Tips die de kans vergroten op een groot organisch bereik, gebaseerd op praktijkervaringen

Wie zich een beetje in online marketing verdiept, hoort, ziet en leest veel over het algoritme van Facebook. Het is iewat geheimzinnig en uniek systeem wat voortdurend verandert. In Jip & Janneke taal: dit ‘geheimzinnige iets’ bepaalt wie jouw berichten te zien krijgt.

Facebook’s algoritme bepaalt dus of jouw Facebook bericht een groot bereik krijgt en beïnvloedt daarmee ook kansen op link clicks en andere conversies (zoals een aanvraag voor een adviesgesprek, kennismaking, of bezoek naar een artikel op het blog). Doordat het zo geheimzinnig is, lijkt het een ongrijpbaar iets.

Wat we weten over Facebook’s nieuwste algoritme

Door experts als Social Media Examiner, het Buffer blog en SocialBakers nauwlettend te volgen, blijven we zo goed mogelijk op de hoogte van de laatste wijzigingen. Sommige sites laten zelfs een hele timeline van wijzigingen aan het algoritme zien.

Wijzigingen vinden plaats om mensen bijvoorbeeld vooral nieuws van vrienden en familie te laten zien, om ‘fake-nieuws’ en ‘click-bait’ tegen te gaan en zo zijn er nog veel meer factoren die Facebook aanzetten tot het steeds verder aanscherpen van algoritme.

Helaas betekent dat voor bedrijven dat het steeds lastiger wordt om te scoren met organische content. Het gemiddeld organische bereik van de berichten op je pagina kan nu het trieste percentage van 2% zijn. Gelukkig zie je dat bij diverse pagina’s, door de persoonlijke touch van berichten bijvoorbeeld, het organisch bereik nog steeds tussen 15 en 30% ligt. Maar dat het niet meer is zoals het was, dat is duidelijk!

Dus eén ding is zeker: vaak blijft adverteren nodig. Zelfs om je eigen community (de mensen die je pagina leuk vinden) te bereiken, zijn betaalde opties noodzakelijk. En toch zijn er een aantal vaste ‘algoritme brekers’, die we graag met jullie delen, zodat je kans hebt op een (mini-)viral:

5 manieren om gratis reclame te krijgen

  1. Facebook Live
  2. Interactie
  3. Vierkante video
  4. Rechtopstaand beeld
  5. Een alternatief voor Like & Share acties

 

Waak voor engagement baiting!

UPDATE 20 december 2017: Facebook pakt binnenkort ‘engagement baiting’ aan. In jip & janneke taal betekent dit dat het letterlijk hengelen nar betrokkenheid (zoals ‘Tag iemand die…’ ) bestraft zal worden. In dit blog werd een tag-actie nog genoemd als optie, met een praktijkvoorbeeld (niet uit onze keuken overigens). En dit mag dus niet meer, in de loop van 2018. Eigenlijk zijn wij hier ook blij mee! Kwaliteit content zorgt als vanzelf voor een hogere betrokkenheid. Daar moet je niet om hoeven of willen vragen, toch?!

En dan nu de tips…

  1. Facebook Live

Video, en dan met name live streamen, is voor Facebook een hot item. Daarom krijgen live video’s ook een voorrangspositie in zichtbaarheid op de tijdlijnen van mensen. Een goede reden dus om Live video’s in jouw planning mee te nemen! Het algoritme is zoals gezegd streng, dus zorg dat je bij alles wat je doet, er over nagedacht hebt. Wat is je doel? Wie wil je bereiken en aanspreken? Wat heb je dan te melden?

Facebook live video’s hebben veel meer bereik dan alle andere content omdat Facebook dit enorm promoot en dus meer mensen deze Live video’s te zien krijgen. De ideale videolengte voor een ‘gewone’ Facebook video is tussen de 60 en 90 seconden. Bij een Facebook Live video is dat 15 tot 20 minuten, waarbij een uitzending van een uur tot 90 minuten goed mogelijk is! 

Dat wil niet zeggen dat je telkens zulke lange live uitzendingen moet doen. Integendeel: wissel het af. Een minimum van 2 minuten live gaan is nodig om op dat moment zelf al interactie te krijgen met de kijkers.

Wil je meer over Facebook Live weten? Facebook deelt hier inzichten met jou over Facebook Live Video, met voorbeelden.

  1. Interactie

Dit woord viel al bij het vorige punt. Alles draait om interactie van jouw doelgroepen met de content die je deelt op je pagina (betrokkenheid, in het Engels: Engagement):

  • Reactions (duimpje, hartje etc.)
  • Comments (opmerkingen van volgers)
  • Shares (aantal mensen dat het bericht delen)

Wanneer je berichten maakt, denk dan na over welke interactie deze zullen oproepen. Een focus op actie en reactie is stap 1 om resultaat te kunnen genereren.

Interactie krijg je door:

  • het stellen van vragen
  • laat volgers iets kiezen (A of B)
  • speel in op emotie, zodat men wil reageren
  • gebruik opvallende media (later meer)
  • vraag om te reageren met een emoticon
  • vraag mensen om iemand te taggen voor wie het bericht van belang is

Bereken de scores van jouw Facebook berichten

Wil je weten hoe jouw berichten scoren, zonder dat je daar jouw persoonlijke gevoel bij laat meetellen? Dan kun je de ‘Engagement Score’ berekenen. Dat geeft jou de mogelijkheid jouw Facebook berichten te vergelijken en objectief te beoordelen wat je vaker moet publiceren, of juist niet.

De Engagement Score van één Facebook post bereken je als volgt:

Aantal reactions x 1 punt
Aantal comments x 6 punten
Aantal shares x 13 punten
en
Aantal Negatieve feedback x -100 punten

De Negatieve feedback vind je door op je bedrijfspagina te klikken op ‘statistieken’ (insights) en dan ‘berichten’ (posts). Klik op een bericht en dan zie je alle ‘interactie’, waaronder ook ‘Negatieve Feedback’.

Deze elementen bepalen de Total Engagement Score op Facebook
  1. Vierkante Video

Facebook laat het liefst berichten op de tijdlijn zien, van vrienden, niet van bedrijven. Lekker dan! Daar leggen we ons niet bij neer natuurlijk. Dit noopt tot creativiteit. Maar hoe? Een belangrijk type medium is video… vierkante video.

Ja, je leest het goed. Een video in vierkant formaat. Met grote teksten erop (niet op het eerste beeld, mocht je later hiermee willen adverteren). Goed voorbeeld: kijk op Facebook bij Brightvibes. Zij bereiken wekelijks miljoenen mensen, zonder te adverteren! Andere voorbeelden zijn Unilad en De Aardvark.

 


Hier zie je een voorbeeld van een vierkante video op Facebook.

Hoe kun je een vierkante video maken?

Hier zijn verschillende tools voor. Dit zijn twee handige manieren, waarmee je zelf vrij gemakkelijk een vierkante video maakt:

  • Slideshow via apps zoals Photogrid
  • Het toegankelijke programma Animoto.com

Let wel op dat je de branding en huisstijl handhaaft! Een handige tool om afbeeldingen mee te ontwerpen zonder ontwerper te hoeven zijn: Canva.

N.B. Gebruik alleen rechtenvrije muziek.

  1. Rechtopstaand beeld

De smartphone is dominant aanwezig in ons leven. Wie heeft er geen mobiel?! Communiceren met vrienden gaat vaak via de mobiel: denk aan Whatsapp, Messenger, Facebook. Dat betekent dat we moeten profiteren van de mogelijkheden die mobiel biedt.

Op dit moment is al meer van de helft van de mensen op sociale media actief met een smartphone en dat aantal zal alleen nog maar groeien. Wij hebben klanten waar je al meer dan 85% aan webtraffic via mobiel ziet.  Het smartphone is dus waar wij met onze boodschap zo goed mogelijk moeten verschijnen. ‘Own the screen’ zegt men in het Engels.

Dat betekent: wanneer iemand een bericht ziet op de tijdlijn, is het ideaal als onze boodschap het volledige (mobiele) beeld beheerst. Een rechtopstaand beeld doet dit werk. De afmeting voor Facebook: de breedte is 376 pixels, hoogte is 714 pixels.

  1. Een alternatief voor Like & Share acties

Like & Share, Like, Share & Win…. zijn verboden binnen Facebook. Acties moeten aan een hele serie regels voldoen. En toch is het verleidelijk, want mensen struikelen over elkaar heen wanneer er iets gratis wordt weggegeven. Ervan uitgaande dat je op zoek bent naar waardevolle interactie wilt en volgers wilt die jou volgen ‘om wie je bent’ in plaats van ‘om het winnen’, is het echt een no-go. Facebook kan je pagina zelfs offline zetten als je dit doet!

Dat ze je bericht een like geven, of het zelfs delen: dat moet je verdienen!

Daar moet je niet om vragen. Maar, je kunt dit natuurlijk wel een zetje geven. Het is namelijk wel zo prettig, wanneer onze berichten verder gaan dan onze volgers (waarvan een aanzienlijk deel ook nog eens klant is bij ons). Dat gebeurt door de shares (mensen delen wanneer het ze echt aanspreekt, of omdat ze het je gunnen), maar ideaal is wanneer men vrienden taggen.

Dan geeft men aan dat het voor die persoon waardevol is om het bericht te zien. Hier kunnen wij dan ook mee in gesprek gaan online, door hierop te reageren. Denk aan de engagement score, wat dit betekent! Maar: wij raden jou niet aan om expliciet ernaar te vragen. Je moet het verdienen, dus zorg dat jouw content (jouw bericht) emotie oproept bij je volgers. Emotie doet wat met mensen en maakt het mogelijk voor jouw bericht om viraal te gaan. Wil je besmettelijke content? Kies dan niet de binnenbocht, ondanks dat het nog succesvol kan zijn. Maar, bedenk een mini-strategie, een mini-campagne en zo wordt jouw content gezien door meer mensen dan je in jouw community hebt. Waarom? Omdat het bericht het waard is om gedeeld te worden. Wie dat vindt? Jouw community!

Integreer deze tips in jouw marketing planning

Wil jij dat jouw social media inspanningen ook gezien worden door zoveel mogelijk mensen? Integreer dan bovenstaande manieren in jouw marketing planning. Gezien het feit dat het algoritme van invloed is op je Facebook zichtbaarheid, raden wij jou aan om echt de tijd te nemen voor je posts. Let wel op: perfect is the killer for good.

Het hoeft niet superperfect te zijn. Maar wel goed, aansprekend, zodat je niet alleen jouw doelgroepen bereikt, maar ze ook raakt met je boodschap! Kun je hier wel hulp bij gebruiken, neem dan eens een kijkje bij de mogelijkheden die wij bedrijven bieden om hun zichtbaarheid te optimaliseren.