Contentmarketing: dé marketingtrend van 2015

Contentmarketing is dé marketingtrend van 2015. Ruim vóór bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie (SEO). Kijk maar naar deze grafiek. Heb je nog nooit van contentmarketing gehoord? Geen zorgen! We praten je in minder dan twee minuten bij.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een manier om potentiële kopers (‘prospects’) algemene informatie te verschaffen over je product of dienst. Via een blogbericht of whitepaper bijvoorbeeld. De term ‘contentcreatie’ slaat op het strategisch creëren en delen van die informatie. Dat delen kan via je website, nieuwsbrief en socialmediakanalen.

Waarom contentmarketing?

Contentmarketing is een manier om als bedrijf je kennis en expertise te etaleren. Dat is goed voor je geloofwaardigheid. Plus het gratis ter beschikking stellen van informatie wordt gewaardeerd door je prospects. Daardoor kopen mensen eerder bij jou dan bij je concurrent. Dát is het idee van contentmarketing. Maar er is meer …

Als iemand je content interessant vindt, zal hij die delen op social media. Zo boor je nieuwe doelgroepen aan en trek je bezoekers naar je website. Dan heb je een potentiële klant bijna waar je ‘m hebben wilt: de kassa. Want uiteindelijk moet ook contentmarketing, zij het met een omweg, leiden tot een sale.

Beginnen met contentmarketing

Een goede contentstrategie begint met het formuleren van een doelstelling – wat wil je precies bereiken? Wil je je naamsbekendheid vergroten, reputatie verbeteren of autoriteit vestigen? Stem je content daarop af.

Tijd om content te creëren en verspreiden! Start met bloggen over je vakgebied, geef een nieuwsbrief uit. Schrijf een whitepaper of ebook. Verspreid je content via geschikte socialmediakanalen en ga in gesprek met je doelgroep door op reacties op je posts te reageren. Blijf in de rol van adviseur; zet niet de pet van verkoper op!

Zorg ook voor een contentplanning en houd je daaraan. Maak een contentkalender. Wat post je wanneer? Zorg voor een onophoudelijke stroom van informatie en je zult zien dat je prospects geleidelijk converteren in klanten.

Content: zelf schrijven of uitbesteden?

Het is om verschillende redenen verstandig contentwriting over te laten aan een professional. Ten eerste omdat schrijven een vak apart is en je zelf geen schrijver bent. Ten tweede omdat je er toch geen tijd voor hebt. Als je informatiestroom na enkele weken opdroogt, kun je er beter niet aan beginnen …

* * *

Dit gastblog werd verzorgd door Ron Meijers – Ron Meijers is freelance tekstschrijver en copywriter. Hij werkt voor zowel bedrijven als reclamebureaus en is gespecialiseerd in SEO-copywriting en contentwriting.