De juiste mix voor jouw social media strategie: een koude en warme aanpak

Voor ik aan mijn verhaal begin, leg ik even uit waar dit over gaat. Wel zo fijn, toch? Natuurlijk willen we allemaal online onze diensten en producten aan de man of vrouw brengen. Er moet immers brood op de plank komen. Het werkt alleen niet, wanneer je online alleen berichten plaatst die puur verkoop tot doel hebben. Toch zie ik ze nog dagelijks. Op Facebook, op Instagram, zelfs LinkedIn (het NETWERK-platform)… dan jeuken mijn handen. Tijd om er een artikel aan te wijden dus!

Hoe ziet push marketing er uit?

Als je voor push marketing kiest, ga jij recht op je doel af. Je neemt letterlijk de binnenbocht richting de sale. Althans, die gedachte heb je. Dit impliceert al dat je waarschijnlijk ook iets te snel kunt gaan. Hierdoor mis je kansen. Het lijkt wel alsof die ene reactie betekent dat je actie succesvol is. In werkelijkheid hoeft dat niet zo te zijn. Een mens (dus ook een B2B professional; jouw doelgroepen) doorloopt diverse fases in het aankoopproces. Grote kans dat je door direct naar verkoop door te racen, je de mensen die zich nog moesten overtuigen overslaat.

Ook adverteren is push marketing

Adverteren is in zekere zin ook een vorm van push marketing. Je hebt een koude vorm, maar ook een lauwe of warme variant.

Koud adverteren

Koud = je richt je met bijvoorbeeld Facebook Ads op de massa in een bepaald gebied, mogelijk zonder interesses of een andere vorm van doelgroep segmentatie. Ook LinkedIn (lead) ads zijn hier een voorbeeld van. Je wilt gewoon zoveel mogelijk mensen bereiken.

Dit past goed bij het verkrijgen van naamsbekendheid. Voorwaarde is wel, dat je jouw publiek niet vermoeit. Een goede setup van de Facebook ads, met variatie, is dan wel belangrijk. Hier besteedde ik al eens eerder aandacht aan. In de afgelopen jaren heeft het Facebook advertentie virus mij overigens goed te pakken gekregen. Ik kan wel stellen dat dit een van de specialismen is waarmee ik bedrijven grote stappen kan laten zetten.

Dit koude adverteren kun je best vergelijken met cold calling. Al is het door de automatisering en de uitgebreide instellingen vele malen effectiever, minder afhankelijk van jouw belskills en vooral tijdsbesparend.

Lauw of warm adverteren

Lauw of warm = je zet met bijvoorbeeld Facebook Ads campagnes op die je richt op mensen die al betrokkenheid toonden met jouw bedrijfspagina, met jouw berichten of advertenties, met je video’s, je lead ads. Maar ook mensen die al jouw website bezochten, zelfs specifieke pagina’s. Dit is een vorm van retargeting. Lauw of zelfs warm, omdat je geen onbekende meer voor ze bent.

Voorbeelden van advertenties en berichten

Twee keer hoe het niet moet en twee keer wat wel werkt.

Pull Marketing: wat is dat dan?

Je noemt dit ook wel inbound marketing. Inbound marketing vraagt marketeers om anders te denken. Content is pas relevant waneer wat jij wil vertellen aansluit bij wat je doelgroep wil horen. Termen die passen hierbij zijn: tweewegcommunicatie, aantrekken, aansprekend, voeden, aandacht en non-salesy. Het komt neer op aandacht besteden aan het opbouwen, versterken en onderhouden van de relatie. Dat kan op verschillende manieren:

  • LinkedIn: jouw netwerk inspireren en informeren met content waar zij iets aan hebben, een helpende rol innemen, waardevolle en relevante items delen, aanhaken bij belangrijke partijen, deelnemen aan gesprekken op waarde, kennis delen.
  • Facebook: deel op de juiste momenten, met de juiste frequentie relevante en waardevolle content, zonder direct te willen verkopen. Het moet natuurlijk relevant, waardevol en interactief zijn.
  • Instagram: toon de waarden waar je bedrijf voor staat, laat zien waar jullie mee bezig zijn, hoe je klanten helpt, ontwikkelingen, zet mensen in beeld (intern en extern).
  • E-mail: zet e-mailmarketing in, gebaseerd op de interesses van segmenten uit jouw database en door gebruik te maken van de juiste calls to action, waarmee mensen naar jouw website gaan en hier de gewenste (en binnen hun fase passende) actie uitvoeren.

Met pull marketing kies je dus voor waarde(vol), relevantie en interactie. Je trekt doelgroepen aan met content die hen interesseert.

5 voorbeelden van content die past bij een pull marketing strategie:

  • video die laat zien hoe je een specifieke klant van dienst bent geweest
  • whitepaper die aantoont hoe een project tot stand is gekomen
  • Facebook en Instagram Ads (lauw en warm) die leiden naar jouw website, waar je kennis en ervaringen deelt, zoals een blog
  • laat zien waar je mee bezig bent, transparant en laagdrempelig, zoals wanneer je een afspraak hebt bij een (potentiële klant)
  • uitgewerkte content thema’s: de ins en outs van een content thema vind je hier

Hoe zit het dan met die paradox tussen push en pull?

Je hoeft in elk geval geen keuze te maken. Dat is misschien een vreemde uitspraak. Ik zal deze toelichten. Eén keuze die ik jou adviseer is te investeren in een inbound strategie. Alleen, je haalt zo niet alles uit de mogelijkheden. Door de drukte op tijdlijnen en newsfeeds en de alsmaar bijgestelde algorithmes is het noodzakelijk om aan de pull strategie een push component toe te voegen.

 

Een duidelijk beeld van agencybrokerage.net dat push en pull marketing beschrijft.

Alles dat ik hierboven besproken heb, ga je dus mengen. Je zorgt voor 1 of een aantal uitgewerkte content thema’s. Je bent actief op LinkedIn, zoals ik eerder in dit artikel aangaf. En je zorgt door uitgewerkte en uitgekiende E-Mail marketing en Advertentiecampagnes (dat kan op Facebook zijn, maar ook LinkedIn en AdWords) die jouw doelgroepen op waarde naar jou toe laten komen.

De push component die je toevoegt aan de inbound marketing strategie zorgt er voor dat je rendement krijgt op je inspanningen. Content marketing heeft tijd nodig. En op deze manier verkort je de ‘effectiviteitstijd’.

Wil je meer weten over hoe je dit in de praktijk opzet?

Voor veel bedrijven, klein en groot blijkt het een hele klus om een contentstroom op gang te krijgen die niet meer stopt. Er komt veel bij kijken. Processen binnen bedrijven, maar ook content creatie, management en planning bezorgt mensen dagelijks hoofdpijn.

Daarom hebben wij een medicijn voor verschillende type bedrijven, van training tot volledige ontzorging. Je kunt hier het beste met ons een afspraak voor maken. Dan kunnen we samen de juiste behandeling bepalen.

Neem hier contact met ons op, tot snel!

aanwezig-boeklancering

Rsvp Book launch April 9th 2020 at the GruyterFabriek in Den Bosch, Netherlands

  • Met dit formulier kun je je aanmelden voor de boeklancering op donderdag 9 april 2020.