10 vragen voor jouw unieke verhaal

Verbeter de teksten op je ‘over ons’ pagina

Ja, iedereen is altijd zo enthousiast over zijn of haar website en dan vaak ook over de over ons pagina. Over mij, over ons, wie we zijn. Je kent de pagina wel. Bij mij is het deze pagina. Er wordt altijd veel tijd verspild aan het schrijven van dit verhaal. Jammer, want het is helaas in de meeste gevallen ware ‘blabla’.

Waarom zijn al die ‘over ons’ pagina’s fout?

Die vraag zou je natuurlijk kunnen stellen. Toch? Deze pagina’s zijn niet fout. Hoe kan ik het beter zeggen? Ze slaan de plank gewoon mis. Ze zijn geschreven met de gedachte: wat hebben we allemaal bereikt, welke missie hebben we in ons business plan staan. Zulke uitgangspunten zijn op zich prima. Wat niet prima is, is dat er totaal geen gevoel bij komt kijken. Tijdens het lezen krijg je al een droge keel, zulke saaie tekst is het.

En zoals op copytips.nl te lezen is, zijn ze ook nog eens vaak copy-paste werk…..

Ik laat een paar voorbeelden zien, willekeurig gekozen. Niet van copy-paste werk. Wel van bedrijven die zelf een ‘over ons pagina’ hebben geschreven. Ik kwam ze toevallig tegen. Ik ga tegen schenen schoppen! Wie zich erin herkent: ik zeg geen sorry. Ik hoop wel dat je een uniek verhaal gaat schrijven. Behulpzaam als ik ben, zal ik dan ook alvast een voorzet geven, van wat beter kan. En ik geef je 10 vragen die je jezelf moet stellen om tot het unieke verhaal van jou te komen.

Drie praktijkvoorbeelden

 • Bootcamps for Business wordt gedragen door twee experts met zeer verschillende achtergronden, specialisaties en persoonlijkheden. Maar in ieder geval ook met één overeenkomst: gedegen vakkennis en jarenlange ervaring op het gebied van coaching, training en de ontwikkeling van de mens. Samen vormen we in onze verscheidenheid een eenheid in onze aanpak. We staan garant voor een uniek concept waarmee in zeer korte tijd een hoog rendement wordt behaald. Samen vormen we een sterk en inspirerend team!

De over ons pagina van bootcamps verhaal toont dat de twee experts vakmensen zijn. Dat zeggen ze zelf en dat mag ik geloven, gezien hun trackrecord (dat weet ik ’toevallig’). Ze hebben veel ervaring en voegen iets aan elkaar toe. Hun concept is uniek en je behaalt een hoog rendement. Het zal wel iets met sales zijn? Ik heb geen idee, niet verder gelezen. Waaruit blijkt dat zij inspirerend zijn? Waarom doen ze dit? Waarom zijn ze verenigd? Wat is hun kracht? Vanuit welke passie opereren ze? Ik ben benieuwd!

CASE: Relife Fitness

 • Relife Fitness is een modern en gezellig fitnesscentrum met vestigingen in de gemeenten Weert en Leudal. De sportscholen zijn gevestigd in de dorpen Stramproy en Hunsel (Limburg). Je kunt bij ons terecht voor een breed scala aan fitness en wellness mogelijkheden…..   …..Uiteraard behoort cardio fitness en krachttraining ook tot de mogelijkheden….. …..  Ons Brons+ abonnement is het goedkoopste in de regio Weert met tevens de beste prijs/kwaliteit verhouding….. …..Door middel van ons ruime aanbod aan ….. …..werk je aan persoonlijke doelen als afvallen, spierconditie, spierkracht, spieropbouw, revalidatie, etc. Hiernaast bieden wij programma’s aan in bedrijfsfitness en fitness voor senioren 55+. Op het gebied van wellness kun je bij ons terecht voor massages, lymfe drainage en zonnebank. Tevens heeft Relife Fitness een fysiotherapeut in huis waardoor ‘fysiofitness’ ook tot de mogelijkheden behoort. Heb je behoefte aan fysiotherapie, ook hier bieden wij jou een passende oplossing voor. Ons ervaren en specialistisch team staat graag voor je klaar.

Waar te beginnen?

Tsja, waar moet ik beginnen? Het verhaal op hun over ons pagina is dus ingekort! Wat goed is, ze proberen ons persoonlijk aan te spreken. Jammer alleen dat het zo een enorme opsomming is van ‘wij doen dit’, ‘wij doen dat’. We hebben het meeste – zijn de goedkoopste – erg ervaren. Bedrijven maken zich hier vaak schuldig aan.  En we zijn specialisten. Mijn vraag is dan: waarom zijn jullie (het ondernemersechtpaar) dit bedrijf gestart? Met welke drijfveren? Waarom ben je anders dan de anderen? Waarom kopen we bij Relife en niet bij een ander? Kortom: de tekst raakt ons niet persoonlijk. Jammer, want ik weet dat deze mensen vakmensen zijn. Dat ze een goed verhaal hebben en dat ook goed kunnen overbrengen. Alleen, nog niet op de webtekst. Werk aan de winkel!

Okay dan, deze ook nog om het af te leren… en ook weer in moeten korten…

CASE: Espresso Koffie Service Dongen

 • Espresso Koffie Service Dongen: Door de jarenlange ervaring en grote know-how op het gebied van koffie en apparatuur….. …..voor zowel kleine en grote bedrijven alsmede groot-horeca ondernemingen. Inmiddels hebben de klanten van Espresso Koffie Service gezamenlijk al meer dan 1,6 miljoen (!) kopjes koffie geserveerd. Sinds de start in 1992 is Espresso Koffie Service georganiseerd vanuit een flexibele groep enthousiaste medewerkers, verdeeld over de afdelingen: (dan volgt een opsomming van welke afdelingen er zijn, ik bespaar het je)….. …..Het totaalconcept van Espresso Koffie Service houdt o.a. in: (9 punten worden opgesomd).

Wat weten we nou van dit verhaal? Alles wat ze doen wordt opgesomd. De website was trouwens niet mobiel-vriendelijk en zeer klein op mijn grote scherm.Terug naar waar we het over hebben: het weetje van 1,6 miljoen kopjes is leuk. Alleen, op welke datum werd dit gemeten? De opsomming van de organisatiestructuur en ook wat ze aanbieden in het totaalconcept….. saai! Vertel nou gewoon waar je het voor doet. Waar je blij van wordt. En de uitleg over apparatuur, servies, bonen, onderhoud, dat komt wel terug op de site. Maar als ik dit verhaal lees, word ik niet geraakt op emotie en ben ik snel weer weg. Gemiste kans!

Wat hadden deze drie bedrijven dan wél moeten schrijven op hun over ons pagina’s?

Ik heb me echt moeten inhouden. Ik wilde de drie voorbeelden eigenlijk herschrijven. Maar dat gaat niet! Ook al weet ik er meer gevoel in te brengen, in het verhaal. Het is niet mijn verhaal! En dan raakt het verhaal niet de doelgroep. Niet vanuit hoe de ondernemer het voelt. En dan klopt het ook niet.Iedereen onderneemt vanuit een andere basis. Vanuit andere grondredenen. Iedereen heeft een eigen uniek verhaal.

Je komt tot een goed verhaal voor je over ons pagina, door antwoorden te geven op de volgende 10 vragen:

 • Waarom ben je ondernemer?
 • Wat is de reden dat je  bent gestart met wat je nu doet?
 • Weet je echt waarom je doe je wat je doet?
 • Ga je elke dag met plezier werken, waar zit ‘m dat plezier in?
 • Wat geeft jou voldoening in het oplossen van  de ‘problemen’ van je doelgroep?
 • Wat maakt jouw bedrijf  uniek?
 • Ben jij nou een interessantere partner dan jouw concurrent, ja? Waarom?
 • Waarom koopt iemand bij jou?
 • Welke mijlpaal is het noemen waard (kort!)?
 • Wat is jouw slogan? Welke korte zin vat jouw werk pakkend samen?

Start met waarom – start with why!

Het zijn vooral vragen die met ‘waarom’ beginnen. Zoals Simon Sinek het mooi verwoordt in zijn verhaal over de gouden cirkel van ondernemen: start met het waarom. Vertel jouw unieke, persoonlijke verhaal. Daar luisteren mensen naar. Dat boeit mensen. Dat zorgt dat ze juist bij jou kopen!

Als je jouw eigen verhaal op je over ons pagina vertelt, dat jouw doelgroepen raakt, ben je zoveel duidelijker in wat je doet. Je vertelt waarom en dat is nou net mooi. Weg verkooppraatjes, weg opsommingen van wat ons aanbod is, weg sales. Welkom social. Welkom gevoel! En dit verhaal, dat is  zo mooi om te delen. Dat kan dan ook op diverse online kanalen voorbij komen. Perfect passend bij jouw doelgroepen. Wow!

Aan de slag met je eigen over ons pagina!

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: “Okay, waar begin ik nu?”Lees de vragen nog eens door en begin te antwoorden. Niet te lang denken. Ga op je gevoel af. Hulp nodig. Klop dan eens bij de Social Marketing Doctors aan, we denken graag met je mee.

Aan de ondernemers tegen wiens schenen ik geschopt heb. Dit blogartikel is geschreven met de goede bedoeling om ondernemers, ook de in het artikel genoemde ondernemers, te helpen hun ‘over ons’ pagina te verbeteren. Zo is deze pagina en de content relevanter en zal er meer resultaat uit komen. Nogmaals: geen sorry, wel tips!