Slechte productfotografie; een dealbreaker voor jouw webshop 

Laatst was ik op zoek naar een nieuwe lamp voor in huis. Dat was nogal een zoektocht maar ineens dacht ik het gevonden te hebben. Ik klikte op de foto’s en…haakte af. Voor zover ik het kon zien op de grauwe productfoto’s met het formaat van een postzegel, zag ik een onscherpe lamp die ogenschijnlijk elke keer een andere kleur had. De productfotografie gaf geen helderheid, ik wist het niet meer en droop af.

Klinkt bovenstaand verhaal je bekend? Het komt helaas meer voor dan je denkt. Ondermaatse productfotografie is een conversiekiller voor je webshop. Terwijl goede productfotografie helemaal niet zo moeilijk of duur hoeft te zijn. Lees maar.

In 7 stappen naar betere productfotografie

1. Gebruik voor productfotografie in je webshop een egale achtergrond

Goede productfotografie voor je webshop draait niet om het zo mooi mogelijk weergeven van je product. Daar is sfeerfotografie voor bedoeld. In je webshop wil je gewoon functioneel beeld. Je klant wil weten hoe iets eruit ziet, hoe groot het is, welke vorm en kleur het heeft. Dus zorg voor foto’s die geen vragen oproepen maar juist vragen beantwoorden. Dat is de reden dat je veelal een witte achtergrond ziet. Het gaat om duidelijkheid.

Zorg voor foto’s die geen vragen oproepen maar juist vragen beantwoorden.

2. Investeer in een opnametafel

Met een opnametafel begin je al gelijk goed. Zo’n tafel heeft doorgaans een wit, plexiglas tafelblad wat aan de achterzijde in een bocht omhoog loopt. Als je op die tafel een product fotografeert, zie je dus nooit een rand in beeld. Wil je eventueel met gekleurde achtergronden werken? Kijk dan of de tafel aan de voorzijde een opstaand randje geeft. Je kunt dan een passend vel wat dikker gekleurd papier op de tafel leggen. Zo heb je eindeloze mogelijkheden voor je productfotografie.

3. Maak gebruik van daglichtlampen voor je productfotografie

Voor een professionele uitstraling wil je dat je productfoto’s er identiek uitzien. Dat doe je door zo veel mogelijk variabelen uit te sluiten en zo is het ook met licht. Het beste kun je investeren in een set daglichtlampen. Je herkent ze makkelijk: zo’n lampkop bevat vaak een aantal van die ‘ouderwetse’ spaarlampen. Kijk wel even of je het vermogen kan regelen met schakelaars. En lees vooral ook even tip 4 voordat je een set lampen koopt. 

4. Bepaal of je een lichttent nodig hebt

Een van de meestgebruikte methodes die webshops gebruiken voor hun productfotografie, is het fotograferen in een lichttent. En dat heeft een reden: het tentdoek verzacht je licht en je neutraliseert reflecties op glimmende voorwerpen. Toch werkt het niet voor alles. Zo wil je bij gerechten bijvoorbeeld juist wat ‘glimmertjes’ in de foto hebben omdat het eten er daarmee lekkerder uitziet. Ik adviseer mensen daarom meestal om voor daglichtlampen met softboxen te kiezen. Dat zijn paraplu’s met een doek ervoor waarmee je automatisch al zachter licht creëert.

Voorbeeld van een zomerse foodfoto die compleet op locatie werd gemaakt. Foto: Arnold Reyneveld

Belangrijk is wel om het juiste soort licht te kiezen. Zorg voor een gelijkmatige verlichting van je product die de vorm benadrukt. Stel: je fotografeert een kubus. Als je alle vlakken even licht maakt, zit er geen vorm meer in. Maar als elk vlak iets verschilt, benadruk je juist de vorm. Wil je de structuur van een stof benadrukken? Dan werkt bijvoorbeeld hard licht het beste. En wil je benadrukken dat iets doorzichtig is? Zorg er dan voor dat er licht van achter je product naar de camera schijnt.

5. Koop een goede (spiegelreflex)camera met zoomlens

Goede productfotografie staat of valt met de juiste achtergrond en goed licht. De camera is (haast) bijzaak. En om het je makkelijk te maken: eigenlijk elke goede camera met minimaal 12MP en een zoomlens voldoet. Je foto’s zijn dan groot genoeg voor je webshop. En de zoomlens maakt dat je voor kleinere producten gewoon in kan zoomen. Dat voorkomt foto’s met hele gekke vertekening (denk maar aan de interieurfoto’s die je soms op Funda ziet…) en je hoeft je set niet elke keer om te bouwen.

Voor consistentie in je webshop is het belangrijk dat je producten op dezelfde hoogte en vanuit dezelfde hoek fotografeert.

6. Zet je camera op een statief voor betere productfotografie

I know…je hebt best een vaste hand en je hebt al vaker gefotografeerd. Jou hoeven ze echt niet te vertellen hoe je een scherpe foto moet maken. Maar ik zeg het je toch: gebruik een statief. Voor de consistentie in je webshop is het namelijk belangrijk dat je vergelijkbare producten op dezelfde hoogte en vanuit dezelfde hoek fotografeert. Anders maak je het je klanten lastig om producten goed te vergelijken.

7. Maak je productfoto’s af met de juiste nabewerking

Met een goede foto ben je al een heel eind. Nu is het tijd voor de finishing touch. Je wilt immers dat de witte ondergrond op al je foto’s dezelfde tint en helderheid heeft, je wil stofjes of andere gekke dingen weghalen en lege ruimte in de foto wegsnijden. Met de juiste nabewerking kun je die goede foto nóg beter maken.

Social Marketing Doctors Bonustip 1

Met bovenstaande tips kun je de kwaliteit van je productfoto’s enorm verbeteren. Maar ik heb nog een bonustip voor je: maak het niet té mooi. Zorg ervoor dat je producten er in het echt nog nét iets mooier uitzien. Je klanten zijn dan blij verrast en sluiten het koopproces op een hele positieve manier af…

Social Marketing Doctors Bonustip 2

Heb je de basics van de commerciële web-fotografie onder de knie?  Ga dan eens aan de slag met  360 graden foto’s voor  je webshop of e-commerce fotografie. Uit research is gebleken dat het voor prospects die producten bekijken die met 360 graden fotografie zijn gepresenteerd, het 14% meer waarschijnlijk is dat ze het product ook aanschaffen in vergelijking met stilstaande foto’s. Het proberen waard!

Tips helpen, maar met een training heb je pas echt voorsprong

Met bovenstaande tips kun je gemakkelijk en snel je productfotografie verbeteren en je conversie verhogen. Maar elk product, elke branche, elke doelgroep is weer anders. Heb je behoefte aan advies op maat of wil je op weg geholpen worden met jouw productfotografie? Wij helpen je graag met advies en workshops op maat.