CASE
Rioned

klant

Rioned is een internationaal B2B bedrijf in rioolreinigingsapparatuur. Toen Social Marketing Doctors in december 2013 begonnen bij Rioned was er alleen een vrijwel statische website. Er lag er een beperkt social media plan. Maar er was geen B2B Social media strategie. De kanalen waren aangemaakt, maar niemand had een idee wat de volgende stap moest zijn. Welke content gaan we delen? Op welke kanalen? Wie willen we precies bereiken? Wie gaat dit verzorgen? In welke taal? Hoe pakken we dit technisch aan? Wat doen we met SEA en SEO? Allemaal vragen die moesten worden opgepakt. Samen begonnen we aan een B2B social media strategie: Rioned goes social! Rioned is nu klaar voor het tijdperk van de Inbound Marketing.

uitdaging

Online Positionering en kanaalkeuze
In de positioneringsfase vormden we allereerst een social media team. Daaraan namen diverse stakeholders binnen het bedrijf deel: de marketing manager, de salesafdeling, de supportafdeling en directie waren betrokken bij het uitwerken van de social media strategie. Na een drietal strategische sessies werden doelgroepen bepaald, online buyer persona’s gemaakt, zoekwoorden vastgelegd en werd Rioned online gepositioneerd. Ook deden we een ‘concurrentie inspiratie sessie’, waarbij we keken naar wat bij concullega’s goed ging. Zo legden we de lat behoorlijk hoog!

Content strategie, planning en management
Daarna werd de contentstrategie opgetuigd en werd er begonnen met het maken van tweetalige content. Content deelden we in categorieën op, het blog werd gebouwd en ingericht. Alle kanalen werden wekelijks voorzien van zoekwoordrijke content die alle facetten van Rioned laten zien. De verhalen laten zien waarom Rioned een krachtige marktleider is waar de concurrentie niet omheen kan. Blogs over machines die al 25 jaar meegaan laten de betrouwbaarheid van hun apparatuur zien. Tevreden trouwe medewerkers vertellen zelf over waarom ze graag bij Rioned werken. De directie deelt haar scherpe visie en innovatieve inslag.

Webcare
Als onderdeel van de social media strategie worden, naast contentmarketing, ook alle social media kanalen voortdurend in de gaten gehouden. Er wordt tijdig gereageerd op vragen. Ook volgen we influencers actief, houden we in de gaten wat zij plaatsen en reageren we op content van anderen. Boven alles bouw je zo aan een vertrouwensband en helpt dit om je community steeds verder te vergroten.

Social media advocacy
Het activeren van personeel en influencers is iets wat we standaard meenemen in onze strategie. Hoe meer mensen actief meedoen, hoe groter het bereik. Maar dan wel op een goede manier. Daarom trainen we de binnendienst en ook de sales professionals, stimuleren we dat ook executives hun kennis gaan delen, en niet zonder succes!

resultaat

 • Social media strategie die richting geeft aan online activiteiten
 • Rioned online actief op LinkedIn, op twee Twitteraccounts en op Facebook
 • Opbouw van een online community rondom het merk Rioned
 • 40% groei in webtraffic in 2 jaar tijd
 • Een effectief tweetalig blog met SEO content
 • Direct in contact met klanten
 • Leads en direct sales via social media
 • Tevreden klanten zichtbaar, ze zijn je beste ambassadeurs!
 • Online mond-op-mond reclame mogelijk gemaakt
 • klantretentie
 • medewerkers en partners steeds actiever online waardoor bereik enorm groeit
 • bewezen dat het investeren in online marketing loont!

“Kenmerkend voor de Social Marketing Doctors is hun gestructureerde en resultaatgerichte aanpak die tot aantoonbaar resultaat leidt.”

Hans de Laat

Marketing Manager Rioned

“Dokter Nicoline is een zeer gedreven professional die Rioned op Social Media een gezicht geeft en onze vindbaarheid op internet aanzienlijk heeft vergroot. Kenmerkend voor de Social Marketing Doctors is hun gestructureerde en resultaatgerichte aanpak die tot aantoonbaar resultaat leidt. Nicoline maakte binnen afzienbare tijd onderdeel van het bedrijf uit en heeft een uitgebreid netwerk van service- en dienstverleners.”