Een interview met Nicoline Maes: oprichter van de Social Marketing Doctors

Nicoline Maes zet sinds 2007 samen met organisaties de voor hen perfecte digital marketing en contentstrategie op. Op haar website zegt ze dit met 200% enthousiasme en passie te doen. Dat kan ik beamen!

Zij is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling die ik persoonlijk heb doorgemaakt. De focus op Social Marketing Doctors is in gang gezet door een opmerking die ze mij maakte tijdens een social media traject bij mijn andere bedrijf Ladyline. Ze vond dat ik talent heb voor interactieve marketing en social media… Ik was wel actief met ondernemers coachen, maar mijn daadwerkelijke passie liet ik nog onbelicht. Dat is nu wel anders. Nicoline heeft mij positef besmet met chronische contenteritis en daar ben ik haar enorm dankbaar voor.

Teamwork makes the team work

Dit is een typische uitspraak van Nicoline. En zo waar!

Samen met Nathaly van Grinsven en Sandra Vonk en ikzelf heeft Nicoline medio 2015 het initiatief Social Media Dokters in de wereld gezet. Hiermee helpen wij ondernemers laagdrempelig bij het oplossen van hun social media ‘kwaaltjes’. Tweemaal per week hebben we een spreekuur op Facebook, waar ondernemers hun vragen kunnen stellen. En dat is een succes!

Ook mag ik deel uitmaken van het internationale team dat Nicoline rond zich verzameld heeft. We gunnen elkaar het succes en helpen elkaar waar nodig is. Echt teamwork. En dat resulteert ook in mooie gezamenlijke opdrachten. Persoonlijk vind ik het mooi, dat je elkaar zo ook alert houdt op ontwikkelingen. Zo ontwikkelen wij ons natuurlijk zelf ook.

En nu over naar de negen vragen…

9 vragen aan deze specialist in Social Media

Nicoline, wat is nou jouw marketingpassie?

“Die kan ik snel beantwoorden. De menselijke kant van bedrijven in online verhalen naar boven brengen.Dit zorgt voor sterke verbindingen die bijdragen aan de bedrijfsdoelen van mijn klanten.”

Waarom heb je die passie? Hoe kwam het?

“Zo’n negen jaar geleden werd ik met het social media virus besmet. Ik woonde en werkte toen in de US. Ik mocht daar voor mooie klanten meewerken aan hun online zichtbaarheid. De combinatie van online strategie, tactiek, techniek en creativiteit om mensen online aan bedrijven te binden boeit me. Ik houd van het psychologische stuk achter ons werk: hoe trigger je mensen om een bedrijf te volgen en op hun content te gaan reageren? Wie zijn je influencers? Dit is voor elk bedrijf anders, zo blijf je dingen uitproberen en sta je nooit stil.”

Welk aspect van interactieve content marketing is volgens jou een must-do voor ondernemers?

“Co-creatie met je doelgroepen en actieve webcare; zelf op zoek gaan en contact leggen – en houden – met je influencers.”

Je maakt deel uit van de Social Marketing Doctors,  waarin ben jij gespecialiseerd? 

“Ik ben een allround digital marketing doctor. Mijn jarenlange internationale ervaring heeft daarvoor gezorgd. Waar ik echt specialist in ben, is het ontwikkelen van goede content strategieën en meertalige content creatie. Dat doe ik graag bij grotere internationale bedrijven. Samen met mijn team organiseren we ook langer lopende trainings- en coachingstrajecten. Als social media dokter help ik mensen gewoon graag op weg. Ze noemen mij ook wel liefkozend ‘de pitbull’. Ach, ik los graag problemen op!”

Ben je altijd online?

“Wel veel, maar ik schakel ook heel bewust af – bijvoorbeeld tijdens een vakantie.”

Welke vraag wil je stellen aan de lezers/volgers?

“Ik ben benieuwd hoe lezers hun webcare hebben georganiseerd en of ze het belang ervan onderschrijven.”

Welke plannen heb je voor 2016?

“2016 is heel goed begonnen. Een gevolg van het harde werken in 2015 natuurlijk. Ik ga van dit jaar een groot succes maken. De nieuwe  opdrachten succesvol uitvoeren, nog meer werk binnenhalen wat we als team kunnen oppakken en De Social Media Dokters verder ontwikkelen. Genoeg te doen!”

Welke ontwikkeling wil je je in verdiepen?

“Ik ga meer met Inbound marketing tools werken, leuk om daar meer ervaring mee op te doen.”

Twee tips voor ondernemers

Ik vroeg haar naar 1 tip voor ondernemers vanuit haar specialisatie. “Mogen het er ook twee zijn?” vroeg ze. Ja dat mag. Typisch Nicoline…

  1. Zorg voor tevreden klanten zowel off-,  als online en laat ze hun verhaal doen.
  2. Voor je contentmarketing: vergeet nooit dat je wat jij wil vertellen moet matchen aan wat je doelgroepen willen horen. Wat ze willen horen, weet je als je luistert!”

Volg Nicoline

Je vindt Nicoline online op Twitter, Facebook en haar website.