Pas deze social media regels toe en je bent klaar voor conversie!
Als ondernemer wil je graag resultaat zien. En het liefst snel. Daar zijn echter nogal wat inspanningen voor nodig. Daarom werk je hard aan je zichtbaarheid. Zo moet jouw businessmodel goed opgezet zijn. De juiste mensen op de juiste plaats. Als je een locatie hebt van waar je verkoopt of adviseert, dan moet die ook tiptop uitzien.
En je marketing moet zo opgezet zijn dat je zichtbaar bent bij de doelgroepen die jij wilt bereiken. Zowel je klanten als jouw potentiële klanten. Want daar doe je het voor: mensen bereiken, binden en boeien.
Goede content als basis vóórdat je start met adverteren
Dat bereiken, binden en boeien doe je door een combinatie in te zetten van pull marketing en push marketing: goede content met slimme advertising. Daar schreven wij al eerder over, zoals deze artikelen, van mijzelf en collega Dokter Nicoline:
De paradox tussen pushen en aantrekken
Een goed geoliede B2B content-machine draagt bij aan keiharde sales
Maar, het inzetten van advertising is pas slim, wanneer je een goed fundament legt met jouw social media content. Dat fundament leg je enerzijds door goed na te denken en anderzijds door een bepaald gedrag. Daar hebben we 7 basisregels voor opgesteld. Door deze toe te passen, voorkom je dat je onvoldoende zichtbaar bent, waardoor je niet het resultaat krijgt dat je hoopt en verwacht.
Regel 1: Werk vanuit doelen
Stel jezelf een aantal vragen:
- Wat wil je bereiken?
- Welke resultaten wil je uiteindelijk realiseren?
- Hoe dragen social media bij aan jouw doelen?
- Hoe wil je gezien worden door jouw doelgroepen?
- Wat is jouw expertise, jouw autoriteit?
Je brengt dus een combinatie van harde cijfermatige doelen en zachte gevoelsdoelen in kaart.
Tip: maak ook een woordenspin, bestaande uit de kernwoorden van jou, je bedrijf, je diensten of producten en het onderscheidend vermogen.
Regel 2: Doelgroepen
Je wilt zichtbaar zijn bij mensen die jouw klanten zijn of kunnen worden. Het is essentieel om de buyer persona’s en de redenen waarom deze mensen juist bij jou ‘kopen’ in beeld te hebben. Dat kunnen fictieve omschrijvingen zijn. Echte data, feiten, klantgegevens, die maken deze persona’s waardevoller en doeltreffender.
Bij de omschrijving van persona’s geef je antwoorden op vragen als:
- Wat interesseert deze persoon?
- Waarmee is hij of zij te overtuigen?
- Waar woont, leeft, werkt deze persoon?
- Wat zijn verdere demografische kenmerken?
- Hoe gedraagt hij of zij zich online?
- Waar zoekt hij of zij naar?
- Hoe sluiten de vraagstukken van deze persoon sluiten aan bij jouw bedrijf?
- Welke oplossingen heb jij voor deze buyer persona?
- Het type sociale media dat hij/zij gebruikt?
Dit is een proces dat je steeds kunt verfijnen en uitdiepen. Hoe beter jij jouw doelgroepen in kaart hebt, des te gerichter is de content die jij produceert.
Let’s give them something to talk about!
Regel 3: Waarde, relevantie en tweeweg-communicatie
Nu je weet waar je jouw doelgroepen kunt vinden, kun je content in kaart brengen die past bij jouw doelgroepen. Dat kun je doen door middel van content thema’s.
Hier vind je een compleet overzicht van hoe je een content thema opzet.
Content maak je niet zomaar. Het moet waardevol zijn, relevant en niet bedoeld zijn om alleen te zenden.
- Waardevol: men heeft er echt iets aan, het sluit aan bij zijn of haar interesses en leefwereld, bij specifieke vraagstukken
- Relevant: de content sluit aan bij waar jij mee bezig bent
- Interactie: het is zenden en ontvangen, het gaat om het gesprek en niet uitsluitend om de uitgezonden boodschap
Ga in gesprek met jouw doelgroepen
Regel 4: Creëer een interessante mix
Continu praten over hetzelfde, daar zit niemand op te wachten. Je moet de content die je de wereld in slingert, interessant maken. Afwisseling is het sleutelwoord!
Je mixt de volgende typen content:
- Educatie: leerzame content
- Inspiratie: het raakt de persoon (AHA-moment)
- Entertainment: emotie en beleving
Regel 5: Bepaal de frequentie van jouw Social Media zichtbaarheid
Af en toe iets plaatsen werkt niet, maar spammen is ook zeker niet de juiste manier. Kies daarom een frequentie die én effectief is én voor jou realistisch is én jou voldoende zichtbaar maakt met gevarieerde content. Die frequentie kan per gekozen Social Media platform verschillen. Dat geldt ook voor andere media kanalen. Denk altijd vanuit de doelgroepen en pas jou daarop aan.
Hoe weet je nou of je het goed doet?
- kijk naar jouw doelen
- evalueer de berichten die je geplaatst hebt op basis van gestelde KPI’s
- stel bij, pas aan en meet opnieuw
Timing is everything!
Regel 6: De juiste toon
Praat altijd in voor jouw doelgroepen begrijpelijke taal. Geen jargon, geen te moeilijke vaktermen. Stel je ook op gelijk niveau. Toon jouw expertise en autoriteit, zonder autoritair te zijn.
En maak het persoonlijk; praat met je volgers en niet tegen ze. Dat voelt fijner, toch?!
Regel 7: Val op
Het draait om zichtbaarheid, zodat je resultaten behaalt. Daarom moet jouw content opvallen. Jouw doelgroepen moeten jouw content zien, zich er in herkennen, of er moet een snaar bij ze geraakt worden. Let op je koptekst en titel. En vergeet het beeld niet.
Haak aan bij belangrijke partijen. En haak in op belangrijke momenten. Belangrijk voor jouw doelgroepen, dat is het uitgangspunt.
Met een aansprekende Social Video kun jij tegen lage kosten hoog rendement behalen
Nu het fundament er ligt: tijd voor conversie!
Je wilt natuurlijk ook conversie realiseren: aanvragen, leads, sales. Realiseer je, dat je de content moet aanpassen aan de fases binnen de ‘customer journey’ waarin de mensen die je wilt bereiken zich bevinden. In jouw conversie strategie ga je de funnel vullen. Dat doe je zo:
- Know fase, waarin men jou misschien wel voor het eerst ziet (see): meerdere contactmomenten met waardevolle content die inspireert en leerzaam is, zoals blogs. Call to action in dat blog: bijvoorbeeld, lees meer over dit onderwerp in dit blog. Of: download hier ons whitepaper over dit onderwerp. De call to action in de advertentie is zeker niet ‘Koop nu’! Deze CTA zet wel aan tot actie, maar geen koopactie.
- Like fase, waarin men jou gaat volgen, gaat overwegen of de content die jij aanbiedt waardevol genoeg is om op een bepaald moment tot een aanvraag of koop over te gaan (think): De mensen die je hebt bereikt met de eerste fase ga je nu retargeten, bijvoorbeeld met AdWords en Facebook Advertising.
- Trust fase, waarin men het vertrouwen in jou heeft en klaar is om te kopen (do): nu ga je door nog slimmere ads met slimme call to actions (nu ga je wel ‘Koop nu’ zeggen, maar dan beter en passender) mensen de juiste actie laten verrichten.
Wil jij zichtbaar worden met Facebook?
Klik op onderstaande afbeelding voor een gratis 1-op-1 coachingsgesprek met een van onze Facebook Experts.