Zakelijk bloggen om te worden gezien

Bloggen is zinvol en leuk om te doen. Maar daar is niet iedereen van overtuigd!

Zit je aan tafel met een groepje specialisten in marketing en communicatie, blijkt de zin van bloggen voor velen toch vaak een vraagteken. We horen het vaak; bedrijven vinden het lastig om te bloggen en geloven niet echt in het effect van het hebben van een zakelijk blog. Toch is het onmisbaar onderdeel van je content marketing. Onze taak is om bloggen makkelijk en leuk te maken voor de ondernemer met wie we werken. Laten we eerst eens kijken naar wat een blog eigenlijk is. En ook naar waarom het voor jouw bedrijf belangrijk is om er een te hebben.

Zakelijk bloggen, wat houdt het in?

1. Wat is een blog eigenlijk?

Een blog = een lang artikel vol met weetjes? Dat kan, maar het hoeven niet allemaal lange romans te zijn. Korte scanbare artikelen, infographics of vlogs, het kan allemaal. Het woord ‘blog’ komt van ‘weblog’ – het is ontstaan van uit het hebben van een soort online dagboek waar je je verhalen ‘logt’. Let wel, een zakelijk blog is geen dagboek. De artikelen die je plaatst, schrijf je om je gewenste doelgroepen aan  te trekken. De artikelen moeten voor hen van waarde zijn.

2.Marktkraam van je expertise

Deel jouw expert

Zie je blog als een marktkraam van jouw expertise, waar je alle kennis in uitstalt. Dat klopt! Door met regelmaat blog-artikelen (tekst, afbeelding, video) te delen over waar jij mee bezig bent, jouw passie, jouw vak, je kennis te delen, laat je zien dat je op dit terrein echt een deskundige bent. Goede onderwerpen, interessant voor jouw doelgroep, dat is dan wel essentieel.

3. Met social media geen blog meer nodig?

Er is zoveel te doen op social media, dan is bloggen niet meer zo nodig, zo denken sommigen. Onzin! Elk kanaal heeft eigen kenmerken. Het is de mix van media die ervoor zorgt dat jouw doelgroep jouw informatie en – jouw bedrijf – vindt. Een blog is een onderdeel van je website. Deel je blogartikel op diverse kanalen om zo mensen met informatie die voor hen van waarde is (minder commercieel) naar je website te trekken. Mensen klikken door op een goed geschreven blog artikel! Zorg ervoor dat ze verder lezen op je site.  Het blog is van jullie bedrijf, jouw canvas waar jij uitgebreid kunt praten over wat je hebt te bieden en hoe je het probleem van jouw doelgroep oplost.

4. Kennisdelen met blog artikelen

Kennisdelen om mensen verder te helpen is een goed uitgangspunt voor je blog.  Je staat er waarschijnlijk niet bij stil hoeveel kennis je in de jaren dat je je bedrijf hebt, of in dit bedrijf werkt, hebt vergaard. Jouw expertise kan een specifiek probleem oplossen van jouw doelgroep. Waarom niet anderen hier niet online mee helpen? Zo kunnen mensen antwoorden vinden op vragen en gaan ze jou als expert zien. Als je daar een goede blog strategie op loslaat wordt het een win-win situatie.  Altijd.

5. Hoeveel tijd kost bloggen?

“Een blog bijhouden kost enorm veel tijd.” Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Maar Is dat nou echt zo? Het is voor veel bedrijven vaak lastig om een rustig moment te vinden om een blog te schrijven. En als je dan zit, tja, waar ga je dan over bloggen? Natuurlijk kost het tijd om je artikelen te schrijven en herschrijven. Eens. Maar technisch is een blog artikel zo op jouw site gezet. Zeker wanneer je met WordPress werkt. (Op shoutmeloud lees je meer over waarom WordPress het top platform is voor jouw bedrijfs-blog). Nog belangrijker is dat je werkt met een van te voren bedachte blog strategie. Wanneer je weet wat je gaat doen schrijf je een blogartikel binnen enkele uurtjes. Want je weet dan al waar je het over gaat hebben. En wat je doel is wat je wilt bereiken.

6. Werk aan je eigen kennis terwijl je blogt

Jouw eigen vakkennis groeit ook door te bloggen. In een blogartikel ga je immers niet enkel verwerken wat je al kent, maar je gaat ook research doen, relevante blogs en sites lezen, bladen lezen. Elke blog artikel dat je schrijft, is eigenlijk een klein ‘leermoment’ voor jezelf.

Iedereen kan bloggen!

Het goede nieuws: iedereen kan bloggen. Je hoeft echt geen schrijver in de dop te zijn om een artikel te schrijven wat van waarde is voor jouw doelgroepen. Niet voor niets zijn de fashion en make-up bloggers en vloggers zo succesvol. Kijk maar eens naar deze lijst gemaakt door ‘Influo’, van met de top 15 fashion bloggers van Nederland in 2018 (ter inspiratie!). Deze mensen delen de passie voor wat ze doen, hun liefde voor mode. Ze nemen je mee in een belevenis, een ervaring, geven hun mening. En dat op een heel persoonlijke manier. Vrij. En zonder drempels. Dat spreekt aan!

Bedenk eerst een goede titel. Die draagt je blog. Zorg dat daar een zoekwoord inzit waar je je op gaat focussen. Begin dan met een inleiding die de lezer uitnodigd om door te lezen. Opsommingen en bullets werken ook erg goed in een blog, dat houdt het leesbaar. Werk met voldoende beeld, het oog wil ook wat. En zorg dat je zowel H1, H2 als H3 classificaties gebruikt in je teksten. En maak paragrafen nooit langer dan 300 woorden. En verder, gewoon doen, gaan met die banaan!

Hou deze dingen in de gaten als je begint:

 • Wees niet te commercieel, je blog is geen direct sales kanaal
 • Blog volgens een 10 tal (ongeveer) gedefinieerde blog categorieën
 • Waar ligt jullie specifieke kennis?
 • Wat kun je nog meer vertellen over je producten: waar komen ze vandaan, hoe worden ze ontwikkeld, vertel eens wat meer over het proces
 • Vertel het verhaal van tevreden klanten
 • Hoe gaat het er achter de schermen aan toe
 • Wie zijn de mensen achter je bedrijf?
 • Help je je prospects over de streep met je blog content? Welke content overtuigt hen?
 • Schrijf geklusterde blog content rondom een content thema (zo geef je je SEO een extra boost)
 • Start met het doen (beter nog laten doen) van gedegen zoekwoordenonderzoek, pak steeds je zoekwoordenlijst erbij als je blogt
 • Blog regelmatig

Het nut van een zakelijk blog

Aan de slag met jouw blog

Voor bedrijven is het heel nuttig om een blog te hebben. Een blog draagt bij uitstek bij aan de vindbaarheid van je site. Je kunt een blog ook inzetten om online leads te genereren. Een goed converterende website heeft minimaal 99 pagina’s nodig, als je consequent blogt zit je daar zo aan. Met een blog win je geleidelijk het vertrouwen van jouw gewenste klanten. Geef ze een kijkje in jouw onderneming.

Nu je dit gelezen hebt: ga jij vanaf nu ook lokaal bloggen? Bloggen voor een optimale zichtbaarheid in jouw niche?

En zit je met je blog in je maag? Weet je niet of je goed bezig bent, twijfel je aan je categorieën? Of weet je niet goed wie je doelgroepen zijn?

Wij helpen je graag op weg. Dat doen we bijvoorbeeld met onze blogtraining. Maar we helpen je ook met een doordachte blogstrategie, blogmanagement of het schrijven van blogs. We werken met een groot team van ervaren bloggers en gaan ook graag voor jouw bedrijf aan de slag. Stuur ons gerust een bericht!