5 redenen waarom het zinvol is om Instagram op te nemen in jouw B2B marketing strategie

Wat is Instagram? Zo wordt Instagram op diverse websites omschreven: Instagram is een social medium dat in 2010 begon als een foto-app. je deelt foto’s of filmpjes met de wereld. Je kunt de foto’s of video’s eenvoudig voorzien van een filter, hierdoor krijgen ze een andere uitstraling. Instagram wordt gebruikt als een soort dagboek, mensen maken foto’s en willen dit graag delen met andere. Instagram is niets anders dan het plaatsen van een foto met een mooie filter. Het plaatsen en bekijken van foto’s kost weinig tijd en het is ook nog eens leuk om te zien. Ook is er weinig wat je moet onderhouden op je Instagram account, dit maakt Instagram zo populair. Hashtags (#) zijn kenmerkend voor Instagram. Ze maken jouw foto’s en video’s vindbaar. Maar waarom is Instagram ook interessant voor jouw B2B bedrijf, dat lees je in dit blog. 

De vraag of het zinvol is om je als bedrijf te profileren met een aanwezigheid op Instagram is eenvoudig te antwoorden: ja! Houd er wel rekening mee dat het geen conversiegericht platform is. Zo zijn url’s in de tekst bij de foto’s niet klikbaar. Maar dan haal ik er toch geen direct resultaat mee, denk jij dan? Fout!

Wat draagt Instagram dan bij aan jouw merk of B2B bedrijf?

Insta (zo noem ik Instagram altijd) geeft merken (bedrijven, ondernemingen, ondernemers) een uitgelezen mogelijkheid om de waarden waar het merk voor staat, uit te dragen. Visueel: met video’s en foto’s. Ik geloof in de stelling dat alleen bedrijven die betekenisvol zijn, overleven. Op z’n minst maken zij het verschil. En dat is nou juist waar Insta ideaal voor is.

De inzet van Instagram past dus binnen een content wolk aanpak: relevant, waardevol en interactief zijn. Je zorgt voor een aantrekkelijke aanwezigheid en zichtbarheid. Zo vinden doelgroepen jou aansprekend. Als het juiste moment er is, komen ze naar jou toe. Op waarde. Omdat jij een autoriteit bent, of omdat jouw merk zo’n status heeft.

Waarom is Instagram een must-do voor B2B’s?

Daar zijn 5 redenen voor te noemen. Insta is een niet zomaar over te slaan medium, omdat:

 1. Het een krachtig medium is voor het visueel vertellen van jouw verhaal (van jouw merk, jouw onderneming). Visual Storytelling in goed Engels.
 2. Het is ideaal voor het onderhouden en opbouwen van relaties met een lange termijn-focus.
 3. Je kunt hier supergoed laten zien wat jouw vaardigheden en onderscheidende kennis is.
 4. Met Instagram geef je jouw merk een menselijk gezicht.
 5. Het draagt bij aan het realiseren van een inspirerende gemeenschap (community).

Zoals bij alleS: wanneer je het doet, doe het dan wel goed. Vanuit een strategie. Je richt je op het bereiken van doelstellingen. In het geval van Insta vooral ‘zachte’ doelen: expertise tonen, merkbeleving, jouw verhaal verspreiden, relaties onderhouden, een gemeenschap realiseren. En dan is de vraag: is mijn doelgroep hier te vinden?

Je gaat dus niet meteen all-in op alle netwerken die er zijn. Is jouw doelgroep te vinden op Instagram – en dat is vaker het geval dan je denkt – dan is het noodzaak een strategie op te zetten en een tactiek uit te voeren. Consistent, consequent, doelgericht en gericht op de doelgroepen.

Reden 1: Vertel jouw verhaal visueel

Instagram geeft jouw merk een persoonlijkheid. Wat werkt hier goed: mensen in beeld zetten. Maar ook het merk ‘levend’  maken, herkenbaar. Maak verbinding met jouw doelgroepen en zet een grote stap weg van de ‘ik-gerichte’ verkoopgerichte manier van promotie. Dat werkt steeds minder en dat geldt dus ook voor jouw aanwezigheid op Instagram. Deel relevante content, die waardevol is voor jouw doelgroepen. Ga de interactie aan. En zie Insta dus als een manier om jouw verhaal visueel te vertellen, als onderdeel van jouw algehele marketing strategie.

FedEx doet dit bijvoorbeeld erg goed. Het bedrijf onderscheidt zich door haar mooie foto’s, de herkenbaarheid van de FedEx vliegtuigen en vrachtwagens en men geeft je het gevoel dat ze continu aan het werk zijn, continu bezig met bezorgen.

Reden 2: Relaties opbouwen en onderhouden met een lange termijn-focus

Wat werkt voor bedrijven en merken gericht op de consument, werkt vaak ook voor B2B. Natuurlijk wel enigzins aangepast. Wat je sowieso doet: je maakt connectie met jouw doelgroepen en stapt weg van de leurende benadering. Het gaat om waardecreatie.

Je legt dus niet de nadruk op het ‘verkopen’  van de voordelen van jouw producten of diensten. Wat je wel wilt? Waardevolle connecties leggen, relaties opbouwen en onderhouden. Met potentiele klanten, met jouw huidige krantenbestand, met autoriteiten in jouw vakgebied en verwante vakgebieden en met medewerkers. Partnerships met relevante partijen niet te vergeten!

Novartis (een farmaciebedrijf), Hootsuite en Grohe doen dit bijvoorbeeld goed.

Reden 3:  Je toont jouw onderscheidende kennis en vaardigheden, visueel

 • jouw status als expert in de markt te profileren (als persoon, als onderneming, als merk)…
 • de unieke kennis die jouw bedrijf heeft te delen…
 • te laten zien hoe jouw producten in de praktijk ingezet worden…
 • te laten zien wat de meerwaarde van de diensten die je levert in de praktijk is…
 • aan jouw doelgroepen te laten zien, waarom jouw merk of bedrijf aantrekkelijk is om mee te werken…

Mailchimp is een absoluut goed voorbeeld:

Reden 4: Je geeft jouw merk een menselijk gezicht

Mensen kopen van mensen. Dat werk zo in B2C en is net zo van toepassing op B2B. Waarom kies je voor dat ene bedrijf? Natuurlijk: de diensten of producten zijn voor jou het beste. Maar de persoon waarmee je zaken doet, is vaak net zo belangrijk. Of maakt op z’n minst het verschil. Laat daarom de mensen zien die zorgen voor het leveren van die perfecte producten en optimale diensten.

Men wil niet alleen maar bedrijfspraat zien. Entertainment is toegestaan! Maak het niet te gek. Maar, maak het wel herkenbaar en passend bij het merk en bedrijf. Geef jouw volgers een blik achter de schermen. Dat er een vergadering is, een brainstormsessie, een verjaardag, een jubileum… laat zien wat er in het bedrijf gebeurt. Een kijk in de keuken is heel waardevol!

Je ziet hier enkele voorbeelden:

Reden 5: Realiseer een inspirerende community

Als je net begint met content marketing is dit nog even een stap te ver. Maar, in jouw strategie mag dit niet ontbreken: de rol van de community. Vergeet dan ook de ‘user generated content’ niet. Dat is vele malen interessanter voor doelgroepen dan promotiepraat. Je krijgt dan het via-via effect, soort van referallmarketing. Omdat persoon of bedrijf X positief is over het product (of merk, of dienst), gaat persoon of bedrijf Y contact met jou opnemen. Ideaal!

Hoe bouw je aan die gemeenschap?

 • inspireer jouw volgers door authentieke en interessante visuele posts
 • creëer een ‘BUZZ’  met een unieke hashtag
 • plaats foto’s van volgers door op jouw Insta-kanaal

Je zegt eigenlijk: “Kijk eens, dit is wat er allemaal gedaan kan worden met ons product (merk/dienst)” , zonder dat je het hoeft te zeggen. Het wordt door relevante anderen gezegd: waardevol!

Ga jij Instagram ook opnemen in jouw marketing strategie?

Ik hoop dat ik jou met deze vijf redenen heb kunnen overtuigen om Instagram in te zetten. Voorwaarde blijft: zijn doelgroepen waar jij je op richt hier ook aanwezig? Is het antwoord ja, dan adviseer ik jou om jouw pijlen ook op Insta te richten. En doe het goed. Uniek, authentiek.

Het staat of valt met de juiste strategie van jouw marketing. En als Insta de ‘missing link’ is, dan is het van belang dat het op de juiste manier bijdraagt aan jouw totale strategie. Ik spar hier graag over met je. Met een frisse, creatieve en inspirerende blik, deel ik mijn ideeën met jou. Samen kunnen we dan een strategie opzetten die jouw doelgroepen aansprekend vinden. En dan ben je zichtbaar!

Dit artikel werd ook door Rudy Godding gepubliceerd op business.nl.