Hoe je geïnspireerd blijft om actief met social marketing bezig te zijn, met berichten die jouw volgers oppikken

Herken je dat? Je bent druk bezig geweest met je social marketing. Je hebt voor een hele periode berichten ingepland op Facebook. Het laatste ingeplande bericht is online gekomen. En nu? Je wilt weer nieuwe berichten plaatsen. Iets interessants. Maar steeds weer nieuwe items bedenken. Pfff, dat is veel werk. En dan kijk je naar de statistieken en de moed zakt je in de schoenen. Wat jij zo interessant vond om te melden, de social marketing waar je zo hard aan had gewerkt, is niet opgepakt door jouw publiek. “Dan plaats ik maar minder berichten. Het heeft toch geen resultaat.”.

Dat werkt juist averechts. Maar ik kan het goed begrijpen. Je probeert op eigen houtje uit wat werkt. Je verwacht resultaten. En dan valt dat tegen. Hup, gooi het maar over een andere boeg, denk je dan. Over een andere boeg gooien vind ik een goed idee. Maar niet door minder content te creëren. Wel door betere content te bedenken. Met inspiratie. Met een coach. Die jou scherp houdt, traint, inspireert en energie geeft. Sta je hier open voor?

Een social marketing inspiratie boost met deze 5 tips

Ik ga natuurlijk geen blog schrijven om jou alleen uit te nodigen met mij te gaan samenwerken om jou zichtbaar te maken. Ja, dat heb ik natuurlijk graag. Er moet brood op de plank komen. Maar zo werkt het niet! Ik schrijf dit blog juist om jou te inspireren. Ik vind het altijd mooi om reacties te krijgen op mijn artikelen. Dat mijn tips opgepakt worden.

Daarom geef ik jou graag een aantal tips voor content, waarmee het leuk is voor jou en jouw volgers. Benieuwd welke jij gaat toepassen!

Tip 1: Maak het persoonlijk

Als je maar 1 tip gaat toepassen, kies dan deze! Het kan wel een stapje verder zijn dan je gewend. Ken je die – voornamelijk jonge – dames met echt booming instagram accounts? Waarom dit werkt? Ze delen content die hun volgers interessant vinden. En ze zetten zichzelf in beeld. Hoe kun jij dit bijvoorbeeld oppakken?

 • Neem een filmpje op, waarin je jezelf voorstelt en jouw ‘why’ vertelt…
 • Laat jouw volgers vragen aan jou stellen en geef in een video antwoord…
 • Houd een wekelijks spreekuur op Facebook en Twitter (unieke hashtag!)…
 • Laat zien waar je mee bezig bent, geef een kijkje in de keuken en achter de schermen

en ook…

 • Deel persoonlijke (natuurlijk binnen de grenzen) content: wat jou interesseert, wat je meemaakt en beleeft…
 • Zet jezelf in beeld, ja hoor: selfies en foto’s waar jij ook op te zien bent, bijvoorbeeld met klanten…
 • Wanneer je bij een andere ondernemer bent, bijvoorbeeld wanneer je iets gaat kopen, toon dit dan op social media (Facebook is daar mooi voor) en tag de ondernemer/ winkel ook…
 • Persoonlijke verhalen: waarom ben jij gestart met ondernemen, waarom kiest die klant juist voor jou…
 • Hoe doe je…. Hoe maak je…, help jouw volgers bij het oplossen van hun vraagstukken (of -stukjes) door handige checklists, how to-blogs en infographics bijvoorbeeld…
 • Men waardeert het om mee te kunnen denken, mee te praten. Stel daarom vragen aan jouw volgers. Zo weet je ook wat leeft…
 • Succesverhalen van klanten, door klanten geschreven (of in video-vorm) werken ook supergoed…

Mogelijkheden te over!

Tip 2: Verdiep je in de leefwereld van jouw volgers

We zijn altijd geneigd, berichten te plaatsen die gaan over wat wij doen. Alleen, is dat wat onze volgers echt leuk vinden? Je hebt bij het in kaart brengen van jouw doelgroepen ook de passende media gekozen. Elk medium heeft weer eigen kenmerken. Facebook is bij uitstek een medium dat je bezoekt in vrije tijd om even geëntertaind te worden. Plaats dan ook met regelmaat content die met nadruk leuk is. Houd het wel relevant. Als het geen raakvlak heeft met jouw activiteiten, dat snijdt geen hout. Maar het hoeft ook niet altijd heel serieus te zijn. LinkedIn is een serieuzer netwerk. Hier ga je niet (niet zo snel) entertainen content plaatsen. Hier kun je nou net goed educatieve en inspirerende content plaatsen. Verdiep je dus in wat zij interessant en leuk vinden. en hier ga jij dan regelmatig aandacht aan besteden.

Hoe kom je nou te weten wat leeft? Juist! Vraag het gewoon. In een e-mail, op Twitter, op Facebook… Ja eigenlijk via alle mogelijke media.

Tip 3: Zet aan tot actie, zonder verkoperig te zijn

Verkoperige content, dat geeft slechts kort resultaat. Waarom doen veel ondernemers dan alleen maar verkoperige posts plaatsen? Verkoperig zie ik dan als niet in gesprek gaan met jouw volgers. Je roept maar wat in de ruimte. Zitten mensen hierop te wachten? Nee! Natuurlijk moet er brood op de plank komen, dat zeg ik nu in 1 blog al voor de tweede keer… Je moet zorgen dat men jou weet te vinden. Dat mensen en bedrijven die potentieel klant voor jou zijn, daadwerkelijk met jou contact opnemen.

Hoe doe je dat? Ga niet meteen over op de verkoopmodus. Nee, start met de lieve modus: deel kennis en tips, pas de tips in dit blog toe. Maak het dus persoonlijk. Werk aan de relatie met jouw volgers.

Voordelen hiervan:

 • het voelt lekkerder, je bent niet aan het leuren en trekken…
 • mensen vinden jouw content interessanter en waardevol…
 • je komt professioneel over…
 • men wordt klant op waarde en niet omdat er een actie is of korting…
 • en het kost jou aanzienlijk minder euro’s!

Tip 4: Mix waardevolle content

Wil je jouw content ‘spannend’ houden, dan moet je afwisselen wat je deelt. Telkens iets uitleggen gaat vervelen. Alleen maar quotes ook. Alleen maar achter de schermen eveneens. Laat staan dat je alleen maar producten post met de prijs die ze kosten en hoe men die kan kopen.

We worden allemaal graag verrast. Hoe leuk is het als je thuis komt en er ligt een cadeautje voor je. Of een kaartje, speciaal voor jou. En we eten ook niet graag dagelijks hetzelfde. Elke dag jouw favoriete gerecht, zelfs dat gaat vervelen. Daarom mix je waardevolle content. De ene dag inspireren, de andere dag een quote, natuurlijk vaker iets waarin jij en/of je klanten in beeld zijn, dan weer een blog, dan weer een video met leuke handige tips. Dacht jij dat 1 a 2x per week iets plaatsen voldoende is? Dat dit al moeilijk genoeg is? Denk je dat nu nog?

Structuur, overzicht, inplannen… vanuit een doelgroepgerichte strategie zorg je dat je interessant bent en blijft.

Tip 5: Doe iets dat nog niemand deed

‘Nieuw’, dat trekt altijd de aandacht. Welk nieuws kun jij introduceren? Zelf ben ik al een aantal maanden betrokken bij de strategische en tactische marketing van Ster in Zorg. Diana, de eigenaresse, heeft samen met mij haar positionering bepaald online programma’s (en de marketing hier omheen) ontwikkeld, gericht op mensen die de ziekte kanker hebben. Het gaat dan om kwaliteit van leven in de laatste fase. Omgaan met klachten bij deze ziekte. Erg waardevol. En het raakt natuurlijk een gevoelige snaar. Mooi om te zien dat dit ook respons geeft.

Ze wordt nog meer als expert gezien in de zorgmarkt en haar agenda is beter gevuld dan ooit tevoren. Wat ik hiermee wil zeggen: waar ben jij goed in, waarin kun jij je onderscheiden? Welke unieke dienst (of product) kun jij bieden, dat DE oplossing is voor de vraagstukken van jouw doelgroep? Focus je hierop en zet dit goed in de markt.

Laat jij de moed nu nog zakken? Nee toch?!

Ik hoop dat ik je een gezonde dosis inspiratie heb kunnen geven met dit artikel. Graag nodig ik je uit om met mij te sparren, want ik weet zeker dat we samen jou 100% geïnspireerd kunnen houden!

Ik ben benieuwd naar wat je van dit artikel vindt. Wil je dat met mij delen? Als je vragen hebt, stel ze dan ook. En wil je het artikel met jouw netwerk delen, dat kan ik echt heel erg waarderen!

Volg je mij ook op Facebook en Instagram? Ik ontmoet jou daar ook graag. Je krijgt hier dagelijks tips, weetjes en inspiratie om zichtbaar te zijn bij jouw doelgroepen.

>> Volg Rudy Godding op Facebook

>> Volg Rudy Godding op Instagram

>> Ontvang regelmatig tips, inspiratie en meer…