WCAG

Web Content Accessibility Guidelines

Web Content Accessibility Guidelines

Voor (semi)overheidsinstanties, gemeenten en non profit organisaties maken we websites en vragen we audits aan volgens de WCAG richtlijnen zodat deze websites het Waarmerk Drempelvrij en een toegankelijkheidsverklaring kunnen publiceren.

WCAG staat voor WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines.

Dit betekent dat websites digitaal toegankelijk moeten zijn; de informatie die wordt aangeboden is voor iedereen bruikbaar, ongeachte een eventuele beperking.

beperking

Er zijn in Nederland zo’n 4,5 miljoen mensen met een een beperking zoals blind- slechtziendheid, doof- & slechthorendheid, laaggeletterdheid of een motorische beperking. Dit is een groot aantal en daarom belangrijk dat ook deze groep toegang heeft tot alle inhoud van websites.

Bovendien geeft een toegankelijke website minder frustratie en een positiever imago door de betrokkenheid die de site uitstraalt. Daarnaast zullen er ook minder vragen zijn wanneer mensen met een beperking alle inhoud van de website kunnen zien en lezen op de door hen gewenste manier.

toegankelijkheid

Hiervoor (omdat het nodig is dat websites toegankelijk zijn voor mensen met een beperking) is het noodzaak dat websites technisch op een bepaalde manier worden gebouwd.

Mensen met een visuele beperking zien bijvoorbeeld niet hoe een website eruit ziet en welke tekst er op staat. Door middel van spraaksoftware, die de inhoud van de website voorleest, kan deze groep toch toegang krijgen tot de website.

Voor mensen die niet of nauwelijks kunnen horen is het noodzakelijk om te kunnen lezen wat er in een video gezegd wordt, daarom moeten video’s ondertitels bevatten waarin men kan lezen wat er wordt gezegd maar ook kunnen lezen welke andere geluiden er afspelen in die video.

WCAG

De WCAG 2.1 richtlijnen beschrijven niveaus A, AA en AA. Op dit moment wordt, voor bedrijven en instellingen die moeten voldoen aan digitale toegankelijkheid, de WCAG 2.1. niveau AA aangehouden.

Thema’s binnen deze richtlijnen zijn o.a. hoog kleurcontrast, leesbare typografie, voorspelbare interface, begrijpbare tekst en afbeeldingen, navigeren op meerdere manieren en een gestructureerde opmaak.

Er komt steeds meer aandacht voor de internationale WCAG richtlijnen en er komt steeds meer wetgeving die deze richtlijnen verplicht stellen. Genoeg redenen dus om er snel mee aan de slag te gaan.

Wil je meer restultaat voor je business?

We leggen je graag uit hoe!