De relevantiescore van jouw Facebook advertentie is laag, wat nu?

Vier tips om je Facebook relevantie score omhoog te krijgen.

Adverteren op Facebook is populair. En noodzakelijk, gezien de steeds toenemende daling van organisch bereik, onder invloed van Facebook’s algoritme. Doordat steeds meer bedrijven adverteren, neemt het belang van goede advertenties toe. Advertenties die de beleving van de scrollende Facebooker niet verstoren. Maar juist versterken waardoor hij of zij hier een bepaalde actie bij onderneemt. Denk dan aan reageren, delen of klikken op de ‘meer informatie’ button.

Goed adverteren vereist jouw aandacht. Onder meer voor de statistieken van jouw Facebook advertentie. Wat is het bereik en hoeveel kliks? Daar wordt vaak als eerste naar gekeken. Maar er is meer. Neem nou de relevantiescore. De relevantie van jouw advertentie bepaalt mede hoe jouw campagne gaat presteren. Maar, wat als die relevantiescore te laag is?

 

Facebook’s Relevantiescore: wat is het?

De relevantiescore geeft aan in hoeverre jouw advertentie relevant is voor de gekozen doelgroep. Een advertentie met een hoge mate van engagement,scoort hoger. Daarom moet een advertentie snel reactie oproepen bij de doelgroep aan wie je jouw campagne toont.

Een advertentie dient een relevantiescore te hebben van 7 of meer, als basis voor een succesvolle campagne. Toch kan het gebeuren dat een advertentie een lagere relevantiescore heeft – volgens Facebook – en wel goede prestaties levert. Ondanks de lage score krijg jij welzoals aanvragen of opt-ins (afhankelijk van het gestelde doel). Dat moet je dus altijd tegen elkaar afwegen, wanneer je campagne gegevens bekijkt:

  • Is de relevantiescore 7 of hoger?
  • Hoe zijn de prestaties van de campagne?

 

In deze geanonimiseerde afbeelding zie je dat een relevantiescore van 7 of hoger diverse resultaten kan geven. De advertentie met een 8 presteert in dit voorbeeld het beste. Hoogste bereik en meeste link clicks. De 3 advertenties met een relevantiescore van 7 laten wisselende scores zien. Het is dus altijd belangrijk verder te kijken dan alleen de relevantiescore. Dat komt doordat hier 3 verschillende doelgroepen getarget worden. In dit voorbeeld zie je dat een advertentie met een score van 6 ook goede resultaten geeft in termen van Link Clicks.

 

Hoe specifiek is de doelgroep targeting?

Aan de basis van elke campagne ligt de doelgroep targeting. Hoe beter (specifieker of warmer) de targeting is, hoe hoger de relevantiescore. Wanneer je een gefaseerde targeting inzet, start je in de SEE fase bij voorkeur met Lookalike Audiences (vergelijkbare doelgroepen), zoals:

  • Mensen die lijken op je huidige klantenbestand
  • Mensen de lijken op mensen die engagement tonen met je pagina, berichten en eerdere ads
  • Mensen die lijken op bezoekers van bepaalde website pagina’s

Om deze Lookalike Audiences te kunnen creëren, dien je de Facebook Pixel te installeren op je website. Dit is een stukje code dat communiceert met Facebook en jou voorziet van waardevolle data om campagnes bij te sturen en te analyseren. Op de help-pagina van Facebook Business vind je meer info hierover.

Tip: heb je op dit moment een campagne actief die gericht is op het verkrijgen van leads in de vorm van (onder andere) e-mailadressen? Dit zijn ‘warme gegevens’, want deze mensen hebben recent nog aangegeven jouw aanbod waardevol te vinden. Doe hier iets mee! Hoe? Maak van deze e-mailadressen (waar mogelijk aangevuld met meer verkregen data) een nieuwe Lookalike Audience.

Beschik je over te weinig data?

Wanneer je onvoldoende gegevens hebt, kun je ervoor kiezen om te targeten op interesses, gedrag of functies. Aan de basis hiervan ligt een uitgebreide persona beschrijving. Let op dat je deze doelgroep zo specifiek mogelijk maakt!

In veel gevallen geeft deze keuze een lagere relevantiescore dan een gekozen Lookalike Audience. Toch kan zo’n campagne prima prestaties leveren. Baseer je oordeel dus niet alleen op de relevantiescore.

Een voorbeeld van een advertentie met een lage relevantiescore.

Hier zie je een voorbeeld uit een advertentie met een lage relevantiescore. Is deze advertentie niet goed? Nee, integendeel! Er zijn 16 paginalikes bij gekomen, 12 commentaren, 6 keer is het bericht gedeeld en er waren 27 reacties. Kijk altijd verder dan de relevantiescore en houd vooral een scherpe blik op de doelen.

 

Moet je de relevantiescore dan negeren?

Nee, zeker niet. Uiteindelijk bepaalt deze hoe jouw advertentiegeld besteed wordt. En daar moet je slim mee omgaan. Je zit er niet op te wachten om geld te verbranden. Wat raad ik je dan aan, wanneer de relevantiescore laag is en jij toch goede resultaten ziet?

Vier tips

  • Neem de tekst van jouw advertentie erbij en verbeter deze, bezien vanuit de doelgroep: toon je pain & gain? Is het duidelijk wat je bereikt of krijgt als je op de advertentie klikt? Is de tekst aansprekend genoeg en geschreven in de taal van de doelgroep?
  • De afbeelding of video verdient ook extra aandacht: als er tekst op de afbeelding staat, kan deze ook weg? Het is aan te raden dit in elk geval te testen. Daarnaast moet je kritisch kijken, of de afbeelding die je toont, direct aandacht trekt en emotie oproept. In de drukke tijdlijnen is opvallen noodzakelijk. Dat kan in beeld zijn, kleur, rotatie van de afbeelding, of het al dan niet gebruiken van tekst in de afbeelding.
  • Video werkt in de SEE fase goed. Maar niet elke video! Is de video direct duidelijk? Weet ik binnen 3 seconden waar de video over gaat en is de clou, de haak of het plot te zien voor het verstrijken van de 10e seconde?
  • En natuurlijk moet je ook kijken naar de landingspagina, wanneer jouw advertentie websiteverkeer als doel heeft. Waar stuur je de advertentieklikkers heen? Is dat een blog of ander informatief medium? Is het een download- of opt-in pagina? Is het een aanvraagformulier? Let op dat je niet te snel gaat en de landing kiest die past bij de fase waarin jouw doelgroep zich bevindt.

Je ziet, je dient een campagne scherp in de gaten te houden. Maak gebruik van de beschikbare data, maar vaar er niet blind op. Het blijft mensenwerk!

UPDATE maart 2019:

Recent is aangekondigd dat Facebook’s relevancy score, zoals wij die kennen, binnenkort zal gaan verdwijnen. Daarom komt Hubspot met de beste Facebook advertentie metrics om je vanaf 2019 op te focussen wanneer je er zeker van wilt zijn dat je Facebook ads effectief inzet.

Meer informatie over Facebook Advertising

Met deze stappen verbeter je de relevantie van jouw Facebook advertentiecampagne. Wil je meer weten over adverteren op Facebook? Bekijk dan dit artikel over de Blijvend Succes Methode voor Facebook Advertising.