zoek inspiratie. Sparren met een coach zoals ik helpt ook. Succes!