9 succesfactoren voor ondernemers, verteld door ondernemers

“Ondernemen: stappen zetten waarbij je niet weet waar je uit zal komen. Van idee en gevoel naar uitwerking in de praktijk. Wat is volgens jou DE succesfactor in ondernemen?” Letterlijk een post op LinkedIn, die ik bedacht toen ik met mijn slapende dochtertje Mila-Nova in de kinderwagen stond te wachten bij het leeuwenverblijf in Dierenpark Amersfoort, terwijl mijn zoontje Kyan en mijn vrouw Nathalie verder het verblijf in gingen.

Want dat is voor mij persoonlijkondernemen: nieuwe kansen zien, de situatie verbeteren of benutten. En in het diepe springen. Ondernemer ben je 24/7, zonder je gezin tekort te doen. Ook als je een dierenpark bezoekt in de vakantie. Inspiratie kan ik dus al halen uit een trap naar beneden. Die leidt naar… tja, net als bij ondernemen weet je in de meeste gevallen niet waar je actie toe leidt.

Ben je benieuwd wat de ondernemers als antwoord gaven? Dat lees je in de volgende alinea’s!

Succesfactor 1:De ondernemer als mens

Paul AB, een bevlogen trainer in de fitnesswereld, ooit begonnen als jonkie bij Fitness First, waar ook ik mijn werkzame leven begon, betrekt de succesfactoren vooral op de mens. Op de ondernemer dus. Enthousiasme en unieke uitstraling van jou als ondernemer. “Hoe kun je nog uniek zijn in een markt waar al zoveel concurrentie is? Sport…. het enigste wat dan het verschil maakt is je eigen enthousiasme en unieke uitstraling als persoon.” Dat was zijn letterlijke reactie.

Ik ben het hier zeker mee eens. Je hebt een goede branding nodig, een sterk merk. En dat sterke merk, dat is nou eenmaal mensenwerk. Je kunt nog zo’n mooie zaak hebben; als je de klanten niet op de juiste manier behandelt, als je ze niet inspireert, of iets leert, of zoals bij Paul zeker belangrijk is: motiveert en enthousiasmeert, dan is jouw slagingskans klein.

Succesfactor 2: Actie!

Rob van den Borne is auteur, ondernemerscoach en ervaren ondernemer. Als je van iemand mag verwachten te weten wat de succesfactor, dan is hij het. Zijn antwoord was net zo kort als doeltreffend: “Simpel: actie want zonder actie komt er geen resultaat.”. Een schot in de roos. En in z’n eenvoud direct ook lastig. 

Veel ondernemers zijn hun bedrijf uit passie voor het vak begonnen. Ze zijn (bijvoorbeeld in de wereld van personal trainers) supergoed in het begeleiden van mensen. Waar ze vaak in falen, is het kunnen begeleiden van zoveel mogelijk mensen. Het ontbeert hun aan actie, aan salesgerichtheid. Aan een plan om er te komen. Terwijl ze nou net zo goed zijn in het maken van plannen voor mensen die bepaalde lichamelijke doelen willen bereiken!

Actie geeft reactie. Achterover leunen zeker niet. Dus, als je vooruit wilt met je bedrijf. Loop die trap af naar het onbekende en DOE. Onderneem! Werkt het? Dupliceer of schaal op. Werkt het niet? Leer ervan en ga verder met een nieuwe ACTIE. En actie dat is niet: korting geven. Je hebt waarde!

Tip: Wil je sneller authentiek groeien? Ook al heb je maar een paar klanten. Gebruik deze begingroep! Hun succes zal zeker nieuwe mensen aantrekken door de herkenbaarheid van hun verhalen. Dit geldt voor B2C bedrijven en zeker ook voor B2B. Vergeet niet: B2B, B2C? H2H, Human to Human!

Succesfactor 3: Zelfvertrouwen

Toen je nog in loondienst werkte, had je een leidinggevende. Als het goed is, werd je gecoacht, gemotiveerd, op scherp gezet. Wie doet dat bij jou als ondernemer? Je kunt natuurlijk je omringen met relevante ondernemers en coaches. Maar, verbeter je bedrijf, begin bij jezelf!

Amanda van Zon, collega marketeer, gaf als reactie: “Vertrouwen in jezelf, passie en er voor gaan! Het  komt niet vanzelf.”. Deze succesfactor ligt dus in het verlengde van de vorige. Je moet iets doen, anders gebeurt er niets. Heb vertrouwen in jezelf, toon jouw passie voor je vak en de klant en ga er voor. Wat kan ik hier nog aan toevoegen? 

Aanvullend op dit vertrouwen in jezelf, vulde Roland Ubben nog aan: “De ondersteuning van het thuisfront is ook belangrijk”. En dat klopt. Je kunt het niet alleen. Niet zonder ondernemers om je heen, zonder mensen die je coachen en motiveren. En daar valt het thuisfront zeker onder!

Succesfactor 4: Leren van je ervaring(en)

André Köppen reageerde, dat je veel dingen doet die je een volgende keer door ander inzicht en ervaring anders gaat doen. Hij slaat de spijker op z’n kop, vind ik. Ondernemen is stappen zetten. En soms is de stap niet de juiste, qua resultaat. Maar van de ervaring leer je en daardoor zet je de volgende stap weer beter.

Als ondernemer moet je kunnen incasseren. Je moet successen vieren. En nederlagen en tegenvallers dan? Daar moet je van leren. Ook al doet het soms meer pijn dan je hoopte, ook financieel. Ook Ellen Lageman gaf dit aan. “Doorzettingsvermogen + incasseringsvermogen + lerend vermogen!” was haar enthousiaste reactie.

Succesfactor 5: Denk niet te klein

Deze zelfde André, onder meer van het Gulpener BrouwLokaal, werd klaarblijkelijk geïnspireerd door mijn vraag. Hij reageerde drie maal! Mijn dank is groot! En groot denken, dat is wat je volgens André als ondernemer ook moet durven, durven te doen. “Denk groot en ga dan zoomen en trechteren, zo kun je makkelijk aan een masterplan werken”.

Deze opmerking verdient eigenlijk een apart artikel, André!

Succesfactor 6: Klankborden

Het kwam net al ter sprake. Als ondernemer sta je er in principe alleen voor. André’s derde ondernemersadvies luidt dan ook: “Zorg dat je in de toekomst een goede raad van advies hebt; mensen uit diverse sectoren waar je mee kunt klankborden.” Erg waardevol, deze tip. 

Je kunt het niet alleen. Omring je met ondernemers die jou verder kunnen helpen. Alleen al voor een gezonde dosis feedback, tegengas, inspiratie en leren van ander-ondernemers-mans ervaringen. Niet vergeten: jij kunt ook veel uit jouw vakgebied en ervaring teruggeven aan deze mensen. Want het werkt altijd twee kanten op, natuurlijk. Geven en nemen, delen!

Succesfactor 7: Gebruik René’s formule

“Willen + passie + kunnen + doen = niets, zonder doorzettingsvermogen en discipline. Maar leren van je fouten (en successen) heeft mij veel opgeleverd.” Met deze formule kwam René van Stein op de proppen. Hij is een specialist in sales en omzetgroei. Net als André hecht hij grote waarde aan ervaringsleren. Van positieve en negatieve. 

En hij geeft aan: je wil iets, je hebt passie voor je vak en je klanten, je bent er ook goed in én komt in actie… aan 1 keer heb je niks, daar bouw je geen onderneming op. Je moet dit vaak doen. Continu bijstellen en verbeteren, er dus van leren. Roland van Boxmeer (een creatieve conceptmaker en inspirator voor alles qua zintuig-prikkeling) vult nog aan: “vallen en opstaan, doorgaan waar een ander stopt” en “Successen vieren en leren nee zeggen”. Helemaal waar! Focus houden en dit volhouden. Uit eigen ervaring weet ik waar dit je kan brengen. En dus ook waar het je niet brengt, als je van de focus wegdwaalt.

Ook Irio Lagarde, de eerste franchisenemer van WowDeal ondersteunt dit. “Lef, passie & enthousiasme, gedreven en focus!”. Ik heb van dichtbij zijn opstart – vanuit het niets – meegemaakt. De termen die hij benoemt, dat zijn 100% factoren geweest die hij heeft getoond en die stuk voor stuk gelden als succesfactoren.

Mariska Kemper van The SlowBeauty Group kan zich hier ook in vinden. “Werken vanuit en met passie, dat is een belangrijke factor in succesvol ondernemen”.

Succesfactor 8: Verbinding maken met je zakelijke omgeving

Roland was nog niet klaar. Gelukkig maar! Zijn tip: “Oprecht verbinding maken met jouw zakelijke omgeving en dicht bij jezelf blijven”. Andere mensen kunnen jou verder helpen. En jij kunt hen verder helpen. Dat is netwerken. Elkaar verder helpen. Dat kan natuurlijk in een netwerkclub, dat gaat prima op LinkedIn (als je die attitude en gedrag hebt). Maar het kan al heel eenvoudig. Leg verbindingen met ondernemers en winkeliers in jouw buurt, in jouw omgeving. 

Klanten die bij bedrijven in de buurt komen, kunnen ook jouw klanten worden. Zij kunnen ook behoefte hebben aan de oplossingen die jij biedt. Ondernemen draait ook om zichtbaarheid en bekendheid. Anders komt er geen brood op de plank. Een praatje maken met een collega ondernemer kost niets en kan zoveel waarde aan je bedrijf toevoegen…

Je weet vaak niet hoe jouw actie afloopt…

 

Succesfactor 9: Risico’s nemen

Zoals Rob van den Borne al benoemde: je moet in actie komen. Nicolet Theunissen, van startup MijnDeugden* voegde ‘risico’s nemen’ toe. Een risico kun je alleen maar nemen als je vertrouwen hebt in jezelf, in je idee, in het resultaat dat je kunt behalen. En daar kom je voor in actie. Je weet vaak niet waar je actie toe leidt. En toch zal je de stap moeten zetten om te ervaren wat de opbrengsten kunnen zijn. In Euro’s, maar zoals al door meer ondernemers aangegeven, ook in ervaring.

 

Kijk eens kritisch naar jezelf: laat jij de succesfactoren zien?

Het mooie van bovenstaande succesfactoren is dat het geen tovenarij is. Noch moet je een supertalent zijn om dit te doen. Om te ondernemen met de genoemde factoren, moet je simpelweg starten, aan de slag, beginnen, in actie komen.