Zeker in de huidige ‘arbeidsmarktkrapte’ is het belangrijk om goede werknemers aan te trekken en te behouden. Werkgevers zoeken mensen die passen bij hun bedrijf. Werknemers willen een baan in een organisatie waar ze zich goed voelen. Employer Branding en een goede ‘Employer Value Proposition’ helpen een bedrijf hierbij. Je zet je als organisatie neer als goede werkgever én laat potentiële werknemers zien wat je te bieden hebt. Want per slot van rekening wil jij ook dat collega’s op een feestje enthousiast vertellen waarom het zo leuk is om bij jou te werken. Met dit blog helpt Social Marketing Doctors je in 5 stappen op weg naar een goede Employer Value Proposition. Zo zorg je dat jouw aanbod naadloos aansluit op de behoeften van je medewerkers! 

Met een goede Employer Branding geen personeelsgebrek

Stop met vechten om de juiste mensen aan te trekken en wil je goede werknemers behouden. Want een solide Employer Branding: 

  • Zet tevreden medewerkers in als de ultieme ambassadeurs
  • Trekt goede werknemers aan. Mensen die weten dat ze kansen krijgen om te groeien en dat ze gewaardeerd worden
  • Onderscheid je jezelf als werkgever. Je laat zien wat jouw bedrijf anders maakt dan dat van anderen
  • Deel je voordelen voor de mensen die bij je solliciteren: bijvoorbeeld ‘geen probleem om een keer eerder weg te gaan voor de kinderen.’ Laat je menselijke kant zien!
  • Houd je werknemers langer vast. Als ze zich gewaardeerd voelen en plezier hebben in hun werk en daarover mogen praten, zijn ze minder snel geneigd om ergens anders te gaan werken
  • Zorg je voor een fijne werkomgeving en sfeer. Door een goede employer brand te hebben, zijn werknemers er trots op om bij je te werken. Ze voelen zich thuis en hebben het naar hun zin. Dit zorgt voor een fijne werksfeer en wat je uitstraalt trek je aan

Het ontwikkelen van je waardepropositie als werkgever

Een waardepropositie ontwikkelen en formuleren doe je in een aantal heldere stappen, waarbij het vooral belangrijk is dat je van buiten naar binnen kijkt! Onderschat deze stappen niet en geef er je tijd en aandacht aan. Input is hier zeker output. Dit levert je straks iets heel waardevols op!

In 5 stappen naar een goede Employer Value Proposition (of waardepropositie):

  1. Leer als werkgever je bedrijf kennen. Wat maakt jouw bedrijf uniek in de ogen van verschillende werknemers, waarom willen mensen er werken?
  2. Wat gaat er goed? Maar ook: wat kan er beter
  3. Begrijp je (toekomstige) doelgroepen. Denk goed na over wie je ideale werknemers zijn. Waar worden zij blij van? Welke problemen hebben ze die jij kunt oplossen? Wat zijn factoren waarom ze voor jullie kiezen? Probeer je Employer Value Proposition hier naadloos op aan te sluiten.
  4. Kijk eens naar je concurrenten. Wat bieden zij aan? Wie doet het goed? Snap je waarom dat is? Bedenk wat jouw bedrijf anders maakt. Zo kun je jezelf onderscheiden. 
  5. Vraag om feedback over jou als werkgever. Zo kom je erachter hoe je bekend staat in de markt en wat je kunt verbeteren. Je medewerkers en dat op elk niveau, zijn de spiegel van je organisatie.

Door deze 5 stappen te doorlopen, heb je alle materialen in handen om te laten zien wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom mensen er graag willen werken. Een mooie basis om je Employer Value Proposition-strategie te maken!

Pijnpunten en voordelen

Bij het maken van een waardepropositie kijk je naar de pijnpunten (pains) en voordelen (gains) voor je doelgroep. In het waardepropositie canvas zet je deze tegenover hetgeen jij te bieden hebt. In ons boek ‘The Push Paradox’ vertellen we hier nog meer over. 

De pijnpunten van je doelgroepen zijn de uitdagingen, problemen, frustraties of behoeften waarmee potentiële werknemers te maken hebben. Als je deze begrijpt, kun je laten zien hoe jouw organisatie deze pijnpunten kan verlichten. Dat kan alleen wanneer je goed weet met wie je te maken hebt, want alleen dan maak je je arbeidsmarktcommunicatie inderdaad effectiever. 

Wat een voordeel is voor de een….

Als voorbeeld om aan te duiden dat een voordeel voor de een een nadeel voor de ander kan zijn, gebruiken wij vaak het ‘hakken versus bergschoenen’ voorbeeld. Wanneer je als werkgever mooie hoge hakken belooft aan elke nieuwe werknemer, maar die eigenlijk meer geholpen zijn bij een paar stevige bergschoenen, dan matchen vraag en aanbod, ‘pain’ and ‘gain’ niet. Aan jou de taak erachter te komen wat jouw werknemers écht willen! 

Voorbeelden van mogelijke pijnpunten zijn:

  • Slechte balans tussen werk en privéleven.
  • Beperkte mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling.
  • Gebrek aan flexibiliteit in werktijden en werklocatie.
  • Onduidelijke communicatie en gebrek aan transparantie in de organisatie.
  • Gebrek aan erkenning en beloningen voor prestaties.

Voordelen zijn de positieve resultaten, voordelen of verlangens die potentiële werknemers willen bereiken of ervaren. Het is van groot belang om te begrijpen welke voordelen en doelen je doelgroep nastreeft, zodat je kunt laten zien hoe jouw organisatie deze voordelen kan bieden. 

Voorbeelden van mogelijke voordelen zijn:

  • Mogelijkheid voor persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling.
  • Flexibele werkcultuur met mogelijkheden voor thuiswerken.
  • Een positieve en ondersteunende werkomgeving.
  • Kansen voor innovatie en creativiteit.
  • Competitieve salarissen en uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden.

Door de juiste voordelen (gains) te benoemen in je waardepropositie voor jouw doelgroep, trek je de aandacht van de juiste potentiële werknemers, die passen bij de cultuur en waarden van je organisatie. 

  • Je vindt en behoudt fijne en betrokken collega’s
  • Je collega’s voelen zich helemaal fijn bij jou/in jouw organisatie
  • Er is een duidelijk verhaal over wat het betekent om bij jou te werken. 

Voorbeeldig!

Deze werkgever heeft zijn waardepropositie goed begrepen! Hij weet precies waar zijn potentiële kandidaten blij van worden. En trekt daar ook de voor hem juiste kandidaten mee! 

Kijk, zo zien we het graag. Dit werkt!

Over Social Marketing Doctors

Social Marketing Doctors hielp al verschillende organisaties bij het onderzoeken, formuleren en uitwerken van hun Employer Value Proposition. Bijvoorbeeld in een ‘Werken bij’ website en arbeidsmarktcampagnes. Wil je meer weten? Neem contact met ons op!