Zes praktische tips waarmee je als expert resultaat behaalt met jouw LinkedIn profiel

“Ik heb niet het idee dat mijn doelgroep zich op LinkedIn bevindt”, vertelde een ondernemer mij gisteren, nadat ze een update geplaatst had over een voor haar belangrijk item. “Het werkt gewoon niet. Je kunt niet eens een filmpje uploaden.” Als reactie heb ik haar enkele tips gegeven. Waarom? Omdat ik juist overtuigd bent van het nut van dit netwerk. Zelfs voor een niet-netwerker als ik. Het levert namelijk gewoon omzet voor je bedrijf op. Grote kans dat het voor jou ook nut heeft.

Daar moet je wel iets voor doen. En goed ook. Maar eerst even naar jouw aanwezigheid op LinkedIn. Wat wil je bereiken ‘hier’?

Je mag pas resultaat verwachten als je jouw profiel goed vult

De in de eerste alinea genoemde ondernemer is een kei in haar vak. Dat weet ze op zich ook goed te promoten, vooral B2C op Facebook. Ze heeft echter de succesknop op LinkedIn nog niet gevonden.

Hoe krijg je LinkedIn resultaten?

a. Water uit rivieren, oceanen en dergelijke verdampt en gaat de lucht in.  Als ondernemer stel je harde doelen (omzet, cijfers) en zachte doelen (bekendheid, volgers, aanzien). Je maakt profielen van jouw doelgroepen (persona’s) en kiest de kanalen om ze te bereiken.

b. Dan vormt zich een strategie. En succes ontstaat als je op de juiste manier aanwezig bent en je jouw doelgroepen bereikt. Met een mix van content die inspireert, informeert, entertaint en tot actie aanzet. Die content heeft als voorwaarden: relevant, waardevol en bij  voorkeur interactief. Wanneer je jouw content doeltreffend en doelgroepgericht publiceert, volgens een goed voorbereide contentplanning.

c. Door regelmatig wat te posten, reacties en likes, wordt je bereik steeds groter. Ook bij jouw doelgroepen. Je krijgt aanzien als expert in jouw vakgebied. Je krijgt leads. Je krijgt nieuwe klanten. Omzet. En daar doe je het toch voor!

Je krijgt reacties uit jouw doelgroepen. Waarmee behaal je wel resultaten?

1. Je werkt vanuit jouw strategie en positionering: harde en zachte doelen stellen, doelgroepen omschrijven, kanalen kiezen, contentmix samenstellen en een content planning maken. Heb jij doelgroepen omschreven die te bereiken zijn via LinkedIn? Hoe? Met welke content?

2. Zorg dat je je verbindt met mensen die belangrijk voor jou zijn. Vergroot jouw netwerk met professionals die relevant en waardevol voor jou zijn. Dat doe je online, via via, maar natuurlijk ook offline. Alert zijn!

3. Welke pijnen kennen jouw doelgroepen? Heb je die in kaart gebracht? Welke vragen hebben jouw klanten en doelgroepen? Welke oplossingen heb jij? Welke redenen hebben de doelgroepen om met jou samen te werken? Maak hiervan een lijst. Hiermee kun je namelijk aansprekende updates maken.

4. Je bereikt nieuwe connecties, verrijkt bestaande connecties, je onderhoudt relaties en kunt jouw doelgroepen informeren en inspireren. Hoe? Plaats regelmatig aansprekende updates met afbeeldingen die het bericht versterken.

5. Interactief zijn. Deel jouw kennis. Neem deel aan discussies. Vraag reacties. Stel vragen. Laat zien waarom jij de expert in jouw vakgebied bent. Niet door ‘salesy’ posts, niet door “verkoop” reacties. Wel door tips te delen, ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen die jouw doelgroepen aanspreken. Waar ze op willen reageren, omdat ze bij jou tips, oplossingen en antwoorden krijgen.

6. Jouw expertise toon je ook door gebruik te maken van de blogfunctie van LinkedIn. Je kunt inhoudelijke artikelen plaatsen. Afbeeldingen erbij, video kan er ook in. Je kunt het zo aantrekkelijk maken, als jij wilt. Het mooiste is: jouw bereik is hoog, je verrijkt jouw connecties met waardevolle informatie. Persoonlijk ben ik echt fan van dit kanaal. Inmiddels voel ik me al niet meer prettig als ik een week niets gepubliceerd heb. Delen wordt echt fun! Waarom? Omdat het mij resultaten oplevert. Tastbaar: klanten, relaties, connecties.

Wil jij omzet halen door jouw aanwezigheid op LinkedIn?

Als je net als de ondernemer waarmee ik dit artikel begon ook worstelt met LinkedIn, laten we dan eens in gesprek gaan. Een workshop kan echt wonderen doen voor jouw resultaten op LinkedIn.

Ik ben benieuwd naar wat je van dit artikel vindt. Wil je dat met mij delen?