Passen de gekozen content thema’s wel écht bij de behoeften van klanten en doelgroepen?

Wanneer je content moet gaan produceren, is het het beste dit volgens thema’s te doen. Met content thema’s die aansluiten bij wensen en behoeften (informatiebehoefte) van jouw klanten en doelgroepen. Toch zie je in de praktijk dat de topics die gekozen worden, vooral komen uit de creatieve breinen. En als ze al niet zo creatief bedacht zijn, dan zijn ze meestal erg voor de hand liggend. Ja, zo vul je wel makkelijk je content bibliotheek. Dat mag natuurlijk niet het doel zijn. Want, leveren deze content thema’s  wel de juiste waarde aan de klant- en doelgroepen die je wilt bereiken? En ook nog in de juiste fase van de funnel, het aankoopproces, de klantreis?

Voorkom in elk geval deze drie veel voorkomende fouten:

  • je schrijft artikelen en produceert videootjes die leuk zijn, maar niet gericht op specifieke doelgroepen
  • je creëert de ene keer content over onderwerp a, dan b, dan c; er zit geen lijn in
  • de content sluit niet aan op de wensen en behoeften van de klant- en doelgroepen

Waarom?

Als je niet doelgericht en doelgroepgericht content thema’s creëert is het enorm lastig om de gewenste groepen mensen daadwerkelijk te bereiken. Je maakt het jezelf dan lastiger om de gestelde doelen te verwezenlijken. Wanneer er geen lijn in je content productie zit, komt je ’thought leadership’ slecht tot uiting. Een voorbeeld van deze leiderschap op basis van kennis, zie je als je googlet op Çontent Thema. Je laat zien dat je een fascinatie voor een onderwerp hebt, bereid bent dit uit te diepen en jouw kennis te delen met de buitenwereld.
Wanneer de content die je maakt niet aansluit op wensen en behoeften van de klant- en doelgroepen, sla je de plank ook mis. Zonde van je tijd.

Waarde toevoegen

Content moet een doel hebben, gemaakt zijn voor één doelgroep (soms kunnen dit ook twee of maximaal 3 doelgroepen zijn) én waarde toevoegen voor die doelgroep(en). Dat zorgt dat de lezer (kijker) zich herkent, geboeid is, zich aan je gaat binden. Wanneer content relevant en waardevol is, waarderen lezers (kijkers) én zoekmachines zoals Google dit. Dat maakt je niet alleen zichtbaar voor de juiste mensen in de inspiratiefase, maar ook vindbaar voor mensen die informatie zoeken in de informatie- of overtuigingsfase. En dat brengt je dan sneller dichter bij de gewenste doelen.

Kies enkel thema’s die van grote waarde zijn voor je belangrijkste doelgroepen

Dit is pure noodzaak. En vergeet binnen die doelgroepen jouw klantgroepen niet. Al te vaak wordt content uitsluitend gecreëerd om nieuwe mensen aan te trekken; terwijl de retentiefase wordt overgeslagen. Klanten kennen jou, je producten/diensten al. Zijn ze tevreden en krijgen ze informatie voorgeschoteld die nóg meer waarde toevoegt, zijn zij sneller geneigd dit met hun bekenden en relaties te delen. Het effect is overduidelijk, toch?

Hoe weet je nou dat de content thema’s die je kiest die gewenste waarde toevoegen? In de praktijk merk ik dat deze vier bronnen waardevol zijn:

  1. Interview klanten en ook mensen die besloten hebben geen klant te worden over hun aankoopmotieven, beslissingen, (informatie)behoeften en door hun geraadpleegde bronnen
  2. Ook klanten van klanten kunnen waardevolle informatie geven
  3. Bekijk reviews en NPS data: hieruit haal je zoveel waardevolle informatie!
  4. Ga in gesprek met mensen binnen je bedrijf die klantcontact hebben op diverse niveau’s, zij kennen de klant immers

Het is van belang om een verband te leggen tussen jouw product/dienst (jouw oplossingen) en de behoeften die jouw klant- en doelgroepen hebben binnen de diverse fases in hun aankoopproces. De verbindende factor? Dat is de content!

Het Content Thema Model

Een content thema verbindt jouw oplossingen met de pijn van de klant- of doelgroep

Ik raad je aan om, wanneer je weet welke thema’s aansluiten bij de wensen en behoeften van jouw target groups, dit schematisch in kaart te brengen. Zeker als je met een team werkt aan de content marketing binnen je bedrijf, dan is het noodzakelijk dit helder te hebben.

Zo stel je het model samen:

  1. Start vanuit de doelgroep: wat zijn de belangrijkste behoeftes per fase in de content reis (het aankoopproces)?
  2. Vanuit de strategie en positionering weet je wat de pijn van de doelgroep/ klantgroep is en hoe jouw bedrijf dit oplost, noteer dat;
  3. Maak een top 3 content thema’s per doelgroep en werk dit uiteindelijk één voor één uit, stap voor stap;
  4. Breng in kaart: welke content (in diverse typen media) moet gecreëerd worden, of hergebruikt, voor de kanalen die relevant zijn voor deze doelgroep? Elke fase heeft nood aan andere content. En breng dan in kaart: welke waarde leveren we hiermee; check of dit matcht bij de wensen en behoeften, de verwachtingen ook, van je beoogde doelgroep;
  5. Stel ook doelen vast, gerelateerd aan je strategische online marketing doelen;
  6. Welke KPI zijn van belang om te weten of wat we doen ook effectief is?
  7. Vergeet niet om de resultaten te evalueren!

Beoordeel per fase de juiste doelen/ KPI’s! Per fase in de content- en klantreis heb je andere meetindicatoren. In de inspiratiefase gaat het bijvoorbeeld meer om verkeer, impressies, bereik. Terwijl je in de informatie- en overtuigingsfase wilt weten hoeveel mensen een informatiebrochure downloaden. In de conversiefase meet je de daadwerkelijke aanvragen voor een afspraak of informatie, of natuurlijk directe aankopen.

 

Meer over content thema’s weten?

Wanneer je meer informatie wenst over content thema’s, dan verwijs ik je graag naar de volgende artikelen:

Wat is een content thema?

Het grote Content Thema Artikel

Over het belangrijke artikel binnen een content thema

Over een goed geoliede B2B content machine schreef Dokter Nicoline een artikel

De rol van adverteren binnen een content thema

 

Wil je graag door een professioneel team ondersteund worden in het bereiken van jouw doelgroepen? Neem dan eens contact met ons op.