Drie tips waarmee je zichtbaar bent voor je ideale klanten

In de Social Marketing Doctor’s kliniek lopen regelmatig patiënten binnen met problemen met zichtbaarheid. Als ondernemer is niet of onvoldoende zichtbaar zijn natuurlijk uit den boze. Maar ja, als je er last van hebt, zit je er wel mee. En pijn dat het doet!

Zo is het ook met hoe jij zelf ziet en naar jouw doelgroepen kijkt. Zie jij wazig, of heb je problemen om je te focussen? Dit zijn belangrijke oorzaken van slechte zichtbaarheid. Met ernstige bijwerkingen.

Gelukkig is er met de komst van onze Social Media Kliniek geen reden meer tot paniek. Wij hebben oplossingen, waarmee jij pijnloos geneest van jouw kwalen. Maar, voorkomen is beter dan genezen. In dit blog geef ik jou daarom 3 tips die preventief werken. Zo ben je wel zichtbaar en zie jij scherp.

Tip 1: Kijk eens goed naar jouw ideale klanten

Wanneer jij niet helder voor ogen hebt, wie jij wilt bereiken met jouw bedrijf, bereik je nooit optimaal resultaat. Daarom is het van levensbelang om uitgebreide profielen van jouw doelgroepen te maken. Die profielen voeren verder dan:

 • vrouwen
 • 18-70 jaar
 • woonachtig in Nederland

Dat is namelijk te eenvoudig. De groep is te breed. Je bent dan afhankelijk van toevalstreffers. Ondernemen is geen loterij!

In een doelgroepprofiel geef je antwoorden op vragen, zoals:

 • Wie wil ik bereiken?
 • Waarom?
 • Hoe oud is deze persoon, waar woont hij of zij, hoe ziet het sociale leven er uit?
 • Hoe ziet het professionele leven van hem of haar uit?
 • Waar houdt deze ideale klant van?
 • Waarmee kunnen we hem of haar interesseren, overtuigen en wat irriteert hem of haar?
 • Waar is hij of zij online te vinden, welke websites en social media?
 • Welke problemen of vraagstukken heeft hij of zij?
 • En welke oplossingen heb jij voor die problemen en vraagstukken?

Zo heb je een helder beeld op wie jij wilt bereiken. Daar kun je dan verder mee in jouw social media en content marketing.

Tip 2: Houd focus

Als ondernemer zie je vaak overal kansen. Persoonlijk herken ik dat. Toch moet ik niet in zeven sloten tegelijk lopen. Gelukkig heb ik mensen, zoals Dokter Nicoline, die mij hier zonder schroom op wijst. En dat leidt mede tot de resultaten die ik bereik. Afgezien van resultaten, geeft het ook een vorm van rust. Stress – negatief – is natuurlijk niet bevorderlijk. Focus zorgt dat je met een gezonde portie stress doet wat je moet doen, om de mensen te bereiken die je wilt bereiken.

Adviezen die ik jou kan geven, uit eigen ervaring:

 1. Baken tijd af om aan jouw bedrijf te werken. Begin eens met 4 uur per week. Op business.nl publiceerde ik hier al eerder over.
 2. Werk vanuit de doelgroepen (tip 2) en werk ook uitsluitend gericht op de doelgroepen.
 3. Stel jezelf doelen (hard en zacht) en streef ernaar om deze ook te bereiken of overtreffen.
 4. Geduld hebben en de juiste activiteiten doen om – zoals ik dat noem – de content wolk te vullen.

Ik ben overigens benieuwd wat voor jou de gouden tips zijn met betrekking tot focus. Dat mag je in een reactie op dit artikel met ons delen.

Dokter Rudy: houd de focus!

Tip 3: Zorg dat je gezien wordt

Het maakt niet uit of jij een B2B of B2C bedrijf bent. Als B2B richt je je op bedrijven, als B2C op de particuliere consument. Wie jouw doelgroep ook is, je richt je altijd op mensen. Een onderneming is dus per definitie H2H: human to human. Mensen kopen van mensen. Toch? En die mensen bereik je onder andere met social media. Hier schreef Dokter Nathaly een blog over.

Zien en gezien worden. Zoals jij bent, zoals je bedrijf is. Toon dat ook. Op de kanalen en netwerken waar jouw doelgroepen zijn.

Hoe? Door vanuit een doelgroepgerichte strategie met een passende regelmaat online in gesprek te gaan met jouw volgers, relaties en klanten. Houd focus, houd structuur. En laat je inspireren. Inspireer anderen en laat zien wat je weet en meemaakt. Deel dat. Je bent zichtbaar!

Met deze tips krijg jij zeker helder beeld

Ik ben benieuwd of je deze tips al toepast, wat jouw ervaringen zijn. En als dit nieuw voor jou is, zou ik graag van je horen, hoe jij deze drie tips voor jouw bedrijf gaat toepassen. En heb je hulp nodig hierbij… dan kom je natuurlijk naar ons toe. Bijvoorbeeld tijdens een van onze spreekuren op Facebook.

Social Marketing Doctors lossen  jouw social media kwalen op. Alle vragen die je op Facebook aan ons stelt worden zo snel mogelijk beantwoord – wij houden altijd spreekuur 😉 Het social ‘medisch’ team is tevens in te huren voor je events om live social health checks te doen. Daarnaast zijn in onze Social Marketing Kliniek diverse producten gratis verkrijgbaar of te koop.

P.S. Weet je wat? Social Media is nooit een doel, alleen een middel om je doel te bereiken.