“We moeten iets met social media… maar wat?”
Die zin horen en lezen we wel vaker. Social media hoort er helemaal bij. Geen enkel bedrijf is niet overtuigd van het inzetten van social media, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben. Het effectieve gebruik ervan is alleen voor veel bedrijven nog een vraagteken.. De schrijvers van dit boek ‘Trending Topic’ – een managementroman – hebben getracht de werkelijke kracht van social media te onthullen, aan de hand van een onderhoudend verhaal. Wat vind ik van Trending Topic? Dat zal ik in dit blog vertellen. Ik haal positieve punten naar voren, waarvan ik weet dat jij er iets aan hebt.
Waar gaat het boek ‘Trending Topic’ over?
Het boek volgt het wel en wee van Victor van Wely. De directeur van de Nederlandse Vereniging voor Knaagdierprofessionals (NedVerKna) houdt niet van social media. Wanneer de organisatie van het wereldcongres Rodentia 2015 tegenvalt, heeft hij geen keus meer. Maar zijn social media wel echt de oplossing?
Heel herkenbaar
Hij moet eerst overtuigd worden. Als je er zelf niet veel mee hebt, is het ook niet gemakkelijk om social media juist in te zetten. Hij vindt het niks, dat gepronk met persoonlijke momenten. Hij praat liever ‘in real life’. Bellen kan toch ook? Gaandeweg gaat hij mee in de mogelijkheden. Noodzaak is het natuurlijk ook. In het boek word je meegenomen langs de keuzes die gemaakt worden. Minder goede keuzes, slechte keuzes, maar ook hele goede.
Een aantal theorieën worden ook op ons als lezers van Trending Topic losgelaten, waar je in de praktijk zeker mee aan de slag kunt.
Is het boek Trending Topic een spoedcursus social media? En is het meer een boek voor gevorderden of voor beginners?
Dat denk ik niet. Ik vond het een leuk verhaal. Origineel als onderwerp. En prima geschreven. Het was onderhoudend en ik had het snel uit. De tips, valkuilen en principes voor succes zijn herkenbaar. In die zin houdt het je misschien wel een spiegel voor. En het is nooit verkeerd om dit nog eens te lezen. Voor beginners is dit boek een mooie opstap naar het toepassen van social media. Voor gevorderden gewoon onderhoudend. Wat ook goed is!
Er is een community om het boek Trending Topic heen opgezet, met de hashtag #MaarWat. Hier kan ik niets over zeggen. Op vakantie (ik las het boek op Fuerteventura) heb ik mij hierin niet verdiept. Wel origineel en nuttig om dat zo aan te pakken natuurlijk.
Wat kun je met het boek?
Een aantal punten die ik waardevol vind licht ik uit. Het boek start met het probleem: de inschrijvingen voor het congres vallen tegen. Hoe Victor het op gaat lossen? De papieren mailing valt een week later in de bus en elke week krijgt het bestand een mail. Gepersonaliseerd op naam en locatie. Maar sociale media? Die zetten ze nauwelijks in. Hij slaapt er eens een nachtje over en besluit zich dan maar eens voorzichtig aan te melden op Facebook. Hij bespreekt dan met zijn team het gesprek met de bestuurder die hem op sociale media attendeerde. Ze gaan sociale media inzetten voor het congres. Je hoort ze nog praten over hoe ze dit bij een landelijk congres vorig jaar hebben gedaan. Dat was geen doorslaand succes. En ze blijven hangen in die ervaringen. Een stagiaire wordt ingezet om te assisteren bij de inzet van sociale media. De jongedame brengt een frisse wind en is helemaal van nu. Vol energie gaat zij aan de slag, samen met Victor en zijn team, Casper en Martine.
Wat haal ik voor jou uit het boek?
Een goed fundament leggen, daar begin je mee
Zij start met het onderzoeken wat de achterban aan sociale media gebruikt. Dat is natuurlijk een basis. Hun doel is 1000 inschrijvingen. Wie ze willen bereiken is nog niet duidelijk. Ze inventariseren influenceren, belangrijke partijen. De hashtag wordt #Rodentia15. Kort, uniek, herkenbaar, voorspelbaar, makkelijk en logisch. Daar ben ik het mee eens. Hier is veel uit te halen, een goede hashtag. Denk aan acties op bijvoorbeeld Instagram en Twitter. Grote merken maken hier succesvol gebruik van. Als ondernemer kun je hier ook jouw niche of een project/actie mee in de picture brengen.
Maak gebruik van video
Video is super doeltreffend. Je ziet ze dagelijks: kastenvideo’s, gekke filmpjes. Niet alleen van mensen, ook van merken. Die video’s gaan krijgen veel views en doen wonderen voor jouw bekendheid. Het loont de moeite om een unieke, herkenbare, doeltreffende en spraakmakende video te maken. Houd deze wel authentiek, dicht bij jou en jouw bedrijf. Relevant en waardevol.
Bereik is niet alles
Interactie is nog belangrijker. En dan bedoel ik Interactie in de zin van: praten met jouw doelgroep en de acties die de volgers nemen. Klikken ze op jouw berichten, bekijken ze de video en bezoeken ze daarna jouw site? Wordt er contact met jou gezocht?Uiteindelijk doe je het natuurlijk om je brood te verdienen.
Inhaken op de actualiteit
Speelt er iets in de wereld, of kleiner: in de wereld waarin jij als ondernemer actief bent? Haak hier dan op in. Geef jouw deskundige visie of mening weer. Werk actiegericht. Haak aan bij een belangrijke persoon of partij. Speel er ludiek op in. Doe iets, waardevol en relevant, wat de volgers op het kanaal interesseert. Op Facebook natuurlijk weer anders dan op LinkedIn.
En dan bezoeken ze een social media congres…
Dit bezoek verandert hun aanpak volledig. Wat ik hiervoor nog niet heb aangehaald, is adverteren.
Adverteren is belangrijk. Wanneer dit echter een van de weinige activiteiten is die jij op social media ontplooit, komen die berichten niet juist aan. Het kan zelfs irritatie wekken. “Alweer een advertentie van dat bedrijf”. Dat wil je niet, dat dit over jou wordt gedacht. Irritatie leidt tot ontvolking… zonde! Als je zorgt dat je jouw Content Wolk structureel vult met de relevante, waardevolle en interactieve content die jouw expertise toont (80% van jouw content), dan is 20% commercieel geen probleem. Richt je echter eerst op jouw klanten en bestaande fans/volgers. Die kennen jou al en waarderen jouw berichten. Bestaande klanten zijn ook al gewend bij jou te kopen. Een vervolgaankoop is dan ook sneller gemaakt.
Wat leren we nog meer van Mr Red Sneakers
(de spreker op het congres; natuurlijk de schrijver van het boek):
De AIDA formule werkt nog steeds, mits alle stadia worden doorlopen
Als je iemand tot actie wilt bewerken, laat hem of haar dan alle stadia van AIDA doorlopen: Aandacht, Interesse, Behoefte (desire), Actie. Actie komt dus pas nadat je:
- voldoende aandacht hebt gecreëerd: ben je interessant genoeg om te volgen? Publiceer content die jou interessant maakt. Wat vinden jouw volgers interessant en leuk? Besteed hier aandacht aan. Praat dus niet alleen over wat jij interessant vindt, vanuit jouw onderneming.
- je de juiste informatie en kennis deelt die past bij jou en jouw volgers. Je laat zien wat je weet, wat interessant is voor jouw volgers. Zo inspireer je ze, leer je ze iets nieuws. Je bent waardevol voor ze. Hoe? Goede teksten, goede video’s, goede beelden, goede blogs, goede artikelen, webinars, vraag en antwoord sessies, spreekuur… noem maar op!
- de behoefte voor jouw diensten creëert. Aandacht is stap 1, interesse stap 2. Stap 3 is de behoefte zichtbaar maken. Pijn creëren, benoem de problemen van de doelgroepen. Benoem de oplossingen en resultaten die ze wensen te bereiken.
EN DAN DUS PAS ACTIE: commercieel zijn. En daar wordt nog een S aan toegevoegd: SHARE. Praat niet tegen je netwerk, maar met je netwerk. Social media zijn hier ideaal voor. Je kunt in gesprek gaan, op elkaar reageren en iedereen is met een ander verbonden. Deel dus met elkaar.
Mensen kopen van mensen
Het liefst willen mensen zich met jou associëren, omdat ze trots zijn op jouw merk, op jouw bedrijf. Maar ook omdat ze persoonlijk betrokken zijn, een persoonlijke relatie hebben. Dit is dus een pleidooi voor het tonen van het menselijke gezicht.
Wat we mensen op social media aanbieden, moet voor hen de moeite waard zijn
Onze berichten moeten relevant en waardevol zijn. Daar heb ik het al vaker over gehad. Dit komt in het boek ook naar voren. Zorg dat je zaken deelt die dus voor jouw doelgroepen (relaties, fans, volgers) interessant zijn. Dat het ze aanzet tot een actie. Ze doen er iets mee, passen het bij zichzelf of hun bedrijf toe en nemen contact met jou op. Er wordt gereageerd!
Relevant voor de ontvanger
Dit blijft terugkomen, te vatten in vijf termen, de 5 L’en: Leren, Lachen, Liefde, Locatie, Luisteren. Hier pas je jouw berichten op aan. De ene dag leren, de andere dag lachen. Blijf altijd denken vanuit de ontvanger. Waar doe je die een plezier mee? Waarmee zet je hem aan het denken? Hoe zorg je dat hij wil reageren? Het gaat over jouw verbinding met mensen. Om aandacht te krijgen, moet je het eerst zelf weggeven. Dus heb het op social media niet alleen over jezelf, of over jouw product en organisatie. Deel vooral dingen die jou verwonderen, fascineren. Noem je bronnen expliciet in je bericht, dan is de kans groot dat zij het bericht ook weer delen. En als mensen reageren, bedank ze dan, reageer inhoudelijk, of stel een wedervraag, daarmee verleng je het contact.
Email, dat blijft!
Mensen zien hun mail vaker dan sociale media (de meeste mensen althans). Stuur bijvoorbeeld wekelijks, of maandelijks, afhankelijk van wat jij en jouw doelgroepen aanspreekt, een e-mail. Wat zet je hier in? Een samenvatting van de laatste of meest interessante social media berichten. Afbeelding met een teasertekst van jouw blog (misschien wel de laatste 4 blogs, bijvoorbeeld). Video. Inspireer. Leer. Stel vragen. Maak de mail zo interessant dat mensen het delen in hun eigen netwerk. Ga niet alleen maar mailen als je iets commercieels te melden hebt. Juist niet! Relevant, waardevol, remember!
Leg contacten met bloggers
Er worden veel blogs geschreven. Bloggers zijn populair. Zoek eens op welke bloggers in jouw vakgebied actief zijn. Deel met hun. En deel van hen.
Houd het sociaal en blijf waakzaam
Gebruik sociale media waar het woord voor staat: sociaal. Blijf waakzaam, houd in de gaten wat er over je wordt gezegd. En blijf in gesprek, op een normale en nette toon. Blijf weg van politieke of maatschappelijke discussies. Houd het professioneel. Voor je het weet heb je een of andere organisatie tegen het harnas gejaagd, zoals in het boek gebeurt. Wanneer je het eerlijk, authentiek, oprecht oplost, komt het uiteindelijk weer in een rustiger vaarwater. De hoofdpersoon haalt DWDD ermee… het blijft natuurlijk een boek he.
Het heeft tijd nodig
Je kunt niet verwachten dat elk bericht raak is. Raak in de zin van: verkoop. Het heeft tijd nodig, voordat er resultaten komen. Denk aan mijn Content Wolk… Ook al heb je nu behoefte aan conversie, doe toch de juiste dingen. Zoals in het boek: blijf focussen op de 5 L’en en pas AIDA+S goed toe. Dan komen de resultaten ook. Als vanzelf. Naar jou toe.
Samenwerken loont
Samenwerken met een sterke partij loont, zoals ook in het boek blijft. De sponsor het een grote schare volgers kan de boodschap als beste verspreiden. Pas wel op bij samenwerken met een (andere) partij: het mag niet te commercieel zijn. Mensen kopen van mensen, niet van logo’s en slogans.
Acties
Actie geeft reactie. Doe geen like/share/win actie, maar iets weggeven kan wel leuk zijn. Zo hebben ze in het boek een beperkt aantal pluchen cavia’s weg te geven. Dat slaat aan. Iedereen wil ze hebben. De schaarste maakt het interessant. Mensen maakten foto’s en deelden die. Zo ging die cavia viraal. En daarmee werd Rodentia bekender, interessanter. Succesvoller.
Trending Topic :-).
Was het waardevol om Trending Topic te lezen?
Hopelijk vind je deze review waardevol. De missie van schrijver Gerrit Heijkoop is voor mij goed te volgen: “de kijk van marketeers op de wereld van online communicatie veranderen:. Volgens mij kan het boek hier een nuttige bijdrage aan leveren. Niet dat de gevorderde social media marketeer iets nieuws leert. Het is onderhoudend, leuk geschreven en zeker uniek.
Ga jij het boek Trending Topic ook lezen? Of heb je het al gelezen? Deel jouw mening met mij!
Je vindt meer op maarwat.nl of gerritheijkoop.com.
- Het boek Trending Topic: Eerste druk september 2015
- Uitgever: HCIBS
- ISBN: 978-94-91680-03-8