Definieer je doelgroepen met content marketing persona’s in nieuwe stijl

Wie is nou eigenlijk jouw ideale klant? 

Weet jij hoeveel bezoekers je op jouw website hebt? En hoeveel van die bezoekers behoren tot jouw ideale klanten?

Veel ondernemers staren zich blind op de hoeveelheid web traffic. Natuurlijk is het belangrijk dat je website goed wordt gevonden en gezien. Maar het allerbelangrijkst is dat je site wordt gevonden door de juiste personen, je potentiële klanten. Het is verstandig om naast het aantal bezoekers te meten hoeveel bezoekers een aanvraag doen, gegevens achterlaten, zich voor jouw nieuwsbrief aanmelden. En natuurlijk: hoeveel er klant worden. Dit noem je online lead generatie: het via je website genereren van SQL (sales qualified leads) en MQL (marketing qualified leads).

Wie bezoekt jouw website?

Wat er dus wel toe doet is WIE je website bezoektJe wilt meer bezoekers die ook klant worden. Dáár wil je meer mensen van aantrekken. Zo iemand noem je jouw ‘ideale klant’. 

Stel je eens voor wie dat is, wie dat zijn? Hebben jullie dat helder op het vizier? Welke klant is het meest lucratief? Wie zijn je huidige klanten? Waar is het laaghangende fruit? Welke klant wordt het eenvoudigst klant, gewoon via jouw website? 

Je ideale klant(en) omschrijven en onderzoeken is de allereerste en belangrijkste marketingstap. Niet voor niets is dat ook vraag in de marketing zichtbaarheids scan die wij bij bedrijven uitvoeren. Je doet, schrijft en ontwikkelt alles voor jouw ideale klant(en).  Dan moet je wel weten wie dat is en welke informatie hij of zij nodig heeft in elke fase van hun aankoopproces.

Maak content persona’s van de belangrijkste 5 doelgroepen:

Wij maken nog steeds persona’s van de 5 belangrijkste doelgroepen van onze klanten, dit doen we op de volgende manier:

  • analyseren van bestaande data: we kijken naar de analytics van hun sites en social media
  • gesprekken houden met de mensen binnen het bedrijf die veel in contact staan met klanten en met nieuwe aanvragen
  • stakeholder interviews
  • onderzoeken waar de doelgroepen zich online bevinden en luisteren naar hun conversaties
  • bestaande klanten als voorbeeld nemen

    Dit is de mix waarmee we tot een ‘persona’ komen. Een niet bestaand persoonsprofiel van je gewenste klant. Je gaat je op deze klant richten met je contentmarketing uitingen en trekt op deze manier meer van deze klanten aan. 

content marketing persona
Dit werk je zo gedetailleerd mogelijk uit: waar houdt hij/zij van, wat zijn interesses, welk werk, wat leest die persoon, wat koopt die en waar, waar is deze klant online te vinden. En ik kan nog verder doorgaan. 

Maar, laten we dat maar doen als we samen jou zichtbaar gaan maken!

Zichtbaar met de Social Marketing Dokters methode