Wat is een content thema?

Thematische content en de customer journey of klantreis van jouw doelgroep

Laten we je meenemen op de klantreis van het voorbeeld van deze architect.

klantreis en content thema social marketing doctors

Stel je richt je met je content marketing (en content thema) op architecten. Dan is je eerste doel om onder de aandacht te komen van je doelgroep. Als ze niet weten dat jouw bedrijf bestaat, kunnen ze nooit zaken met je gaan doen. Vaak zien ze bijvoorbeeld eerst iets in de krant of in een tijdschrift – of horen ze over een van jouw projecten op de radio. Zo wordt het eerste zaadje geplant. Terugkerende content rondom zo’n project zou een content thema kunnen zijn. Het onderwerp wordt steeds verder uitgediept en je ziet het in allerlei vormen en typen content die op meerdere kanalen wordt gedeeld. Langzaam maar zeker wordt de content steeds concreter. Hoe verder in het aankoopproces – hoe meer we uit de blauwe/koude zone komen en in de warme, hoe meer CTA’s, downloads, inschrijven voor nieuwsbrieven etc.

De vijf fases van het aankooptraject

In het voorbeeld hierboven werken we met vijf fases in het aankooptraject

  1. ATTRACT – aantrekken: de prospect kent je bedrijf nog niet, je wil eerst onder de aandacht komen. Dit kun je goed doen met video die je een fikse zet geeft met social advertising en goede doelgroep targeting. Goede content in deze fase: radio, persberichten, social media video’s > niets wat te direct verkoperig is.
  2. CONSIDER –  de prospect heeft interesse in wat je hebt te bieden, overweegt jouw bedrijf en heeft het op zijn/haar ‘shortlist’ gezet. Goede content in deze fase: concrete cases, how-to video’s, trouwe klanten content (social proof), fun: spelletjes, raadsels, polls, enquêtes, win actie.
  3. CONVERT – nou gaan we voor de conversie: met welke content kun je je prospect overhalen om klant te worden? Een white paper, een aanbieding, een uitnodiging voor een face-to-face meeting of een meet and greet op een beurs, tech content met veel waardevolle data, downloads, white-papers.
  4. RETAIN – het vasthouden en laten terugkeren van klanten. Content in deze fase: nieuwsbrieven met aanbiedingen, beursaanbiedingen, onderdelen behorend bij eerder gekochte producten, onderhoudstips.
  5. ADVOCACY – tevreden klanten zijn je beste ambassadeurs. Dit is ook het moment voor cross-en up-sell overigens. Content: interview met je klanten, gedetailleerde tech videos, customer discounts, sneak peeks, inside information, calculation tools etc.

Nog even terug naar de content thema’s

Heb je een beetje een idee over wat terugkerende content thema’s zouden kunnen zijn? Nee? Ik geef je 2 concrete voorbeelden:

  • opbouwende content om mensen naar een beurs te krijgen: aankondiging beurs, wat neem je mee, wat is er nog meer te doen, video van beurs van vorig jaar, opbouw van de beurs, interview met specialist, speciale beursaanbieding etc.
  • tech content gericht op een product/dienst of onderwerp. Voorbeeld: eerst product of dienst uitleggen met animatie video, dan een blog, een stuk in een nieuwsbrief, tech info, co-creatie van een van je klanten, een how-to video of video die verdieping biedt, een speciale aanbieding of long form content (white-paper) yadieyadieyadie…begint er iets te dagen?

Over de Social Marketing Doctors

De Social Marketing Doctors is een full service PR- en marketingbureau met een online specialisatie. We hebben veel ervaring met B2B’s in bouw, machinery, logistiek, Telecom en met internationale franchises. Bel ons gerust of kom eens op de koffie!