Laat zien dat jij de expert bent in jouw vakgebied

Welke kennis kun jij delen?

Heb je voor jou zelf helemaal duidelijk, hoe je gezien wilt worden door jouw doelgroepen? En heb je ook gekozen voor die niche, waarin jij echt kunt uitblinken? Toon dit dan. Welke kennis kun jij delen het met de wereld? Zorg dat jouw doelgroepen aangesproken worden door wat jij deelt.

Leuk, maar brengt het brood op de plank?

Jouw kennis delen en dit gezien laten worden door de juiste mensen, jouw doelgroepen, dat kost tijd. Maar, wanneer jouw content wolk* gaat druppelen, zelfs regenen, dan ga je er de vruchten van plukken. Wat je wilt laten groeien, dat moet je water (aandacht) geven. Door hier tijd in te steken, ga je een solide basis leggen als expert. En dan komen klanten bij jou, niet omdat je een bepaalde aanbieding hebt, niet omdat je de goedkoopste bent. Ze komen bij jou, omdat jij voor hun het meest waardevol bent. Waardevol, vol waarde. Dat is een win-win voor de klant en jou. Jullie worden er beide beter van!

Laat maar horen, die tips

Ik hoor het je al zeggen! Ik ga jou inderdaad een aantal tips geven. Pas toe wat jouw doelgroepen aanspreekt, zoals je dat in de positionering en doelgroepomschrijving hebt gedaan. Want, het is alleen zinvol om aanwezig te zijn, waar jouw doelgroepen (en dus ook jouw klanten) zich bevinden.

Tip 1: Ga bloggen

Blogs werken heel goed. Ideaal voor de vindbaarheid van jouw website, mits relevant en waardevol. En natuurlijk een perfect middel om te tonen wat je weet. Niet door droge zware teksten te schrijven, maar door doelgroepen te helpen: hoe doe je, 5 tips om…, 3 manieren om …, et cetera. Maak het aansprekend, snackable, goed scanbaar (opsommingstekens bijvoorbeeld) en leesbaar. Niet al te lange zinnen. Maak het niet te moeilijk. En houd het bij jezelf: authentiek. Bloggen moet je leren, ik leer nog dagelijks bij. Mijn advies: doen! En van daaruit bijsturen door wat je leert.

Tip 2: Neem video’s op

Een blog is een lap(je) tekst die heel waardevol is. Dit spreekt mensen ook zeker aan. Maar, ga jouw verhaal ook eens vertellen in video-vorm. Je kunt ’tegen de camera’ praten, maar ook een mix van jou in beeld die het verhaal vertelt, aangevuld met powerpoint sheets via een tweede scherm. Test uit wat voor jou en jouw doelgroepen werkt. En doe het. Het hoeft niet meteen perfect. Hoeveel van jouw concurrenten doen dit al? Juist! Het opnemen van waardevolle video’s kan een opmaat zijn naar tip 3.

Tip 3: Organiseer webinars

Mits goed uitgevoerd (niet perfect, wel goed) een ideale manier om te laten zien wie je bent en welke meerwaarde jij voor jouw doelgroepen bent. Het vergt enkele technische noodzakelijkheden. Laat je hierin helpen door een professional. Promoot jouw webinar via blogs, sociale media en jouw website. Vergeet e-mailmarketing niet! Adverteer voor jouw webinar via Facebook adverteren. Je kunt live in beeld zijn, maar beter is om het te ondersteunen met sheets. Houd het interactief en reageer op vragen. Dit kan trouwens een goed thema voor een webinar zijn: vraag en antwoord. Je neemt het webinar ook op en kunt de vragen en antwoorden weer delen op jouw website. Bijkomend voordeel: je hoort echt wat er leeft in jouw doelgroepen. Hier kun je met jouw content weer op inspelen. Een webinar is ook weer een goed middel om klanten te werven voor jouw producten/diensten en een online programma (tip 4).

Tip 4: vergroot jouw bereik met een online programma

Je bent werkzaam in Arnhem en omgeving. Dan is het vaak lastig om klanten in Groningen of Heerlen live te helpen. Vergroot dan jouw bereik met een online programma. In een bepaald aantal weken los je een bepaald probleem op voor een bepaalde doelgroep. Hier pas je jouw marketing campagne op aan en je zorgt dat je de klant biedt wat hij/of zij zoekt. Jij kunt met een online programma meer klanten helpen, zonder te hoeven reizen, bijvoorbeeld. Jouw bereik is ook echt groter. Zit een klant op Aruba? Geen probleem!

Heb ik je kunnen inspireren?

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren om jouw kennis te delen en jouw content wolk te vullen.

Oh ja, de beste manier waarop je laat zien dat jij de autoriteit binnen jouw vakgebied bent, is natuurlijk: klanten die dit vertellen.

  • geschreven review
  • korte video
  • een gedeelde case op jouw blog

Dit is een fraai staaltje sociaal bewijs, sociale autoriteit. Jij zegt niet hoe goed je bent, dat zeggen jouw klanten. Tezamen met de kennis die jij deelt is dit een combinatie van onschatbare waarde.En jij hoeft er niets voor te doen, hoogstens klanten vragen of ze iets over jou willen schrijven, wanneer ze tevreden zijn over wat jij voor hun betekent. Dat is zeker een goed punt om mee te nemen in jouw marketing.

Voorbeeld van sociaal bewijs:

Maandagavond een Skype coachingssessie gehad met Rudy. Het onderwerp was LinkedIn. Dit was voor mij een openbaring. Ik wist maar heel weinig van Linkedln af. Rudy vertelde mij hoe belangrijk het is wat je schrijft en hoe je het schrijft. Je moet mensen triggeren zodat ze meer van je willen weten! Rudy nam mij mee in de werking en functionaliteit van Linkedln en liet mij zien hoe ik meer uit Linkedln kon halen. Rudy, het was leerzaam. Je zult straks de resultaten zien van jouw inspiratie naar mij toe!”

Wil je deze 4 tips nog aanvullen?

Dat mag. Er zijn zeker nog meer manieren te bedenken. Welke voor jou goed werken, hoor ik graag.

En niet te vergeten, de Content Wolk

* De Content Wolk is een verschijnsel dat uit mijn koker komt. Het is alles wat je doet om jouw doelgroepen te bereiken. Met uitgangspunten relevant, waardevol en interactief. Je toont zo jouw expertise aan de doelgroepen, via de kanalen waar jouw klanten en doelgroepen aanwezig zijn. Met als resultaat: de wolk vult zich met content en gaat druppelen. Na een tijdje regenen… met resultaat. Grootste voordeel: het is lange termijn in tegenstelling tot acties met quick wins. Je hebt langdurig resultaat voor lagere kosten.