Waarom wij eerst voor LeadPages kozen en toen weer voor ClickFunnels…

…en nu weer steeds met Leadpages werken.

Ergens in 2015 had ik al het idee om een dagelijkse podcast interview show te creëren met de meest inspireren en succesvolle ondernemers van vandaag de dag.. Ik was de stappen aan het leren van een podcast houden en tegelijkertijd aan het uitzoeken hoe je een platform er omheen bouwt en het met zo min mogelijk middelen en kostenefficiënt kan opzetten en onderhouden. Zo kwam ik in aanraking met LeadPages en lager ClickFunnels. In dit blog een review van beide programma’s door de Social Marketing Doctor’s.

Creëren van jouw platform

Als je deze post al leest, weet je hoe belangrijk het hebben van een platform is; of dit nu een social kanaal, blog, podcast, video kanaal, een product & dienst alles heeft een ‘voertuig’ nodig om het te dragen en lanceren.

Eerste onderdelen gebouwd zonder LeadPages

Dingen zoals website’s bouwen en het creëren van een perfecte opt-in pagina’s waren toen niet mijn dagelijkse bezigheden, naast CSS of gebruiksvriendelijke design, mijn eerste pagina’s waren echt ‘erg rustig’ om het maar netjes te zeggen haha…

Het was ongeveer in begin 2016 dat ik via vele Amerikaanse online autoriteiten zoals Lewis Howes, Frank Kern, John Lee dumas, Neil Patel en Marie Forleo op marketinggebied echt op het pad van LeadPages kwam, een landingspagina bouwer.

Ik had in 2010 op MBO wel leren CSS, Html’en PHP’en eerlijk ik maar had weinig trek om die kennis weer volledig eigen te maken.

Dus geen CSS of echte technische kennis nodig? Top!

Ook zag ik dat design vaak niet die hoofd Sales trigger was bij vele webinar’s en landingspagina’s die ik volgde van Eelco de Boer, Tonny Loorbach, The Next Trainer, Open circles, Hugo Bakker etc. waar mensen voor € 200 – € 2000 aanbestedingen deden om meer ‘geheime’ kennis te leren. Wat je ook kunt Google als je de drive, ambitie en focus zou hebben.

Dat was echt een cultuurschok, geleerd van HBO om altijd veel tijd te steken in de verzorging van de mooiste designs terwijl relevantie, urgentie, schaarsheid en een pijn oplossen veel meer verkoopt en ook makkelijker.

Het hele idee achter LeadPages is dat je maandelijks betaalt en je krijgt direct toegang tot kantklare landingspagina’s die al werken en gemaakt zijn door professionals. Jij vult deze met je gewenste kennis en jouw aanbod en je kunt starten met je marketing & sales.

Trouwe fan van LeadPages

Hier zijn een aantal voorbeelden van templates die je direct kunt gebruiken van Leadpages:

Ik was hierna zo’n grote fan omdat ik het de autoriteiten succesvol zag gebruiken maar met name omdat het mijn tijd, energie en geld dat ging in ‘echte’ website bouw of laten maken gewoon van maanden naar een uur bracht. Toen maar gelijk een affiliatie geworden van de software.

Als iemand vroeg “wow, hoe heb je die pagina gemaakt en die mooie pop-up formulier” 9/10 keer kon ik antwoorden: Gaaf ey? LeadPages.

LeadPages geeft nu zelfs geheimen weg via gratis webinars over de beste landingspagina en conversie hacks voor jouw bedrijf.

Over de tijd heen is LeadPages behoorlijk doorontwikkeld en het is nu ook echt een enorm groot bedrijf geworden dat vele nieuwe opties aanbiedt en aanvullende diensten heeft zoals snel pagina split testen, One-click signup links, Leaddigits – per mobiel berichten versturen en inschrijven, e-mailmarketing de tool Drip, waarmee je de inschrijvingen en emails die je verzameld gelijk kunt automatiseren met mailmarketing tot 100 klanten gratis te gebruiken, nice.

LeadBoxes functie in LeadPages

Die pop-up die ik benoemde dat is trouwens de LeadBoxes functie die kun je werkelijk op elke website inbouwen en verhoogt direct je inschrijven dit wordt een 2-stap opt-in techniek genoemd. Je krijgt een stukje code als je op publish drukt en dat kun je copy/paste in je website. Internet marketing expert Tonny Loorbach legt het nog verder uit waarom dit zo goed werkt in de onderstaande link; Bron: Artikel over conversie 

Later zijn er ook nog bedankt pagina’s, 404 pagina’s, up-sell pagina’s, webinar je kan het zo gek niet bedenken en iemand heeft het wel eens gemaakt in de shop. In die periode heb ik denk ik ongeveer 43 pagina’s gemaakt met LeadPages.

Tot, ik het boek ging lezen in 2016 van Russell Brunson de DotComSecrets en maakte kennis met Funnel marketing en zijn tool ClickFunnels.

The new kid on the block: ClickFunnels

Mijn eerste echte ervaring was op vakantie met het boek van Russel over de DotComSecrets, ik weet nog dat ik de titel mega cheesy vond en het bijna niet gekocht had haha. Gelukkig toch maar doorgezet.

Zijn boek is eigenlijk een soort gebruiksaanwijzing je kan het zien als een Ikea handboekje voor de software (ik hield geen schroefjes over dit keer). Waarin hij uitleg geeft over zijn meest succesvolle strategieën, marketing funnels die hij nog steeds gebruikt voor zijn klanten.

Als je lid wordt krijg je echt een mega pakket aan kennis. Je ontvangt direct een Masterclass training per mail en video in natuurlijk ClickFunnels zelf volgens mij waren het 21 lessen totaal van Russell. Deze know/like/trust opzet was genoeg om ClickFunnels voordeel te geven van de twijfel.

Sneller uit de voeten met ClickFunnels

Toen ik zelf eenmaal beetje de tool en het concept onder de knie begon te krijgen begreep ik wat allemaal mogelijk was met nog minder tijd, technische kennis en kosten. Begrijp mij niet verkeerd ik gebruik LeadPages vandaag nog steeds en het krijgt zeker de taak gedaan. Alleen je wilt toch graag een verdieping in en je eigen marketing funnel verder uitbouwen en vormgeven dan een opt-in pagina en een bedankt pagina.

Bizar, op gegeven moment maakt het niet meer uit bij welke webinar ik mij inschreef ik zag overal dezelfde (leadboxes) pop-up’s en nog steeds!

Dankzij de 14 dagen gratis proef versie en ook de achterkant bekeken te hebben met de voorgekauwde funnel templates en drag drop interface, gratis training en met de mogelijkheid voor customer tracking en handmatige aanpassingen aan de template – was ik wel verkocht.

Sales funnel opzet

Je zult zien aan de foto hieronder dat de opzet van ClickFunnels bewust eenvoudig is gehouden. In LeadPages heb je alleen je pagina een naam en category meegeven. In ClickFunnels had ik binnen dagen de structuur staan om campagnes te kunnen draaien. Dus bijvoorbeeld Funnel-Warm, Funnel-Koud en Funnel-Lauw en daarin elke funnel een juiste tag meegeven.

Daarbij heb je in LeadPages al je pagina’s in 1 overzicht staan waar je moet scrollen en altijd de juiste benaming moet gebruiken per pagina (nu wel Labels gebruiken met kleur codes). Terwijl deze tool al die pagina’s onder 1 Funnel zet voorbeeld: Opt-in pagina, bedankpagina en up-sell pagina zitten onder Funnel-Warm.

Lijkt nu niet mega belangrijk punt maar als je voor meer klanten gaat werken of je hebt meerdere marketing funnels, testen en campagnes lopen is dit essentieel voor succes en je tijd investering.

Pagina Aanpassingen

ClickFunnels geeft een groot aanbod aan templates en set-ups voor funnels al zijn deze wel wat Amerikaans. Maar geen zorgen je kunt echt alles aanpassen wat je op je pagina wilt hebben zonder echte kennis van CSS of design. LeadPages is sinds kort ook stuk flexibeler met hun pagebuilder die is echt 10x beter dan wat ze eerst hadden in de standard builder.

Dit zorgde dat ik voor mijzelf en onze klanten meer unieke ervaringen kon creëren per landingspagina’s en gratis trainingen funnels.

Funnel tracking en statistieken

Informatie over hoe je pagina’s en je Sales funnel het doen zit allemaal in hetzelfde overzicht in ClickFunnels, geeft direct inzicht in je resultaten. Je kunt ook per pagina als deze nog niet voldoende presteert een A/B test maken of ook wel een split-test genoemd. Je hebt je eerste landingspagina direct in je funnel staan.

Waarom kies ik nu ClickFunnels over LeadPages

Meer organisatie mogelijkheden en meer flexibiliteit in het inrichten van je pagina’s met vaak of meer van dezelfde gebruiksvriendelijkheid in het gebruik. Zo hoef je niet direct met het grootste pakket bezig namelijk Infusionsoft of ook wel ‘conusionsoft’ genoemd.

Ik gebruik nog steeds met veel liefde LeadPages en voor vele ondernemers en slimme marketeers is LeadPages nog steeds een prima oplossing.

DIY Sales funnel bouwen VS Het prijzige ClickFunnels

Voor veel mensen zou ClickFunnels een uitkomst zijn maar niet voor iedereen en dat begrijp ik goed wat krijg je als je wel met ClickFunnels start en wat is de Workaround.

Wat krijg je met ClickFunnels:

 • De mogelijkheid om Sales Funnels snel klaar te zetten. Zoals inschrijf / opt-in pagina’s, upsell paginas en cross sell en natuurlijk de bedankt pagina’s.
 • In ClickFunnels zit de eigen auto responders voor een juiste lead nurturing. Al het goede voor automatiseren is wel soort van mogelijk met ClickFunnels.
 • Je kunt elke pagina testen en optimaliseren, elke pagina heeft standaard een mogelijkheid om een A/B test uit te voeren.
 • Je kunt met 1 klik op de knop een membership site maken binnen in clickfunnels. Dus nadat je leads zich inschrijven krijgen zij exclusieve toegang tot de membership gedeelte. *let op dit werkte bij mij prima maar sommige mensen ervaren bugs
 • Clickfunnels is geïntegreerd met Paypal en Stripe maar je kunt altijd Zapier gebruiken om bijvoorbeeld mollie te koppelen
 • Clickfunnels heeft een stevig affiliate systeem erin zitten voor de recruitment, manage en uitbetalen van je partner verkopers.
 • Als laatste kun je alles meten en heeft het de benodigde tools om inzicht te krijgen in je funnels, conversie en sales.

Totale kosten per maand: $97 of de full Etison suite $297

Laten wij is een ClickFunnels Workaround proberen:

 • Je kunt alle landing pagina’s, bedankpagina’s en andere funnel pagina’s bouwen met Leadpages Pro account voor $48 per maand met A/B split testen erbij als alternatief volgens mij is Unbounce iets van $50 per maand.
 • Voor de betalingen kun je gebruik maken van Paypal, Paypro, Mollie en Zapier weer als koppelstuk tool inzetten (en eventueel redirect doen van je Leadpage naar een WordPress site met WooCommerce plugin).
 • Ik zal ook nooit ClickFunnels adviseren als je serieus wilt gaan starten met een membership website. Als je focus is membership site dan kun je nu wel ClickFunnels vergeten. Als je even google op “comparing the best membership site plugins” dan kom je een heel end. Ook enorme lijst hier van WordPress Membership Plugin opties beschikbaar
 • Hetzelfde kun je doen voor je affiliatie programma hier zijn ook tal goede WordPress plugins voor te vinden. Voor mijn koffiewinkel gebruik ik een 15 dollar programma en werkt nu al 2 jaar als een trein of google “best affiliate plugin wordpress”.
 • Hosting provider voor je domein en site. Ik vind zelf siteground erg fijn omdat gewoon mega bedrijf is en de kans dat ik die weggaat bijna niet aanwezig is. Ik heb ook nog een paar lopen via Justhost.

Totale kosten per maand: $68 Leadpages + Zapier (Variable wat je voor membership je wilt Wishlist $197 + 1x $15 Affiliate plugin + Mollie of Paypro)

Je kunt dus alles voor een fractie van de kosten die je zou betalen met Cickfunnels. Alleen heb jij of iemand die het voor je doet wel weer de conversie + technische skills nodig om het klaar te zetten.

Waar is ClickFunnels echt goed voor?

Als je iemand bent die niks met code heeft of het techy gebeuren, wil ook geen tijd verdoen om allemaal verschillende pagina;s te laten bouwen en wilt alles kunnen aansturen van één platform, dan is ClickFunnels voor jou.

Hou rekening met de maandelijkse kosten van $97 of de volledige suite $297, maar dan heb je ook een programma waarmee je leadpagina’s in een halve dag kunt lanceren. Dit met een affiliatie programma eraan gekoppeld en zelfs de basis van email marketing en automatisering erin verwerkt. Zodat je leads ook gelijk kunnen rocken met je funnel.

ClickFunnels voor serieuze bedrijven die niet willen doe-het-zelven

Voor de serieuze business owner en marketeer die niet houden van pleidooi voor geklooi of de DIY aanpak, ClickFunnels is voor jou. Als de gedachte van met verschillende platformen werken en alles aan elkaar plakken en laten praten met elkaar je niet afschrikt, start zelf met het bouwen van je funnel.

Clickfunnels helpt een groot marktsegment met een klik op de knop aan een volledig uitgebouwde “sales funnel” – daarin slaagt het prima. De zet is nu aan jou!

Met vrolijke groet / Stay happy,

~Heiko

UPDATE: november 2019

Heiko werkt niet meer bij de Social Marketing Doctors. Wel bouwen we websites waar we clickfunnels in kunnen opnemen. We vinden het verstandig om clickfunnels op te nemen in de bestaande website. Wij gebruiken hier alleen externe tools voor wanneer het ombouwen van de website zelf niet mogelijk is.