Relevante en waardevolle content of quick wins?

Ik merk het maar al te vaak. Ondernemers – ja zelf trapte ik ooit ook in de val – willen snel resultaat zien. “Die aanbieding op facebook moet toch wel meteen rendement geven. Anders kan ik net zo goed weer adverteren in het lokale weekblad.” Tsja, alsof alles zomaar ineens bloeit, zonder voorbereiding en investeren.

Zie het als afvallen. Als je wilt afvallen, laten we zeggen 20 kilo’s, dan kan dat niet supersnel gebeuren. Het is er ook niet in 1 dag aan gekomen. Toch willen mensen die starten met afvallen het liefste in 2 maandjes klaar zijn. Of sneller. Ja, dat wil iedereen wel. Afgezien van haalbaarheid en gezondheid. Het is vaak een quick win. Kort gewin, wat uiteindelijk gevolgd wordt door het omgekeerde van de wens: een jaar later zit er weer meer bij dan eraf moest… zonde!

Een ander voorbeeld: je hebt pijn, snel een pilletje nemen. En het is voorbij. Morgen weer die pijn. Weer pilletje. En zo hobbel je door. Of is het misschien beter om de oorzaak van de pijn aan te pakken?

Even snel een pleister? Of de oorzaak aanpakken en kerngezond zijn én blijven?

Je kan kiezen voor een korte termijn aanpak: even het bloed stelpen, of even snel afvallen

Een korte termijn aanpak focust zich puur op het korte resultaat. Zoals ‘val 8 kilo af in 5 weken’ ook een focus op korte termijn resultaat laat zien. Het kan effect hebben, dat ontken ik niet. Net zomin als focussen op puur en alleen adwords, verkoop updates op LinkedIn en verkoop berichten op facebook (met ook veel facebook advertenties), op korte termijn wel wat succes zal brengen. Het jammerlijke is dat er ondernemers zijn die hiervoor kiezen. Dit kost vaak veel geld, echt veel. Maar houd in de gaten:

 • heb je er zelf iets van geleerd?
 • wat gebeurt er als je stopt met de bakken geld uitgeven voor uitbesteden van dit adverteren én de advertenties zelf?
 • bied je op deze manier de content waar je doelgroep naar zoekt?

Deze drie vragen kwamen binnen een paar seconden in mij op. Even langer nadenken zal mij zeker nog tien nadenkers geven. Maar hier wil ik mijn tijd niet aan verspillen!

Wie kiest voor korte termijn veel geld uitgeven, kiest niet voor relevante en waardevolle content. Kiest niet voor content die de doelgroep zoekt. Kiest er niet voor om echt online zichtbaar te zijn. Kiest voor online pijn, voor social media kwaaltjes.

Hoe ben je dat dan wel, online zichtbaar, online kerngezond?

Ik zou bijna zeggen, het is simpel. Maar dat is niet zo. Tenminste, niet als je er niet een passie voor hebt. Je moet namelijk voor heel wat zaken zorg gaan dragen, zoals:

 • een uitgebreide beschrijving van de doelgroepen, ja meervoud!
 • waar bevindt die doelgroep zich online en wat triggert deze mensen en wat juist niet?
 • hoe kan jij het beste jezelf profileren?
 • waar ben jij nou echt goed in (of je bedrijf)?
 • waarin ben jij een autoriteit?
 • hoe kan jij dus de online autoriteit zijn en binnen welk gebied?
 • via welke media is voor jou het beste resultaat te behalen?
 • en welk resultaat moet dat zijn, behalve het cliché ‘meer klanten’… langere termijn gericht dus!
 • met welke content is die doelgroep het beste te bereiken?
 • en waar dan?
 • hoe ga je dat aanpakken: wie, wat, wanneer, welke frequentie?
 • ga je dit (deels) uitbesteden of zelf doen?
 • en ga zo maar door…

Het is dus meer dan even wat advertenties in elkaar draaien. Het is een complete aanpak, vanuit een doordachte social media strategie.

Wil jij geen social media pijntjes, maar online kerngezond zijn?

Ik werk voor een bijzondere kliniek. Een kliniek waarin social media artsen werken. Social Dokters. Ervaren specialisten op het gebied van online marketing. De een is meer onderlegd op het gebied van bloggen, de ander weet alles van Facebook. Instagram en Pinterest therapeuten, ze werken in deze kliniek. En als team zijn we helemaal sterk. Je kan bij ons terecht voor alle social media kwaaltjes. We halen de pijn weg. Maar kijken ook verder. Geen pilletje dat nu de pijn wegneemt, maar warmee morgen de pijn weer terugkomt. We kijken naar de oorzaak. En die pakken wij aan. Samen met jou zorgen we dat je online kerngezond bent.

Laten we eens een afspraak maken. We komen ook op huisbezoek. Onder het genot van een kop koffie of thee onderzoeken we jouw social media pijnen en stellen we een recept samen dat jou (je onderneming) online kerngezond maakt. Nu en in de toekomst!