Wat mag je verwachten van social content marketing?

Hoe word ik vindbaar en zichtbaar met content marketing?

“Rudy, wat mag ik nou verwachten van die content marketing?”, die vraag kreeg ik onlangs van Danielle, per mail. Zij heeft vernomen dat dit anno nu beter werkt. Maar ja, ze heeft er geen ervaring mee.

Heel begrijpelijk dat je dan onzeker bent of iets werkt. Laat ik voorop stellen: resultaat en zichtbaar worden met content marketing krijg je niet cadeau. Wil je resultaat van content marketing en social media. Inbound marketing, neem dan de tijd en accepteer dat het inspanningen vergt. Maar als het resultaat er dan is, dan geeft dat onze klanten en ons veel voldoening.

Doe het goed en Je mag verwachten dat je zichtbaar bent, dat je jouw doelgroepen weet te vinden. Jij doet wat aansprekend is.

Realiseer je wel dat jouw volgers grofweg drie fases doorlopen:

 • know
 • like
 • trust

Vanuit trust, vertrouwen, is er ruimte voor conversie (feitelijk ook te zien als een vierde fase). Maar: ook dat heeft enige tijd nodig. Vertrouwen geef je en krijg je dan op den duur terug. Op dat moment werpen die inspanningen ook – blijvend – vruchten af.

Wil jij zichtbaar zijn met je content marketing?

Als je zichtbaar wilt zijn, dat de ideale klanten, de doelgroepen die je voor jouw activiteit of onderneming hebt gesteld, dan:

 • heb je behoefte aan bekendheid, verder dan jouw eigen kring. Daarom publiceer je blogs, artikelen, begrippen. En ben je aanwezig bij de doelgroepen, met bijvoorbeeld Facebook advertenties.
 • zorg je dat die advertenties meer dan eens voorbij komen, in verschillende gedaanten.
 • optimaliseer je die advertenties op impressies: ze worden veel vertoond. Maar ook jouw content richt je zo in, dat je organisch goed gezien wordt (onder andere video op Facebook), bijvoorbeeld doordat je goed vindbaar bent in google.
 • doe je jouw uiterste best aandacht te trekken, door het tonen van jouw expertise, maar ook door de goede koppen bij jouw blogs en de authentieke en soms opvallende beelden en video’s bij jouw content en advertenties.
 • zorg je ervoor dat jouw content zo interessant is, dat dit via jouw eigen netwerk (zoals connecties op LinkedIn en jouw volgers op andere sociale media) verspreid wordt.

Zo heb jij een hoog bereik, wat leidt tot jouw bekendheid. Je bereikt zo in de fase van bekendheid sneller optimaal resultaat.

Zichtbaar is 1, aansprekend is 2

Behalve zichtbaar zijn, is aansprekend zijn natuurlijk ook belangrijk. Je bent in beeld, maar de tijdlijnen van jouw volgers is natuurlijk overvol. Dan moet je wel opvallen. Wanneer je aansprekend wilt zijn voor jouw doelgroepen, is het absoluut aan te raden:

 • dicht bij jezelf te blijven, bij jouw passie en wie je ben
 • te kiezen voor interactie, ga het gesprek aan: stel vragen, geef keuzes, zet vraag en antwoord sessies op
 • jouw expertise te tonen, niet door te preken, maar gewoon zoals je bent, leer jouw volgers en relaties wat jij weet
 • jouw volgers te inspireren, zodat ze iets met jouw berichten en blogs kunnen, je zet ze aan het denken of geeft ze inzichten
 • te delen: samenwerken met mensen die jou aanvullen zodat je nog meer waarde kunt bieden EN te delen wat je weet, waar je mee bezig bent en jouw deskundige mening te geven

Doelgroepgerichte en doelgerichte content maakt jou zichtbaar en vindbaar

Aan inzichten, ervaringen en wetenswaardigheden over de voordelen van content marketing kun je bijna niet meer ontkomen. Waarom besteden veel ondernemers hier dan toch nog weinig aandacht aan? Waarom kiezen ze toch voor snelle winst, quick wins. Je moet een zaadje eerst voeden, om een bloeiende bloem te krijgen!

Met deze 8 manieren creëer je effectieve content . En de eerste 3 hebben ook nog eens een gunstig effect op de vindbaarheid via Google.

 1. Maak een lijst van de top 25 begrippen uit jouw vakgebied en jouw niche. Wat is… , met de uitleg. Zet die op jouw website als databank.
 2. Schrijf een aantal lange artikelen over een onderwerp waar jij echt verstand van hebt. Vul dit van tijd tot tijd aan. Je plaatst die op jouw website.
 3. Ga bloggen. Deel 2x per maand jouw ervaringen, onderbouwd met feiten. Geef tips die een vraagstuk van de doelgroep oplossen. Deel wat je weet! Verwerk op natuurlijke manier relevante en waardevolle vindwoorden en vindzinnen. Zet dit blog op jouw site en op LinkedIn met een ‘bijdrage’. 
 4. Deel die content via sociale media waar jouw doelgroepen te vinden zijn, om te zorgen dat je bereik hebt. Hier vat ik email ook onder. 
 5. Start met Facebook Adverteren. Wel op de juiste manier: vanuit een strategie. En niet alleen gericht op het direct genereren van verkopen. Je maakt ook niet slechts 1 advertentie, maar meerdere sets gericht op diverse doelgroepen. Met meerdere variaties in advertenties, om te voorkomen dat je de doelgroepen vermoeit en het effect wegvalt. Denk eraan: eerst water geven!
 6. Ben je nog niet voldoende vindbaar? Dan is AdWords ook niet onverstandig. Wel goed monitoren en het budget goed in de gaten houden. Door te investeren in relevante en waardevolle kwaliteitscontent, kun je vrij snel minderen of zelfs AdWords uitzetten.
 7. Laagdrempelige berichten via social media. Niet de hele tijd serieus zijn. Houd het wel dicht bij wat jij doet, of waar jouw onderneming mee bezig is. Creatief denken, speel in op belangrijke momenten, evenementen, seizoenen en haak aan bij relevante partijen.Voorbeeld: Nu het organische Facebook bereik weer gedaald is, dat heb je vast wel gemerkt, is het nog belangrijker om goede updates te plaatsen. Deze moeten relevant en waardevol zijn en bij voorkeur interactief. Een van mijn klanten is nieuw op de markt en heeft daarom behoefte aan groot bereik. Vanaf het begin van de samenwerking hamerde ik al op het belang van laagdrempelige content. Na een paar maanden werd de stap gezet. Een sfeervolle foto, die past bij wat ze doen, maar totaal geen ‘branding’  kent. Geen logo’s of opsmuk. Hier stelden ze 1 open vraag bij, waar iedereen binnen hun doelgroep gewoonweg antwoord op wilt geven.Het resultaat: binnen enkele uren een bereik van meer dan 12.000, meer dan 175 comments en enorm veel tags en shares. Mooi om te zien: interactie, zonder branding, eigenlijk dus eenvoud… dat geeft bereik!
 8. Benut de kracht van video. Ga niet voor een video die lijkt op een wasmiddelreclame, maar kies voor een ‘feel good’  video. Ook weer laagdrempelig. Aansprekend. Laat je helpen door een creatieveling en zie wat er kan gebeuren door een video!

 

Laat je zien!

Jij, je bedrijf en de bijbehorende visie en waarden, je team, je klanten, je relaties, waarmee je bezig bent. Waarom? Ik citeer collega Social Marketing Doctor Nicoline Maes: “een sterk merk is mensenwerk!”

Ik ben benieuwd, pas je dit al toe? Wat ga je nu toepassen? Voel je vrij om het in een reactie te delen.