Raak jouw doelgroepen en je bent onweerstaanbaar

Herken je dit: je wilt graag meer klanten en gaat om die reden reclame maken. Je belt de krant op, het lokale weekblad. Je laat een vormgever een leuke advertentie maken, of je doet dat zelf. Dan stel je een wervende tekst op en die plaats je op Facebook. Hetzelfde bericht plaats je ook door op Twitter en LinkedIn. Boodschap: word alsjeblieft klant!

De tijd van roepen en klanten komen vanzelf is voorbij

Ik heb die tijd in de fitnesswereld nog meegemaakt. Advertentie zetten, deur open en daar komen ze: bij bosjes, die klanten. Een fitnessabonnement verkopen was toen zo makkelijk, luisteren naar de klant hoefde niet eens echt. Maar, dit veranderde langzaam, maar zeker. De opkomst van de rol van de verkoopmedewerker heb ik ook meegemaakt. Ben er actief deel van geweest. Marketing ondersteunde de verkoop. Hoe? Door te roepen: word klant!

Marketing is echt omgekeerd anno nu, probeer je doelgroepen te raken

Tegenwoordig is het anders. En nee, het was vroeger niet beter. Wel makkelijker. Toch vergeten veel ondernemers dat de tijd veranderd is. Zo kreeg ik gisteren nog een mailtje via LinkedIn van een alleraardigste dame. “is al weer even geleden dat we contact hadden. Bekijk eens deze interessante link…. Ik hoor graag wat je ervan vindt als je hem gezien hebt. ” . Mijn antwoord was net als een tijd geleden: ” Het product klinkt zeker leuk, maar ik heb geen interesse om dit te kopen, laat staan verkopen.” Want, mij doorverkoper laten worden hiervan, dat bleek bij de vorige contacten al, is het doel van deze dame. ” Eerlijk is eerlijk: Ik heb gemerkt dat juist zakenmannen weten hoe je dit zo gunstig mogelijk en zo snel mogelijk in de markt onder de aandacht kan brengen en dat is dus waarom ik jou aanschreef. Om mijn team te versterken zodat we samen meer en meer kunnen verdienen. Samen, niet ik alleen, niet jij alleen!”

“Zeker interessant, maar niet mijn focus om zoiets nu te verkopen. Als je behoefte hebt met de goede aanpak de juiste doelgroepen te bereiken, sta ik jou graag bij.”, dat heb ik maar geantwoord. Want, daar draait het om: omschrijf doelstellingen, omschrijf doelgroepen en pas daar jouw content (tekstueel, visueel) op aan. Werk aan een goed gevulde Content Wolk, zodat het resultaten regent.

Waarom doen veel ondernemers dat dan niet?

Ja, waarom passen ondernemers nog steeds ouderwetse marketing toe? Push in plaats van pull. Alleen maar roepen, in plaats van interactie. Ze weten niet beter!

Dat veranderen we nu :-). Hoe ben je onweerstaanbaar voor doelgroepen? Volg deze vijf stappen!

1. Neem een grote mok koffie en zet op papier wat je met jouw aanwezigheid online wilt bereiken. Welke aanvulling op offline? Wat wil je bereiken met social media en welke interactie zoek je met fans?

2. We hebben het over fans. Maar, wie zijn dat? Ga echt de diepte in. Je bent voor even profiler van beroep. Verdeel ze eerst op basis van de gemene deler. Ga dan dieper: welke leeftijd, welk leven leidt hij of zij, waar woont hij of zij, welk beroep, welke interesses. Wat prikkelt deze persoon positief en negatief. Waar houdt deze persoon van. Wat doet hij of zij online. Welke social media gebruikt ‘ie. Welke onderwerpen spreken hem/haar aan. Kortom: we hebben een beeld. Ja, letterlijk. Zoek een foto erbij en geef de omschreven persona een naam. Maak het levend, sprekend!

3. Hoe kun jij op een natuurlijke manier inspelen op de interesses van elke omschreven persoon? Wees creatief, maar blijf bij wat jij doet. Niemand zit te wachten op ‘ niet passende’ content.

4. Houd rekening met de volgende thema’s:
– inspireer je fans
– entertain je fans
– deel kennis met jouw fans
– zorg ook voor conversie
En kijk hoe je welke doelgroepen met welke thema’s kunt bereiken. Niet iedereen wil hetzelfde!

5. Ga een contentkalender maken, gericht op de doelgroepen. Maak er een mooie mix van.

En dan ben je echt bezig met zichtbaar zijn

Weg sales, welkom social!

Heb je hulp nodig om een effectieve interactieve marketing strategie op te zetten?

De vijf stappen lijken zo eenvoudig. Toch kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet. Roep dan mijn hulp in. Ik help je met de structuur die nodig is voor een goede interactieve marketing strategie.